Suferinte dispretuite - Despre alimentatie, regimuri, alergii, intolerante si multe altele - Janine Fontaine

Suferinte dispretuite - Despre alimentatie, regimuri, alergii, intolerante si multe altele - Janine Fontaine
-15%
Editura:
Anul publicării: 2011
28,65 lei
33,71 lei (-15,01%)
Promoția expiră la 31.12.2016
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 4 zile lucratoare

DESCRIERE

   Stim cu totii ca dieteticienii au pareri total diferite. Unii recomanda regimul lactovegetarian, altii il resping, unii ne sfatuiesc sa nu mancam carne, altii resping cerealele, care pentru unii sunt singura cale de salvare, altii nu accepta decat alimentele crude...

   In fata acestei lipse de unanimitate, doctorul Fontaine propune o metoda eficienta, plecand de la principiile de baza, cele ale medicinii energetice. Pentru ea, cel mai important lucru este detectarea intolerantelor individuale. O constatare: daca fiecare fiinta omeneasca poseda un corp vibrator caracteristic si fiecare categorie de alimente poseda propriile vibratii. Deci, trebuie sa existe o anumita armonie intre ele pentru ca sa se accepte reciproc.

   Aceasta armonizare intre vibratiile subiectului si alimente este cheia unei digestii reusite. Esecul ei conduce la aparitia intolerantelor si a alergiilor alimentare. Alergiile digestive produc o deteriorare ascunsa a imunitatii, care se afla la originea nenumaratelor boli a caror adevarata provenienta si al caror tratament nu au fost cunoscute pana acum.

   Aici alimentele sunt clasificate pe categorii, fiecare fiind purtatoarea unor vibratii diferite si care pot sa fie sau sa nu fie in acord vibrator cu subiectul.
    
   Cititorii fideli ai doctorului Fontaine (sunt cu sutele de mii) vor gasi in a cincea sa lucrare marea experienta a unuia dintre cei mai renumiti autori din domeniul medicinii neconventionale.

Cuprins:

Alte dovezi clinice... 17
Scoaterea in evidenta a rolului tulburarilor digestive insidioase... 30
Un public dezorientat... 31

Capitolul I
DIETETICA... 39
   Stiinta alimentatiei: o noua stiinta... 39
   Dietetica materialista... 41
   Gustave von Bunge, vitalistul... 43
   Vitalismul... 44
   Dietetica contemporana... 46
   Bucuria de a manca in ziua de astazi... 50
   Marea transformare a bucatariei... 52
   Cum sa ne gasim drumul de urmat... 56
   Ruptura de invizibil... 57
DIETETICA VITALISTA... 58
   Cum sa admitem forta vitala a hranei?... 60
   Experiente personale... 61
PLANTA, FIINTA VIE... 65
   O forta ascunsa... 66
   Functii de sensibilitate... 67
   Mica lume a spiritelor vegetale... 69
   Gradinile din Findhorn... 71
   Comunicarea dintre plante si fiinta omeneasca... 73
   Starile sufletesti ale plantelor si puterea lor terapeutica... 75
FRUCTELE VINDECATOARE... 80

Capitolul al II-lea
ALIMENTELE IMPORTANTE... 89
   "Viata fara aer"... 89
PAINEA... 91
   Varietati de paine... 92
   Glutenul... 93
   Cerealele si glutenul... 94
VINUL... 95
LAPTELE... 103
   Laptele matern... 104
   Laptele primei varste... 107
   Lapte pentru varsta a doua... 108
   Avantajele si inconvenientele produselor lactate... 108
   Derivatele laptelui... 110
OUL... 113
   Digestibilitatea... 114
   Consumarea lor... 115
CARNEA... 116
   Despre folosirea carnii... 116
ZAHARUL... 122
   Zaharul si povestea sa... 122
   Consumul de zahar... 126
APA... 128
CIOCOLATA... 134
ULEIURILE... 137
   Margarina... 138
SARURILE... 139
CALITATEA BIOLOGICA... 143

