Enigma cuantica - Fizica intalneste constiinta de Bruce Rosenblum si Fred Kuttner

PRP: 40,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 32,00 lei
Diferență: 8,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Enigma cuantica - Fizica intalneste constiinta - O relatare sincera despre intalnirea dintre mecanica cuantica si constiinta umana.
 
O relatare sincera despre intalnirea dintre mecanica cuantica si constiinta umana.
In incercarea de a intelege atomul, fizicienii au construit mecanica cuantica, cea mai reusita teorie din stiinta si baza unei trimi din economia noastra.
Spre marea lor jena, ei nu au alfat ca, prin teoria lor, fizica se intalneste cu constiinta. Autorii Bruce Rosenblum si Fred Kuttner explica toate acestea intr-un limbaj non-tehnic, cu ajutorul unor povesti si anecdote imaginare despre cei care au elaborat teoria. Ei prezinta misterul cuantic in mod onest, subliniind ce este si ce nu este speculatie.
Descrierea pe care o face Enigma cuantica dovezilor cuantice experimentale, precum si prezentarea teoriei cuantice prin care sunt explicate, este indiscutabila. Dar interpretarea a ce inseamna toate acestea da nastere la controverse incinse.
Insa fiecare interpretare a fizicii cuantice implica si constiinta. Ca urmare, Rosenblum si Kuttner trec la a exploata constiinta insasi - si dau peste mecanica cuantica.
Liberul arbitru si principiile antropice devin chestiuni cruciale, iar conexiunea dintre constiinta si cosmos, sugerata de cosmologi cuantici de varf, depaseste orice paradigme. Cititorii sunt adusi la o granita unde stiinta speciala a fizicienilor nu mai este singurul ghid pe care sa te bazezi. In schimb, vor gasi acolo devezile si indiciile furnizate de mecanica cuantica, precum si capacitatea de a face propriile speculatii.
Bruce Rosenblum este profesor de fizica si fost Presedinte al Catedrei de Fizica de la Universitatea California, Santa Cruz.
Fred Kuttner este conferentiar in fizica la Universitatea California, Santa Cruz
 
Aceasta carte este unica. Nu cunosc nici un alt stil atat de artistic care abordeaza doua dintre cele mai mari mistere ale stiintei moderne, mecanicii cuantice si  constiintei. Aceasta a fost mult timp suspectata ca aceste mistere sunt cumva legate de tratamentul autorilor acestei spinoase probleme controversate care este  extrem de usor de citit. Cartea contine unele dintre cele mai clare expozitii din cate am vazut vreodata de natura ciudata si paradoxala ale lumii cuantice.
Enigma cuantica este o placere sa o citesc, si eu sunt sigur ca este destinata sa devina clasica.
CUPRINS:
1. Prezentarea enigmei
2. Einstein le numea „infricosatoare”. Si as vrea sa fi stiut asta
3. Vizita la Neg Ahne Poc. O parabola cuantica
4. Viziunea noastra newtoniana despre lume. O lege universala a miscarii
5. Restul fizicii clasice. Salut, mecanica cuantica
6. Cum s-a impus cuantica asupra fizicii
7. Ecuatia lui Schrodinger. Noua lege universala a miscarii
8. O treime din economia noastra
9. Scheletul din dulap
10. Minunata, minunata Copenhaga
11. Controversata pisica a lui Schrodinger
12. In cautarea unei lumi reala – EPR
13. Actiuni infricosatoare. Teorema lui Bell
14. Ce se intampla? Interpretarea enigmei cuantice
15. Misterul constintei
16. Misterul se intalneste cu enigma
17. Constiinta si cosmosul cuantic
Sugestii bibliografice
 
