Lucian Pricop, Dictionar de neologisme

Lucian Pricop, Dictionar de neologisme
-25%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Dictionare
Preț: 16,50 lei
22,00 lei (-25%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

NOTA ASUPRA EDITIEI.

Evolutia societatii postmoderne a condus la o avalansa, uneori incontrolabila si imprevizibila, de notiuni noi. Aceasta stare de lucruri trebuie asociata cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare - in special prin cresterea influentei mediului on-line - care a generat o circulatie imediata a termenilor noi, de cele mai multe ori de provenienta straina.

Neologismele constituie stratul cel mai permisiv al vocabularului fata de noutate, cu efecte de modernizare a limbii. Modernizare inseamna in lingvistica imbogatire. Si reciproca este valabila. Trebuie sa va reamintiti procesul de modificare a structurii limbii prin achizitia de noi cuvinte, proces care a debutat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, accentuandu-se pe tot parcursul secolului lung si cunoscand o etapa de tranzitie in prima jumatate a secolului trecut. Au fost momentele In care reinnoirea permanenta a lexicului romanesc s-a petrecut prin imprumutul unor termeni de circulatie internationala, veniti pe calea naturalizarii terminologiei diferitelor discipline din domeniul stiintei, al tehnicii, al artei si alliteraturii. O necesitate de a denumi noi aspecte materiale sau spirituale.

Numeroasele dictionare de neologisme ale limbii romane probeaza cautarea permanenta de solutii, mai mult sau mai putin didactice, mai inspirate sau, deseori, esuate, pentru"Inrolarea" unor cuvinte In lista mereu deschisa a vocabularului utilizatorilor acestei limbi.

Explicativ, normativ si etimologic, dictionarul nostru se adreseaza in primul rand tinerilor cautatori de Intelegere a terminologiei moderne. Ceea ce trebuie retinut ca strategie de concepere a acestui instrument de lucru ar fi: inregistrarea termenilor de cultura generala de ultima ora, concentrarea semantica maxima in redactarea fiecarui articol al dictionarului, realizarea atat prin reducerea inventarului de sensuri la unele cuvinte polisemantice, prin reducerea definitiilor, precum si
recurgerea la sinonimie. 

Dictionarul nostru, sub raportul tehnicii lexicografice, utilizeaza o formula clasica de redactare. Fiecare cuvant-titlu, cu caractere de rand aldine, este creat ca articol separat, cuprinzand explicatii de ordin gramatical, stilistic, semantic, ortografic, ortoepic si de etimologie. Termenii inclusi sunt definiti In mod concis, iar documentarea explicatiilor de ordin semantic se bazeaza pe lucrarile lingvistice si lexicografice mentionate In bibliografie.

Cuvintele au fost inserate la formele indicate de Academia Romana, Institutul de Lingvistica" Iorgu Iordan - A I. Rosetti". in editia cea mai recenta a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane.
In Incheiere, in calitate de dascali cu cateva decenii de experiente didactice, adreseaza multumiri colegilor de la Grupul de Edituri Cartex, care au gasit resursele de generozitate pentru transformarea acestui proiect ele cercetare intr-un obiect concret, un instrument usor ele consultat, destinat in primul rand elevilor, studentilor, dar si publicului larg, aspirand spre cunoasterea si cultivarea unei limbi romane, In forma cea mai actuala a lexicului ei.

Autorii


Autori: Lucian Pricop, Nicolae Boaru
Revizie stiintifica: Prof. Ilie Baraga
Anul aparitiei: 2014
Nr. pagini: 319

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1726 sec