Arca lui Noe

Arca lui Noe
-15%
Editura:
Anul publicării: 2010
Pagini: 736
Categoria: Romane
Preț: 24,65 lei
29,00 lei (-15%)
Promoția expiră la 31.12.2017
Disponibilitate: stoc epuizat
stoc epuizat

DESCRIERE

Deopotriva spirit sintetic si analitic, Nicolae Manolescu starneste in Arca lui Noe o furtuna de pasiuni prin o noua clasificare a romanului pe care ni-l propune in acest lung eseu despre romanul romanesc.

Acceptabil sau nu, acceptat sau combatut, punctul de vedere al Domniei sale este atat de incitant si ademenitor, solicitant prin acuitatea interpretarii, sila de clisee si de conventii, prin amestecul de obiectivitate si subiectivitate a sensibilitatii, incat se singularizeaza vadit in cadrele viziunilor despre roman.

Doricul romanului, in acceptiunea criticului "apartine unei varste biblice de inceput si unui creator la fel de impasibil ca si Creatorul"; ionicul romanului "inseamna psihologism si analiza". Dupa epoca "primara si energica" a doricului romanesc si dupa epoca "feminina si interiorizata a ionicului", urmeaza corinticul - roman al "ingenuitatii pierdute", romanul devenind un fel de "Arca a lui Noe incarcata de biete fapturi ce s-au salvat de la inec: o lume de supravietuitoare". Nici "istorie", dar nici "teorie a romanului", cartea cauta si reuseste "sa degajeze chipul Romanului, analizand romane". Punctul sau de vedere devine concluzie si premisa de lucru pentru dispute sau studii ulterioare.

Sumar:
1. Arta de a incepe romanul romanesc (Catastihul romanului, Orfanul si familia, Roata norocului, In absenta stapanilor, Misterele orasului)
2. Doricul ( Saraca vaduva cu doi copii, Drumul si spanzuratoarea, O femeie in tara barbatilor, Soldatul faraon, Ochiul estetului, Cel din urma taran)
3. Ionicul ( Trei femei, Jocurile Maitreyiei, O fata mananca un mar, Jurnalul seducatorului, Sandu scrie un roman)
4. Corinticul (Metamorfoza, Oameni si caini, Sub pecetea artei, Prin niste lucruri rele, Comedia literaturii).

Arca lui Noe - Manolescu, Nicolae.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Romane

Categorii de carte

Edituri

Transport in Bucuresti

Livrare gratuita in Bucuresti

Carti pentru premii scolare

oferta_premii_scolare.jpg

ANPC

anpc_banner.jpg
Created in 0.111 sec