 ... in science fiction sau in magia de scena - levitatia, de exemplu. Lucrul despre care vom vorbi, de fapt, este mult mai profund. Aspectul crucial al constiintei despre care vorbim include si impresia noastra ca am fi putut sa alegem sa facem altfel decat am facut efectiv. Aceasta perceptie ca avem "liber-arbitru" este elementara pentru enigma cuantica si este ceea ce fizicienii numesc "problema masuratorii".
   Ce rol implica evidentele indiscutabile pe care le discutam pentru rolul constiintei in lumea fizica? Nu avem un raspuns la aceasta chestiune foarte discutata, care apare la granitele disciplinei fizicii. Dar aducem cititorii - chiar si pe aceia care nu au niciun fel de pregatire in domeniul fizicii - la punctul la care pot sa inteleaga chestiunile implicate si sa ia parte la dezbatere.
   Teoria cuantica are uluitor de mult succes. Niciuna din predictiile ei nu a fost vreodata gresita. Mecanica cuantica ne-a revolutionat lumea. O treime din economia noastra depinde de produse care se bazeaza pe ea. insa aceasta fizica poate sa para misticism. Experimentele cuantice arata o enigma care ne pune la incercare viziunea de zi cu zi despre lume.
   Viziunea despre lume pe care o pretinde teoria cuantica este, ca sa imprumutam cuvintele lui J. B. S. Haldane, nu doar mai ciudata decat banuim, dar chiar si mai ciudata decat putem sa banuim. Multi dintre noi avem anumite intuitii de bun-simt, care sunt la fel. De exemplu, nu e o chestie de bun-simt ca un obiect nu poate sa se afle in doua locuri indepartate in acelasi timp? Si, desigur, ceea ce se intampla aici nu este afectat de ceea ce se intampla in acelasi timp altundeva, intr-un loc foarte departe? Si nu se intelege de la sine ca exista o lume reala "acolo, afara", fie ca ne uitam la ea sau nu? Mecanica cuantica pune la incercare fiecare dintre aceste intuitii, facand ca observatia sa creeze efectiv realitatea fizica observata.
   Aceasta din urma idee este asa de greu de acceptat, ca unii ar mai muia-o, spunand ca observarea pare sa creeze realitatea observata. Cei mai multi dintre fizicienii care exploreaza fundatiile mecanicii cuantice in prezent refuza sa puna laolalta enigma si semantica si sa accepte ceea ce pare sa ne spuna Natura - desi, de obicei, sunt de acord ca nu o inteleg pe deplin. Dupa ce descriem arhetipalul experiment cuantic, veti putea sa decideti si singuri masura in care crearea realitatii prin observare este doar ceva ce "pare" sa fie asa.
   Cum teoria cuantica functioneaza perfect, pentru toate scopurile practice, fizicienii pot sa ignore - chiar sa nege - orice mister. Dar facand astfel, lasam acele aspecte ale teoriei care ii intriga cel mai mult pe non-fizicieni la cheremul unor prezentari care te induc in eroare, cum ar fi - ca sa dam un singur exemplu - filmul What the Bleep? (Daca nu stiti ce este Bleep, va rugam sa mergeti la comentariul nostru de la inceputul capitolului 14.) Adevarata enigma cuantica nu este doar mai fascinanta decat "filozofiile" pe care le adopta astfel de abordari, ci chiar si mai bizara. Pentru a intelege adevaratul mister, e nevoie de ceva mai mult efort mental, dar acesta este la indemana unei persoane inteligente si fara inclinatii tehnice.
   Enigma pe care o discutam nu este doar un mod de a privi lucrurile si nici nu este o perspectiva filozofica noua - sau una straveche. Noi descriem fenomene fizice directe, care ne pun la incercare viziunea conventionala despre lume si care pot fi prezentate in mod convingator oricui.
   Desi enigma cuantica ii pune la incercare pe fizicieni de opt decenii, ea ramane nerezolvata. S-ar putea foarte bine ca talentele si experienta noastra deosebita de fizicieni sa nu ne califice doar pe noi ca s-o intelegem. Ca urmare, noi, fizicienii, abordam problema cu modestie - desi ni se pare greu sa o facem.
   La granita unde se termina fizica solida, interpretarea a ceea ce se intampla e o chestiune controversata intre fizicienii care se gandesc in mod serios la asta. Nu se poate nega faptul ca fizica a intalnit constiinta. "Interpretarea" continua a mecanicii cuantice prezinta acea intalnire. Astfel de interpretari arata ca intalnirea dintre fizica si constiinta nu trebuie sa se transforme intr-o relatie. Insa nicio interpretare nu poate sa o ocoleasca.
   Iata cum a exprimat odata laureatul Nobel Eugene Wigner acest lucru:
   Cand domeniul teoriei fizice s-a largit ca sa cuprinda fenomene microscopice, prin crearea mecanicii cuantice,...

Autori: Bruce Rosenblum si Fred Kuttner
Anul aparitiei: 2011
Nr. pagini: 287
 
 
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0629 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.