Cortez (Colectia savoir-vivre)

Cortez (Colectia savoir-vivre)
Anul publicării: 2013
Categoria: Altele
Preț: 0,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

„Pentru cei care nu pot trai fara etichete, Viorica Cortez este Carmen a secolului. Pentru cei care au vazut-o pe scena, in anii de glorie, este mezzo-soprana magnetica, scaparatoare, care fascina privirea cu frumusetea si dezmierda urechile cu vocea. Pentru straini, este mezzo-soprana din Romania care si-a dorit sa fie mai buna decat ei. Si a fost. Pentru romani, este... mai complicat: fie parte a unui capital de la sine asumat de mandrie nationala, fie vedeta peste care s-au asternut stereotipurile si lipsa de informatii. Pentru admiratori, este protagonista unora dintre cele mai importante momente din istoria teatrului liric. Pentru sceptici, este cantareata fara discuri. Pentru unii, este dintre cei mai mari. Pentru altii, este o aparitie exotica si episodica pe cerul stelelor de opera. Pentru unii, este un nume intre altele. Pentru altii este, pur si simplu, la Cortez. Pentru mine, Viorica este povestea. Aceasta este Viorica mea, filtru prin prisma caruia iubesc opera - receptacul de istorii, martor al unei jumatati de secol de muzica, societate, politica si sentimente, diva, mama, sotie, sora, fiica, prietena dincolo de ea, autentica in fiecare fractiune de secunda. Aceasta este povestea unei luni pariziene in care am distilat intamplari si chipuri ale aceluiasi om. Totodata, este povestea unei vieti formate din miile de vieti ale altora, impletite ca rolurile unui spectacol. In final, fiecare cititor va ramane cu Viorica lui.“ - MARIUS CONSTANTINESCU

Luciano Pavarotti, Salman Rushdie, Andrei Serban, Virginia Zeani, Antonio Pappano, Amos Oz, Hélène Grimaud, Ion Marin, Jordi Savall...
De peste 10 ani, Marius Constantinescu se dedica interviului. Miezos, asezat, secvential, precum o poveste.
Traducator, jurnalist si realizator, a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii in 2002. A cochetat cu copywriting-ul, publicitatea si istoria artei, inainte de a-si da seama ca se poate exprima cel mai bine in presa culturala audiovizuala. Dupa 8 ani de radio, a descoperit televiziunea si libertatea nestavilita data de jocul de-a imaginea. Emisiunile sale - Marile picturi ale lumii, V... de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj - s-au transformat in repere pentru un public deschis la minte, sofisticat, dispus la jonglerii intelectuale, niciodata autosuficient. Din 2005, a fost legat de fiecare editie a Festivalului International George Enescu, realizand interviuri (unele dintre ele exclusivitati nationale) cu cei mai importanti artisti invitati. A obtinut doua premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania (APTR), in 2007 si 2012, cel mai recent pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care i-a devenit un real alter ego, iar in 2013 si carte.

Ideea volumului de fata a castigat concursul pentru rezidente culturale organizat de Institutul Cultural Roman de la Paris, in 2012.

Nascuta la Bucium in 26 decembrie 1935, Viorica Cortez si-a inceput cariera muzicala la 17 ani, ca solista a Corului Gavriil Musicescu din Iasi.

A urmat cursurile Scolii de Muzica, apoi ale Conservatorului din localitate, desavarsindu-si pregatirea la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti, la clasa Artei Florescu.
A castigat cateva dintre cele mai importante competitii vocale: Toulouse (1964),’s-Hertogenbosch (1965) si Concursul International George Enescu, Bucuresti (1967). Angajata a Operei din Bucuresti, a parasit Romania in 1970, din pricina sicanelor autoritatilor comuniste, care incercau sa ii zadarniceasca afirmarea internationala.
Viorica Cortez a avut una dintre cele mai bogate cariere internationale. Prezentele (unele record) pe scenele de la Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris, Arena din Verona, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera din Chicago, pleiada de parteneri, dirijori si regizori dintre cei mai valorosi, amploarea repertoriului, longevitatea si inzestrarile artistice iesite din comun definesc portretul uneia dintre cele mai complete artiste lirice ale ultimilor 40 de ani.


Casatorita in Romania cu sculptorul Marcel Guguianu, Viorica Cortez a devenit mai tarziu, in Franta, sotia compozitorului Emmanuel Bondeville, secrétaire perpétuel al Academiei de Arte Frumoase, apoi, dupa moartea acestuia, a istoricului de origine romana Adolf Armbruster. Din primul mariaj, artista are o fiica, pe Catalina. Ambele locuiesc la Paris. In prezent, Viorica Cortez isi imparte timpul intre master classes, jurii internationale si lectii de canto particulare, fara a neglija invitatiile de prelungire a carierei in roluri de compozitie.


Cuvant inainte: Mihai Stan
Ilustratia copertei: Ana Wagner
135 x 210 mm; 304 pp. + 64 pp. colita imagini alb-negru + 32 pp. colita color
carte legata, cu supracoperta
Anul aparitiei: 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1722 sec