Evul Mediu. Arhitectura si muzica

Evul Mediu. Arhitectura si muzica
-20%
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse
Preț: 13,87 lei
17,34 lei (-20,01%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Admirabila carte a lui Adrian Leonard Mociulschi reinvie un Ev Mediu genuin— total diferit de cliseul curent al„barbariei“ si„intunecimii“— evidentiind o lume plina de originalitate, o lume a catedralelor bizantine si romanice, cu largi cupole si rotunjite ferestre, cu primitoare castele, in care trubadurii si truverii, altfel spus cautatorii de rime si de idei, cantau poezia, intr-o vreme cand cele doua arte interferau, fara a fi despartite de canoane renascentiste si moderne. Atunci, in Evul Mediu, nu exista poezie fara melodie! Pilonii Evului Mediu, evocati in aceasta lucrare, sunt arhitectura si muzica, o arhitectura total noua, rezultata din„revolta“ contra principiilor vitruviene, si o muzica inedita— azi foarte gustata, fiindca spune ceva tinerilor!— fondata pe ritm, nu pe masura si razvratita contra„muzicii masurate“ din perioada antichitatii. Departe de a mai fi o„epoca de trecere“ (neglijabila) de la„luminile“ antice la cele renascentiste (imitate dupa cele antice!), Evul Mediu al lui Adrian Leonard Mociulschi devine reconstituirea fidela a ceea ce a fost atunci inedit in arhitectura si muzica, ridicand un imn de marire unei lumi cu adevarat mari. Cartea se citeste cu pasiune si bucurie, fiindca darama prejudecati intr-o maniera agreabila, reconstituind o realitate care pare, privita de departe, mirifica si fabuloasa, cand de fapt ea este doar fermecatoare, calda si profund umana.

Acad. prof. Ioan-Aurel Pop

Adrian Leonard Mociulschi (n. 1973) este dublu licentiat in muzica (Academia de Muzica Bucuresti, 1998) si in teologie (Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti, 2005). A studiat teologia morala cu Monseniorul Ioan Robu, istoria filosofiei cu academicianul Gheorghe Vladutescu si compozitia muzicala cu academicianul Stefan Niculescu. In anul 2006 i s-a acordat cu distinctie (cum laude) titlul academic de doctor in muzica.
Urmand titlului„Stefan Niculescu. Poetica, matematica si armonie muzicala“, o cercetare interdisciplinara circumscrisa literaturii stiintifice (volum aparut la Curtea Veche in 2010), cartea de fata se constituie intr-un punct de vedere inspirat de sincretismul artelor. Autorul realizeaza imersia intr-un labirint policentric situat in Evul Mediu, cautand adevarul artistic— pe care nu il regaseste in manifestarile divergente ale artei contemporane— de-a lungul stilurilor bizantin, romanic si gotic.
Volumul este rezultatul unui studiu de caz realizat in cadrul Institutului MIDAS– Music Institute for Doctoral Advanced Studies.Numar pagini: 128
Anul aparitiei: 2011

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1545 sec