HAGAKURE - cartea samuraiului
14,63 lei
19,00 lei (-23%)

HAGAKURE - cartea samuraiului

HAGAKURE - cartea samuraiului
-23%
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Cultura
Preț: 14,63 lei
19,00 lei (-23%)
Disponibilitate: în stoc la furnizor

DESCRIERE

HAGAKURE - cartea samuraiului.

Un manual unic al unui mod de viaţă, dar şi al unui mod de a muri: o viaţă trăită potrivit unui ideal, o moarte acceptată liber...

Este foarte greu sã detesti injustitia si sã cultivi corectitudinea.
Mai mult, atitudinea prin care crezi cã a fi corect este tot ce poti face si prin care încerci sã faci tot ce îti stã în puteri pentru a fi corect conduce de regulã la si mai multe greseli. Calea înseamnã ceva mai mult decât simpla corectitudine. Este foarte greu sã-ti dai seama de acest lucru, dar aceasta este întelepciunea supremã. Privite din aceastã perspectivã, lucruri precum corectitudinea par mai degrabã superficiale. Acest lucru nu poate fi înteles decât de cãtre adept; el nu poate fi transmis prin cuvinte. Existã totusi o metodã prin care se poate intra pe Cale chiar dacã aceasta nu este descoperitã direct de adept. Aceastã metodã constã în a te consulta cu altii. Chiar si cei care nu au realizat aceastã Cale pot vedea corect lucrurile în care nu sunt implicati personal. La acest lucru se referã proverbul jucãtorilor de go: „Cine priveste de pe margini (cu detasare) are opt ochi“. Proverbul: „Gândirea celor din jur ne ajutã sã ne descoperim propriile greseli“ se referã si el la descoperirea acestei Cãi prin consultarea cu alte persoane. Ascultarea vechilor povestiri si citirea cãrtilor scrise de autorii de altãdatã ne ajutã sã renuntãm la propria noastrã discriminare si sã ne racordãm la întelepciunea strãmosilor nostri.

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)


Iatã ce a spus un anume spadasin în anii din urmã ai carierei sale: Existã mai multe nivele de studiu în viata omului. Pe nivelul cel mai de jos, omul studiazã, dar nu învatã nimic; intuitiv, el îsi dã seama cât de nepriceput este, la fel ca si cei din jur. Un asemenea om este lipsit de valoare. Pe nivelul de mijloc el continuã sã fie inutil, dar cel putin ajunge sã îsi constientizeze propriile lipsuri, inclusiv lipsurile celor din jur. Pe nivelul superior, el se mândreste cu capacitãtile sale, se bucurã de laudele celor din jur si deplânge lipsa de îndemânare a semenilor sãi. Un asemenea om este valoros.
Pe nivelul suprem, omul pare cã nu stie nimic. Acestea sunt cele patru nivele de cunoastere. Mai existã si un al cincilea nivel, transcendent, care este mai presus de toate. Cel aflat pe acest nivel este constient de infinitatea Cãii si de faptul cã aceasta nu se sfârseste niciodatã.
El îsi cunoaste cu adevãrat lipsurile si nu considerã cã a reusit în vreun demers pe care l-a fãcut vreodatã. Nu se mai mândreste cu capacitãtile sale, dar se smereste în fata Cãii. Se spune cã Maestrul Yagyu ar fi spus: „Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe altii, ci numai calea de a mã înfrânge pe mine“.
Avanseazã zilnic pe Cale, urmãrind sã devii mai priceput astãzi decât ieri, si mai priceput mâine decât astãzi. Aceastã Cale nu se încheie niciodatã.

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)

Este foarte important să-i spui omului exact ce gândeşti şi să-i corectezi greşelile. Această atitudine izvorăşte din compasiune şi reprezintă cel mai mare serviciu pe care îl poţi aduce semenilor tăi. Această cale este însă extrem de dificilă. Este uşor să descoperi calităţile şi defectele unei persoane, şi să-i spui ce gândeşti. Mulţi oameni cred că sunt cumsecade dacă le spun celor din jur lucruri pe care alţii le consideră neplăcute sau greu de rostit. Dacă nu sunt însă ascultaţi şi respectaţi, ei consideră că nu mai este nimic de făcut. Această atitudine este însă nedemnă. Este ca şi cum ai face pe cineva de ruşine, bârfindu-l.

Dacă doreşti să-i spui cuiva ce gândeşti trebuie să vezi mai întâi dacă persoana respectivă are dispoziţia de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie să începi prin a te apropia de ea, trezindu-i încrederea în tine. Abordează acele subiecte care îi sunt pe plac şi caută momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel încât să fii bine înţeles. Cumpăneşte bine înainte de a acţiona şi hotărăşte dacă nu cumva ar fi mai bine să îi comunici în scris ce ai de spus, sau înaintea unui moment de despărţire. Laudă-i calităţile şi foloseşte orice mijloace pentru a o încuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fără a te referi încă la ale sale, astfel încât să-şi dea seama singur care sunt acestea.

Acţionează ca şi cum i-ai oferi apă unui om însetat, şi în acest fel opinia ta îi va corecta greşelile. Această artă este cu adevărat dificilă. Dacă defectul persoanei este o obişnuinţă veche de mai mulţi ani, cu siguranţă nu şi-l va corecta. Am trăit personal această experienţă. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci când trăieşte în prietenie cu camarazii săi, ajutându-i să îşi corecteze greşelile şi să se pună la unison pentru a-i sluji stăpânului lor. Cum te poţi aştepta să transformi pe cineva în bine dacă îl faci de ruşine?

(citat din cartea "Hagakure" de Yamamoto Tsunetomo)

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cultura - Cele mai vândute cărți

Created in 0.1395 sec