Antropologie sub semnul valorii Deschideri spre artă şi fenomenul educaţiei

Antropologie sub semnul valorii Deschideri spre artă şi fenomenul educaţiei
-28%
ISBN: 973-8291-46-1
Editura:
Anul publicării: 2003
Pagini: 300
Categoria: Carti diverse
Preț: 10,73 lei
14,90 lei (-27,99%)
Promoția expiră la 31.12.2017
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 5 - 6 zile lucratoare

DESCRIERE

Cartea debutează cu conturarea unei imagini sintetice a domeniului antropologiei: alcătuire şi specializări, constituirea marilor curente şi tradiţii de gândire, probleme actuale ale construcţiei cunoaşterii şi tehnicilor discursive angajate, prezentarea punctului de vedere construcţionist ca o cale reală de dialog între tradiţii convergente.

Problema categorizării ca formulă a construcţiei cunoaşterii în antropologie este punctul nodal al lucrării de faţă; ea se configurează mai întâi ca o cercetare comparativă a două viziuni asupra categorizării (aparţinând lui A. Schutz şi L. Wittgenstein), apoi ca iniţiere într-un joc al categorizărilor prin care se invocă repere ale unor categorii de maximă importanţă în antropologie (stilul şi valoarea). Construcţia categoriei "valoare" - care utilizează drept suport fenomenul artistic în ipostazele artei culte sau rituale - este o pledoarie pentru importanţa reflecţiei sistematizate asupra criteriilor judecăţii de valoare în antropologie, la nivelul cărora se constată, prin exemplele angajate, o disproporţie între criteriile sociologice şi cele propriu-zis antropologice.

Finalul cărţii exersează pătrunderea, cu instrumentele antropologiei, în spaţiul fenomenului educaţiei, dezvoltând un discurs despre coordonata intens antropologică a educaţiei care este visul formării fiinţei umane, aşa cum se conturează ea în umanismul pedagogic postmodern.

Bârlogeanu Lavinia Corina este titulara cursului de Antropologie culturală şi educaţională la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti şi cercetător asociat în Laboratorul Langues-Musiques-Sociétés al CNRS şi Universităţii Paris 5 René Descartes. Cartea de faţă este, în cea mai mare parte, rodul reflecţiilor exersate cu prilejul stagiului post-doctoral efectuat la Universitatea Paris 4 Sorbonne (Laboratorul "Sens et texte") şi CNRS, şi exprimă interesul autoarei pentru exigenţa interdisciplinară în construcţia cunoaşterii asupra umanului.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Lavinia Barlogeanu, Arrhetonul
-35%
18,14 lei
27,90 lei (-34,98%)
Jung indragostit de suflet
-35%
15,60 lei
24,00 lei (-35%)
Lavinia Barlogeanu, Acolo
-35%
16,19 lei
24,90 lei (-34,98%)

Categorii de carte

Edituri

Transport in Bucuresti

Livrare gratuita in Bucuresti

Carti pentru premii scolare

oferta_premii_scolare.jpg

ANPC

anpc_banner.jpg
Created in 0.127 sec