Capitolul III
DIGESTIA... 147
   Placeri si neplaceri... 147
MOTRICITATEA TUBULUI DIGESTIV... 149
   Stomacul... 151
   Intestinul... 154

Capitolul IV
CELE TREI SUBSTANTE... 160
GLUCIDELE... 160
   Digestia amidonului... 167
   Digestia dizaharidelor... 173
   Interactiunile alimentare... 173
   Rolul fibrelor... 175
   Digestibilitatea amidonului... 179
PROTIDELE... 184
   Digestia... 189
   Acizii aminati... 191
   Asocierile alimentare... 193
   Asimilatia... 194
   Pregatirea carnii... 195
   Necesitati... 196
   Sursele de protide... 196
   Necesitatile mondiale de protide... 198
LIPIDELE... 200
   Rolul lor... 201
   Constitutie... 202
   Efectele prepararii uleiului... 204
   Digestia lipidelor... 205
   Fiziopatologia... 209
   Tratamentul dislipedimiilor... 213
INTREBAREA... 216
   O intrebare ramane... 216
   Enzimele... 217
   Procesele de fermentatie... 218
   Membrana celulara... 222
   Misterul... 223
   Regulatorii cosmici... 225

Capitolul V
IMUNITATEA... 226
IMUNOLOGIA... 227
   Sistemul limfoid constituie suportul imunitatii... 238
   Actorii imunitatii... 238
DEFICIENTELE IMUNITARE... 244

Capitolul VI
BOLILE ALERGICE... 246
   Depistarea alergenului pentru a-1 putea inlatura... 249
   Anafilaxia... 250
   Diferitele tipuri de reactie alergica...  253
   Reactia antigen-anticorp... 254
   Mediatorii alergici... 259
   Manifestari digestive... 259
   Alergiile localizate... 261
   Manifestari inselatoare... 263
   Mecanismele de aparare... 264

Capitolul VII
VANATOAREA DE ALERGENI... 266
   Testele... 266
   Alergenii emotionali... 268
   Alergenii alimentari... 269
   Intolerantele alimentare... 271
   Descoperirea vinovatului... 272
   Tehnica... 276
   Tratamentul... 280
REGULILE DE CONDUITA PENTRU ALERGICI... 283
IN CAZ DE INTOLERANTA... 283

Capitolul VIII
ALTE PATOLOGII ALE TUBULUI DIGESTIV... 284
PATOLOGIA DENTARA... 284
   Prima perioada... 284
   A doua etapa... 290
   A treia etapa... 293
   Remediile homeopatice... 294
   Tratamentele stomatologice... 295
ULCERELE GASTRO-DUODENALE... 296
INTOLERANTA LA GLUTEN... 299
DIABETUL... 302
   Originea diabetului... 303
HIPOGLICEMIA FUNCTIONALA... 308
ARTERIOSCLEROZA... 309
HIPERTRIGLICERIDEMIA... 312
GUTA... 313
BOLILE COLONULUI... 318
   Colopatiile... 318
   Diareea... 319
   Constipatia... 321
BOLILE NEUROLOGICE... 325

Capitolul IX
OBEZITATEA... 327
   Definitia obezitatii... 328
   Foame, satietate, ponderostat... 332
   Factorii constitutionali... 336
   Cauzele psihologice... 337
   Cauzele alimentare ale cresterii in greutate... 339
   Repartizarea grasimilor... 351
   Tratamentele... 356
   Regimurile... 359
   Metoda caloriilor... 374
   Regimul de cruditati si instinctoterapia lui Burger... 376

Capitolul X
ALTI ALERGENI:... 379
SUBSTANTELE TOXICE... 379
   Baletul produselor chimice care ne inconjoara... 382
   Trofo-depresorii metabolici naturali... 385
   Trofo-depresorii antinaturali... 387

Capitolul XI
CERUL, MAREA Sl PAMANTUL... 393
EMERGENTA... 395
   Vedere generala asupra organizarii ierarhice a materiei vii... 405
   Suntem alaturi de tot ce este viu... 406
VIATA PAMANTULUI... 408
   Bolile pamantului... 408
   Inteligenta lumii vegetale... 411
   Componentele solului... 418
   Instrumentele de transmutare... 420
   Perenitatea pamanturilor cultivabile... 422
   Viitorul nostru... 429
LISTA ALIMENTARA... 433

Fragment:

  ... ce nu raspundea doar echilibrarii. in aceste cazuri, aceasta ultima tulburare se dovedea intotdeauna ca arc o origine colica, avand fie caracteristicile unei intolerante, fie ale unei alergii.

