Raport de politie. Acuzatii de plagiat si alte moduri de a supraveghea literatura

Raport de politie. Acuzatii de plagiat si alte moduri de a supraveghea literatura
-23%
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse
Preț: 26,95 lei
35,00 lei (-23%)
Promoția expiră la 31.12.2017
Disponibilitate: stoc epuizat
stoc epuizat

DESCRIERE

Raport de politie de Marie Darrieussecq. Una dintre cele mai importante romanciere franceze contemporane a fost acuzata de plagiat.
Doua cunoscute colege de breasla i-au reprosat lui Marie Darrieussecq– mai intai in 1998, apoi in 2007– ca si-ar fi sustras subiectele romanelor din cartile scrise de ele. Sau, si mai rau, chiar din vietile traite de ele. Autoarea romanului Schimbarea la trup, care in 1996 a revolutionat piata literara, a decis sa scrie acum, in chip de replica, un eseu cuprinzator in care analizeaza cele mai importante acuzatii de plagiat aduse unor mari autori de-a lungul istoriei literaturii. De la Platon la evocatorii Gulagului.
Ca o acuzatie de plagiat e o tentativa de asasinat simbolic– e de domeniul evidentei. Dar in cate feluri poate reactiona un scriitor in fata unei astfel de acuzatii? Cu furie, cu revolta, avand sentimentul nedreptatii sau al neputintei. Prin tacere sau prin scandal.
Marie Darrieussecq a reactionat scriind (un) Raport de politie. A ales sa reviziteze istoria literaturii, aceasta tara a literelor in care, spune ea, cuvintele, temele si imaginatia nu pot si nu trebuie sa devina proprietate privata.În care cartile isi vorbesc intre ele, iar intertextualitatea e o lege nescrisa.
Raport de politie este o carte noua despre un obicei vechi: acuzatia de plagiat. O practica ce are, de fapt, aceeasi varsta ca si literatura.
Ca scriitorii isi doresc sa fie cititi este un fapt legitim. Ca scriitorii isi doresc sa fie iubiti, in fine, de ce nu? Dar ca mai vor sa fie si plagiati, ei bine, abia aici incepe sa se contureze o anumita viziune asupra literaturii. Marie DarrieussecqTitlul original: Rapport de police
Publicata de: P.O.L.éditeur, 2010
Traducere din limba engleza de: Doru Mares
ISBN: 978-973-1989-03-7
Nr. de pagini: 328

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii de carte

Edituri

Transport in Bucuresti

Livrare gratuita in Bucuresti

Carti pentru premii scolare

oferta_premii_scolare.jpg

ANPC

anpc_banner.jpg
Created in 0.130 sec