Prof. dr. Horia Traian Dumitriu, Paradontologie. Editia a V-a, revazuta si adaugita
Lucrarea Parodontologie, este scrisa de Prof. dr. Horia Traian Dumitriu, membru corespondent al Academiei de Stiinte medicale Universitatea de Medicina si Farmacie,, Carol Davila", Bucuresti Facultatea de Medicina Dentara Categra de Parodontologie.
La aceasta lucrare Prof. dr. Horia Traian Dumitriu a colaborat cu Prof. dr. Silvia Dumitriu, Universitatea de Medicina si Farmacie,, Carol Davila", Bucuresti Facultatea de medicina Dentara Catedra de Microbiologie si Conf. dr. Anca Silvia Dumitriu, Universitatea de Medicina si Farmacie,, Carol Davila" Bucuresti Facultatea de Medicina Dentara Catedra de Parodontologie.
La aceasta lucrare Prof. dr. Horia Traian Dumitriu a colaborat cu Prof. dr. Silvia Dumitriu, Universitatea de Medicina si Farmacie,, Carol Davila", Bucuresti Facultatea de medicina Dentara Catedra de Microbiologie si Conf. dr. Anca Silvia Dumitriu, Universitatea de Medicina si Farmacie,, Carol Davila" Bucuresti Facultatea de Medicina Dentara Catedra de Parodontologie.
Cu numai doi ani in urma, in introducerea la cea de-a IV-a editii a cartii de fata, faceam unele consideratii, pe care le vom reproduce in extenso in continuare, asupra continutului axiologic al parodontologiei moderne. Aratam cu acel prilej importanta per se a parodontologiei care a devenit una din cele mai consistente si diversificate specialitati a Stomatologiei.
Prin aportul unor discipline fundamentale ca Microbiologia, Imunologia, Histologia si altele, care ii atribuie recunoasterea si justificarea multiplelor acte medicale si chirurgicale In teritoriul gingival si al osului alveolar medicul cu preocupari in acest domeniu imbina cunostinte teoretice si activitati practice de Medicina generala si Medicina dentara; aceasta justifica acceptarea actuala larg raspandita in literatura de specialitate a denumirii de Medicina parodontala, acordata ingrijirii sanatatii si vindecarii bolilor parodontiului marginal.
Convinsi de faptul ca addenda anexata cuprinde date dintre cele mai actuale din teritoriul atat de complex si In continua dinamica al parodontologiei, multumim tuturor celor care au apreciat demersul nostru de informare si actualizare a cunostintelor in domeniu si, nu mai putin, stimulati de epuizarea editiilor precedente, punem la dispozitie editia a V-a, cu aceeasi consideratie enuntata in finalul introducerii la editia anterioara: Parodontologia este permanent susceptibila de imbunatatiri si vom lua in considerare sugestiile si opiniile din experienta personala a tuturor celor care ne vor oferi un plus de cunostiinte privind continutul lucrarii.
Din cuprins:
Cuvant inainte la editia a V-a
Cuvant inainte
I. Date istorice prinvind boala parodontala
II. Terminologie si glosar
III. Morfofiziologia parodontiului marginal
IV. Epidemiologia bolii parodontale
V. Etiopatogenia parodontopatiilor marginale cronice
VI. Examinarea bolnavului parodontopat
VII. Diagnosticul imbolnavirilor gingivo-patodontale
VIII. Clasificarea bolilor parodontiului marginal
IX. Forme clinice - simptomatologie
X. Evolutie, prognostic si complicatii
XI. Tratamentul gingivitelor si parodontopatiilor marginale
XII. Orientari terapeutice principale si scheme de tratament
In ultimii ani s-au acumulat cunostinte noi care, pentru o informatie corecta, se cereau reactualizate intr-o noua editie. La redactarea acesteia am tinut seama de tot ceea ce este nou in domeniul atat de complex al Parodontologiei. Parodontologia a devenit o specialitate mai consistenta si mai diversificata a stomatologiei: ea intruneste cunostinte teoretice si activitati practice din diverse si necesare domenii ale Medicinii generale si Medicinii dentare, ceea ce justifica acceptarea actuala a denumirii de "Medicina parodontala" care i se atribuie tot mai mult in literatura de specialitate. In acest sens, este un adevar peremptoriu ca Parodontologia beneficiaza si opereaza cu disciplinele preclinice fundamentale: microbiologia, imunologia, histologia, ca sa enumeram doar unele dintre acestea. Medicul parodontolog trebuie sa fie in acelasi timp un bun clinician, cunoscator al Medicinii interne si practicant al chirurgiei gingivale si a parodontiului profund, deci si a chirurgiei osului alveolar. Aceasta conceptie este promovata in mod constant in a V-a editie a lucrarii, in care se regasesc elementele de baza ale editiilor anterioare, introducand si date noi sau adaptate stadiului actual al cunostintelor de specialitate in domeniul Parodontologiei. Suntem convinsi, in continuare, ca Parodontologia este permanent susceptibila de imbunatatiri si vom lua in considerare sugestiile si opiniile din experienta personala a tuturor celor care ne vor oferi un plus de cunostinte privind continutul lucrarii.
Autor: Prof. dr. Horia Traian Dumitru
Coautori: Prof. dr. Silvia Dumitriu, Conf. dr. Anca Silvia Dumitru
Anul aparitiei: 2009
Coperti: Cartonate
Nr. pagini: 524
Comentarii