   Atunci, hotarandu-ma sa detectez sistematic intolerantele alimentare si intarziind asupra celor mai mici semne digestive de care se plangea bolnavul, am obtinut ameliorari surprinzatoare, asa cum am spus in introducere, la pacientii care sufereau de cele mai diverse boli, considerate uneori ca fiind nevindecabile si care pareau sa nu aiba vreo legatura cu tubul digestiv.

   Ideea mea nu este noua, deoarece Rudolf Steiner spusese deja ca "cea mai inalta activitate spirituala, legata
de perfectiunea creierului, este in aceeasi masura legata de o perfectiune a intestinului". Astrologii stiu, in ceea ce ii priveste, ca planeta Mercur, planeta inteligentei, corespunde semnului Gemenilor, dar si a celui al Fecioarei in acord cu intestinele. Sa fie oare rodul intamplarii?

   Ruptura de invizibil

   Vom vedea ca alimentul este compus dintr-o parte materiala, iar digestia acestei parti se supune legilor bio-chimiei, dar mai exista un aspect total necunoscut digestiei, cel al asimilarii vibratiilor alimentului.

   Or, alimentatia este din ce in ce mai "elaborata". Alimentele sunt pregatite, ele sunt fierte, conservate, congelate, adaptate, transformate, adica sunt in intregime artificiale. Astfel incat aceasta alimentatie ne face sa ne detasam din ce in ce mai mult de lumea spirituala si sa ne afundam in materialism si in intelectualismul cel mai abstract.

   Oricare ar fi reusitele pe plan material si tehnic ale acestei lumi moderne, nu este mai putin adevarat ca ca produce, si pentru unii cu regret, o ruptura de lumea invizibila si spirituala. Acestia, presimtind ca pierdem ceva, incearca cu mai mult sau mai putin succes sa regaseasca directia cailor pierdute. De aici, nasterea si renasterea unor multiple tehnici imprumutate fie din izvoarele primitive ale Indiei, fie din cele ale Chinei, ale Africii sau Americii, sau chiar din tehnicile elaborate ale psihologiei moderne. Mult mai grav este faptul ca se recurge la drogurile care altadata erau folosite sub protectie doar in ceremoniile initiatice.

   Regretul de a nu mai apartine acestei lumi spirituale poate sa fie atat de puternic, incat metodele care apeleaza la consemne alimentare cum ar fi postul sau regimuri dezechilibrate, ne fac sa speram ca vom avea capacitatea de a reinnoda legaturile cu lumea cosmica. Aceasta cautare da loc unor experiente interesante, uneori pentru ca sunt initiatice, alteori catastrofice daca sunt obsesive. Toate aceste manifestari ne anunta ca a venit vremea sa incriminam dietetica materialista, indreptandu-ne spre o dietetica vitalista.

   DIETETICA VITALISTA

   Numesc dietetica vitalista dietetica ce tine seama nu numai de proprietatile fizico-chimice ale alimentului, dar si de vitalitatea sa.

   Acceptarea unei dietetici vitaliste presupune acceptarea unei teorii vitaliste despre om, conceptie care nu este la indemana tuturor.

 LAPTELE

   Laptele este un aliment pretios si poate fi considerat ca baza alimentatiei in copilarie.
   Laptele este singurul aliment care are patru faze:
   - o faza gazoasa, avand un procentaj de oxigen si de gaz carbonic,
   - alta faza este apoasa si contine lactoza, proteinele serului, vitaminele si sarurile minerale hidrosolubile,
   - a treia este coloidala: micelii de cazeina care contin elemente minerale si saline,
   - in fine, ultima este constituita din materii grase: aceasta faza este compusa din globule grase de la 1 la 5 microni diametru care contin trigliceride, materii insaponificabile si vitamine liposolubile. Ele sunt inconjurate de o membrana protidica si de fosfolipide.

