Dora Maar. Prizoniera privirii. Viata, vocatie, viziune

PRP: 32,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 22,40 lei
Diferență: 9,60 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

Intalnirea cu Pablo Picasso, la cafeneaua Les Deux Magots, moment in care Dora Maar ii inmaneaza faimosului pictor manusile ei insangerate, dupa ce isi taiase degetele cu un cutit, ii va schimba viata fotografei de origine argentiniana. Faimoasa relatie dintre Dora si Picasso e descrisa de Alicia Dujovne Ortiz drept o combinatie de masochism, suferinta si vanitate, desfasurandu-se in centrul vietii mondene a grupului suprarealist parizian, pentru care„morala” e cuvantul cel mai detestat.

Iata o biografie a Dorei Maar care se citeste cu multa pasiune. Alicia Dujovne Ortiz are un mare talent pentru biografiile de grup. Vom descoperi, astfel, in cartea ei toata spuma lumii literare si artistice dintre cele doua razboaie mondiale.
Josyane Savigneau, Le Monde

E, cu siguranta, nevoie sa fii argentinian si romancier– altfel spus, sa vii dintr‑un mediu cultural bogat si sa stapanesti o scriitura subtila– pentru a povesti, din interior, viata misterioasei femei care a fost Théodora Markovitch, alias Dora Maar. Fara a aluneca spre genul asa-ziselor biografii in stil american, Alicia Dujovne Ortiz patrunde, cu delicatete, in intimitatea acestei femei stranii, intrata in istorie multumita– sau mai degraba din cauza, ar spune Dujovne Ortiz– lui Picasso, caruia i-a fost, timp de cativa ani, amanta si model.
Michele Gas, Télérama

De la Cocteau la Lacan– aceasta e epoca pe care o infatiseaza Alicia Dujovne Ortiz. Pe parcursul unei investigatii psihologice pasionante, prin paginile cartii defileaza o pleiada de artisti ai avangardei franceze si de figuri celebre. Cu lirism, dar si cu precizie jurnalistica, Dujovne Ortiz deseneaza tabloul unei femei misterioase, careia critica din zilele noastre ii atribuie, in sfarsit, rolul care i se cuvine.
Radio France

 

Alicia Dujovne Ortiz s-a nascut in Buenos Aires, Argentina. Asa cum sugereaza prenumele, originea ei etnica e dubla: tatal era fiul unui imigrant evreu venit in Argentina, iar mama era o scriitoare si feminista militanta provenind dintr-o familie argentiniana instarita. A studiat, timp de trei ani, filozofia si literatura la Universitatea din Buenos Aires si a inceput sa scrie si sa publice poezie in limba spaniola. Pana in 1977 Dujovne Ortiz publicase deja trei volume de poezie si un roman, El buzón de la esquina. Incepe sa colaboreze cu ziarul progresist La Opinión, care e cenzurat si, in cele din urma, inchis de junta argentiniana.
In 1978, impinsa de dictatura militara instaurata la Buenos Aires, isi paraseste, impreuna cu fetita ei de 13 ani, tara natala si se stabileste la Paris. Continua sa colaboreze cu publicatii prestigioase, precum La Nación (Argentina), Excelsior (Mexic), La Vanguardia (Spania), si cu ziarul Le monde (Franta). Experienta exilului si a dezradacinarii e descrisa in cel de‑al doilea roman al ei, El agujero en la tierra. In 1986 primeste Premiul Guggenheim, iar in anii’80 este consilier literar al prestigioasei edituri Gallimard.
Dupa o lunga perioada de exil, Dujovne Ortiz se intoarce la Buenos Aires, dar continua sa penduleze intre Franta si Argentina. A scris biografii ale unor personalitati controversate, printre care se numara poeta argentiniana Maria Elena Walsh (1982), fotbalistul argentinian Diego Armando Maradona (1994) si María Eva Perón (1996), cea de-a doua sotie a presedintelui argentinian Juan Perón. Biografia Evitei Peron se bucura de un succes rasunator, atat in Argentina si in Franta, cat si in numeroasele tari unde apar traduceri. Aceste biografii au fost apreciate de critica pentru combinarea preciziei jurnalistice cu subiectivismul literaturii, pentru acuratetea documentarii si pentru stilul narativ, informal, care le transforma in lecturi captivante. In urmatorul roman, Elárbol de la gitana (1997), scriitoarea isi exploreaza originea etnica, viata ei de outsider, in anii’70, si exilul in Europa. In 1998 publica Mireya, un roman despre o prostituata franceza, model pentru Toulouse Lautrec, care va emigra in Argentina.
In 2002 se intoarce la Paris, iar in 2004 publica Dora Maar: Prisonnière du regard, o biografie patrunzatoare a faimoasei fotografe de origine argentiniana care a fost, timp de sapte ani, amanta lui Picasso. Alicia Dujovne Ortiz a primit, pentru intreaga cariera, Premiul Fundatiei Konex, cea mai prestigioasa distinctie culturala din Argentina.


Titlu original: Doraa Maar. Prisonnière du regard
Anul apariţiei: 2012
Număr pagini: 304 / Format: 14,7× 22,6 cm
Traducător: Nicolae Cristian
Vezi și alte cărți: Pasiune

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0725 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.