Jurnal de lectura (Colectia savoir-vivre)

Jurnal de lectura (Colectia savoir-vivre)
-25%
Anul publicării: 2012
Categoria: Literatura
Preț: 29,93 lei
39,90 lei (-24,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Asemenea spiritului sau tutelar, Borges, Alberto Manguel e un autentic cetatean al lumii. A absorbit culturi multiple, a avut destinul calatoriei de foarte timpuriu si considera ca adevarata sa patrie este literatura. Nascut la Buenos Aires in 1948, si-a petrecut copilaria in Israel, unde tatal lui era ambasador. Experienta sa intemeietoare a avut loc in adolescenta, cand l-a intalnit pe Borges, ajuns aproape orb, caruia i-a citit ani la rand. I-a dedicat apoi batranului sau maestru pagini de neuitat. Manguel, cetatean canadian, locuieste in prezent intr-o mica localitate franceza din regiunea Poitou-Charentes, unde a cumparat o fosta casa parohiala, pe care a transformat-o intr-o enorma biblioteca personala, ce-i gazduieste cele peste treizeci de mii de volume. Gandirea profunda se asociaza cu o mana usoara si cu darul povestirii invaluit in charisma scrisului. De o cordiala eruditie, Manguel ramane un profet al lecturii. Asemenea unui preot sau credincios inspirat, el ne invita sa trecem pragul copertelor– pentru a descoperi minunea cartilor, minunea care ne face oameni deplini.

Jurnalul de lectura: un volum de note, ganduri si impresii de calatorie despre prieteni, despre evenimente publice si personale, provocate toate de lectura sa. De la Don Quijote (august) la Insula Doctorului Moreau (februarie) si la Kim (aprilie), Manguel ne poarta printr-o aventura unica in literatura si in viata si demonstreaza cum, pentru cititorul pasionat, una nu poate fi separata de cealalta.

Un Don Juan al cartilor? Un jurnal elegant eliptic si confuz contemporan, despre orase revizitate si carti recitite. Manguel? Un stralucit causeur si conferentiar pe toate continentele.

„Lecturile sale sunt eclectice, de la H. G. Wells la Conan Doyle, de la Margaret Atwood la Kipling si Goethe, trecand prin Chateaubriand, Virginia Woolf si Chesterton. Manguel gaseste un deliciu in alcatuirea listelor, fie ele de autori preferati de romane politiste, de oameni de stiinta, de nebuni sau de eroi ai literaturii. Jurnalul sau este o mina de aur a«Neasteptatului», iar personalitatea sa calda si profund cultivata ii va vraji pe toti cei care se dau in vant sa citeasca si sa reflecteze.“ - Publishers Weekly

„Un cititor exceptional de sensibil, un savant literat si cosmopolit, plin de discernamant, Manguel scrie despre carti intr-un amestec viu de autobiografie si critica literara, care isi gaseste o forma fericita ce se ascunde sub un nume atat de simplu: Jurnal de lectura.“ - Booklist

Jurnal de lecturaUna dintre cele mai placute carti ce-ti poate iesi in cale. E dificil sa nu-ti doresti, citind-o, sa iti deschizi propriile tale liste si jurnale si de mozaicuri literare. Cea mai apropiata forma de lectura de capatai si cea mai vie, in acelasi timp, capabila sa contopeasca subtil cei mai multi cititori si cei mai multi autori.

„Lectura este o indeletnicire confortabila, solitara, tihnita si senzuala.“ - Alberto Manguel

O idee eleganta si binevenita, pe subiectul miracolului minor care se petrece ori de cate ori deschidem o carte si o lume prinde forma in mainile noastre: reflectiile unui cititor pasionat asupra unui an al cartilor.   In vreme ce calatorea la Calgary, Alberto Manguel a fost frapat ca romanul pe care il citea (Afinitati elective, Goethe) parea sa reflecte haosul social al lumii in care traia.  Un articol din ziarul acelei zile era brusc pus in lumina de un pasaj din roman, o lunga reflectie starnita de un singur cuvant.  Atunci a hotarat sa pastreze aceste momente, recitind o carte in fiecare luna, alcatuindu-si astfel Jurnalul, de o voluptate molipsitoare a lecturii, care, ca orice literatura de calitate, reprezinta un adevarat festin intelectual pentru gandire.


traducere: Ioana Ieronim
ilustratia copertei: Stela Lie
135 x 210 mm; 224 pp.
Anul aparitiei: 2012
brosata, cu clape

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1393 sec