   Trebuie sa amintim ca, pentru a fi absorbit corect, laptele trebuie sa fie supus actiunii unei enzime: lactaza.

Dar aceasta enzima lipseste la multi adulti, in functie de originea etnica.

   Iaurtul, continand o lactaza, este absorbabil la acesti subiecti, in majoritatea cazurilor.

   Numele de "lapte" se aplica numai elementului natural. Calitatea laptelui variaza in functie de anotimp si de locul de productie.

   Laptele de eonsum trece cel mai adesea prin laptarii unde procentul de materii grase este modificat si unde
este omogenizat.

   Laptele matern

   Este cel mai bun lapte pentru sugaci, bineinteles. Ca sa-si gaseasca linistea dupa agresiunea reprezentata de brutala trecere prin filiera materna si de nastere, nimic nu este mai consolator pentru nou nascut ca sanul matern. Cu atat mai mult cu cat laptele matern este perfect adaptat la nevoile sale. Dar sa nu uitam ca nicotina, tutunul, alcoolul si multi alti compusi alimentari trec in laptele mamei.

   Este interesant sa ii studiem compozitia fiindca el este elementul de baza ideal pentru omuletul care s-a nascut si este in mod constant adaptat la nevoile nutritionale ale copilului de-a lungul saptamanilor si primelor luni de viata.

   Intr-adevar, de la nastere pana in a cincea zi, el se prezinta sub forma de corasla, este bogat in proteine, in saruri minerale, in factori imunologici si este sarac in lipide. Din a sasea pana in a cincisprezecea zi este un lapte de tranzitie.

   Din a cincisprezecea zi, el devine un lapte matur.

   Daca copilul se naste inainte de termen, laptele este diferit, dar intotdeauna adaptat nevoilor copilului prematur.

   Laptele matern furnizeaza deci o ratie echilibrata adaptata fiecareia dintre varstele sugaciului. in plus, este o garantie impotriva tulburarilor digestive, a alergiilor si a infectiilor.

   Desi alimentarea artificiala a facut progrese mari, ea nu poate inlocui laptele matern. Aceasta, mai ales, in tarile...

  Capitolul V
   IMUNITATEA

   Inainte de a vorbi despre intolerante si despre alergii alimentare este logic sa ne amintim despre imprejurarile in care a fost descoperita imunitatea, pentru ca cunostintele referitoare la imunitate, alergie si intoleranta au evoluat impreuna.

   Acest capitol este de o actualitate arzatoare, deoarece sistemul nostru imunitar este expus zilnic toxinelor si otravurilor alimentare, microbilor si virusilor, in aceeasi masura in care este expus agresiunilor psihologice. Ca si cand toate aceste lucruri nu ar fi indeajuns, el mai este supus si unei destabilizari prin campurile electrice si prin poluarea electro-magnetica ce ne inconjoara si, intr-o anumita masura, prin radiatiile nucleare.

   Daca pe de o parte, tehnicile performante ale chimiei, ale biochimiei, ale biofizicii si ale geneticii au contribuit din plin la dezvoltarea imunologiei, oferindu-i noi mijloace de studiu si importante deschideri, atat la nivelul cercetarilor fundamentale cat si la nivelul terapeuticilor de varf (transplanturi, vaccinuri noi, studii pe gene etc), importanta umilei mese zilnice este subestimata total, este neglijata pe nedrept, asa cum am vazut la inceputul acestei carti.

   Medicul si bolnavul au o problema dificila de rezolvat: cea a detectarii alimentelor toxice, nocive atunci cand au la indemana mijloacele conventionale de detectie.

   In mod paradoxal, mijloacele simple folosite de vindecatori si de cei care poseda tehnica "feeling-ului" permit detectari mai usoare, mai precise, si deci diagnostice etiologice performante si... ieftine pentru Asigurarile sociale.

   In privinta terapeuticii, medicina oficiala nu dispune in aceasta ramura decat de cateva remedii costisitoare si cu efecte secundare, in timp ce medicina energetica permite corectarea unui dezechilibru, a carui origine se afla in perturbarea celor Cinci Elemente chineze.

   Din punct de vedere istoric, datorita faptului ca intr-o zi a fost recunoscuta capacitatea organismului de a se apara, s-a ajuns la acordarea locului cuvenit alergiei, "un alt mod" de a fi. Capacitatea pe care o are organismul de a recunoaste sau nu "eul" si "non-eul" pune probleme biologice, fiziopatologice si filozofice care nu au fost inca rezolvate in totalitate.

   IMUNOLOGIA

   Daca mecanismul sistemului imunitar este o descoperire de data recenta, cunoasterea anumitor procedee terapeutice este veche. Deja inaintea erei noastre se stia ca anumite persoane vindecate de anumite boli erau protejate de reaparitia acelorasi boli.

   In China se practica variolizarea pentru prevenirea variolei, inoculandu-se persoanelor sanatoase produse din pustulele bolnavilor care aveau o forma benigna de variola. Este amintit cazul regelui Mitridate al VII-lea care, pentru a nu fi otravit, lua zilnic mici cantitati de otrava.

   Definitia obezitatii

   In mod teoretic, obezitatea reprezinta depasirea greutatii ideale.

   Dar ce inseamna o greutate ideala? Cum sa tinem seama de lista de referinta, cand cei cu muschi puternici pot avea aceeasi greutate ca si indivizii grasi? Unii subiecti foarte bine claditi sunt mai masivi decat altii. Si rasa are rolul ei: imi amintesc ca am vrut sa iau in brate un mic eschimos de 4-5 ani si mi-a fost imposibil, atat era de indesat si de greu, incat mi-a dat impresia ca era lipit de pamant.

   Obezitatea, expresie a unui mod de a fi al unui individ in functie de constitutia de nastere, este rareori o stare fiziologica, desi unii pot fi in mod natural conceputi ca sa fie grasi sau slabi. Cei slabi care vor incerca sa se ingrase vor reusi rareori, iar unele persoane grase care vor dori sa slabeasca isi vor pierde sanatatea.

   Obezitatea este cel mai adesea o boala care se instaleaza intr-un moment precis din viata: etapa vietii de femeie, schimbarea modului de viata, de munca, incercari psihologice. Ea exprima o destabilizare a fiintei.

   Cauzele fiziologice

   Greutatea normala este cea care are forme armonioase si care ne creeaza o senzatie de bine.

   Varsta intervine in luarea in greutate. Se considera ca este normal sa ne ingrasam cu un kilogram din zece in zece ani si cu un kilogram la nasterea unui copil.

   Unele evenimente care decurg din viata unei femei pot sa provoace o luare in greutate trecatoare.

   Sindromul premenstrual. Cu zece zile inainte de menstruatie, apar unele forme ca iritabilitatea, umflarea dureroasa a sanilor, dureri in pantec, umflarea degetelor prin retentia unui kilogram sau doua de apa. Toate acestea dispar in momentul ciclului. Dar, uneori, aceasta disparitie nu este totala. Luna dupa luna, se aduna gram cu gram ca sa formeze kilograme in plus.

   Sarcina. Daca luarea in greutate a fost considerabila, prin cresterea apetitului, a retentiei apei, putem observa o luare in greutate de ordin rezidual, care va raspunde la regimurile si la terapeuticile blande.

   Menopauza. O scadere a estrogenilor este insotita de diverse tulburari printre care o crestere in greutate si o decalcifiere. Progresele realizate in ultimii ani in fabricarea hormonilor de sinteza si a hormonilor naturali au ameliorat aceste tulburari, al caror tratament apartine resortului medical, dar ele pot sa favorizeze cresterea in greutate cu cateva kilograme.

   Etapele ciclului menstrual. Aceste etape sunt marcate de o modificare a greutatii, care coincide cu curba de temperatura. Cu toate ca sunt putin cam demodate dupa aparitia pilulelor contraceptive si a steriletului, este bine sa le cunoastem deoarece este unul dintre elementele esentiale ale supravegherii calitatii ciclului menstrual normal la femeia care nu ia pilule din convingere sau pentru ca ii este imposibil.

   Temperatura se ia dimineata, inaintea oricarei activitati, chiar inainte de sculare. Temperatura se noteaza in
fiecare zi, de preferinta pe un grafic. Pe orizontala notam zilele, pe o verticala perpendiculara cu aceasta se noteaza temperatura, de la 36, 7° pana la 37, 5° de exemplu.

  VIATA PAMANTULUI

   Bolile pamantului

   Trebuie sa speram ca va veni ziua in care spatiul psihic care ne separa de plante si de animale nu va mai fi un obstacol ca sa restabilim din nou legatura cu Natura.

   In acea zi, medicii, psihologii si psihiatrii, prea adeseori "inchistati" in originile lor universitare si in puterea ierarhica, vor sti sa iasa din izolarea lor si vor afla ca cele cinci organe ale simturilor nu sunt singurele mijloace de comunicare ale omului cu Natura. Vor invata pe seama lor (si a noastra) ca daca nu vor sti sa auda prin simturi rafinate vocea ei discreta, care le vorbeste in soapta despre ca si suferintele ei, ea risca sa se manifeste prin efecte "organice" din ce in ce mai violente; dar, daca vor fi in acord cu ea, ne asteapta zile frumoase.

   Pentru ca bolile de care sufera pamantul seamana intr-un fel cu bolile omenesti, ele se manifesta la inceput prin tulburari senzoriale, apoi prin tulburari functionale si, in cele din urma, prin tulburari organice. Ar fi trebuit sa diagnosticam in stadiul senzorial suferinta unei paduri, a unui rau. a marii si sa nu fi asteptat aparitia stadiului functional si cu atat mai putin a stadiului organic: cel in care padurea moare, cand raurile si marile transporta la tarm pesti fara viata.

   Stadiul "senzorial"

   La om, in acest stadiu, se observa tulburari de caracter, o anumita nervozitate, insomnie, o activitate mai putin eficienta. Si cativa pasi gresiti, la domnisoara Natura si la doamna Terra: seceta sau ploi excesive, grindina de marimea unei nuci sau, intr-un mod mai insidios, dezechilibrul ecosistemului, frunze si paduri despre sanatatea carora ne punem intrebari.

   Stadiul "functional"

   La tulburarile senzoriale se adauga, daca nu suntem atenti, asa numitele tulburari "functionale", cand celulele noastre nu mai dispun de elementele nutritive necesare bunei lor functionari si evacuarii deseurilor lor, este momentul in care avem dureri de cap, o digestie dificila, oboseala irecuperabila. Insectele daunatoare sunt mai multe decat insectele folositoare, somonii nu mai inoata in amonte in rauri, in paduri apar spatii cu copaci fara frunze. Natura "se imbolnaveste de gripa" sub efectul unui frig intempestiv sau apar secete mortale, ploi diluviene sau fluxuri puternice. Toate aceste elemente exprima o suferinta asupra careia planeaza o amenintare...

   Stadiul organic terminal

   In cele din urma, apar tulburarile organice, leziunile cu alterarea structurii celulelor noastre, unul sau mai multe organe mor. Le putem oare reanima? Grefa?

   Este stadiul alterarilor lezionare si al deserturilor aride, vremea tornadelor si a taifunurilor care se cumuleaza ca sa aduca moartea intr-un Bangladesh care agonizeaza in noroi. Este vremea cand specii vegetale sau animale dispar, cand Pamantul se cutremura, arunca foc, se crapa, inghitind in adancurile sale pe oamenii pe care nu-i mai vrea pe acoperisul sau.

Nr. de pagini: 464
Anul aparitiei: 2011

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Categorii de carte

Edituri

Transport in Bucuresti

Livrare gratuita in Bucuresti

Carti pentru premii scolare

oferta_premii_scolare.jpg

ANPC

anpc_banner.jpg
Created in 1.026 sec