Iluzie si realitate

Iluzie si realitate
-20%
Preț: 11,20 lei
14,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-7970-06-3
Editura:
Anul publicării: 2004
Pagini: 218
Format: 19.5 x 13

DESCRIERE

Iluzie si realitate

Prezentare:

Ranjit Maharaj s-a nascut la 4 ianuarie 1913. La doisprezece ani l-a întâlnit pe Maestrul sau, Siddharameswar Maharaj, un mare Maestru aproape necunoscut la vremea lui. Siddharameswar Maharaj a murit în 1936, la vârsta de 48 de ani. Ranjit Maharaj n-a început sa-si predea învatatura pâna în 1983, la 70 de ani, când un numar din ce în ce mai mare de cautatori au batut la usa sa. Sri Ranjit Maharaj, care are acum 86 de ani, a purtat aceste dialoguri între vara lui 1996 si iarna lui 1999.

Continutul acestor cuvântari reprezinta întelegerea ultima atinsa de Maestrul sau si redata de Ranjit Maharaj în cuvintele lui. Ceea ce deosebeste aceasta învatatura este simplitatea si sinceritatea ei. În aceasta traditie se simte ca învatatura trebuie sa fie accesibila tuturor, cu exemple de fiecare zi si fara concepte complicate. Vietile acestor doi învatatori au trasaturi asemanatoare. Exista o deschidere fata de orice si vietile lor personale sunt simple, fara interes pentru confort fizic sau adoratie. Ranjit Maharaj a locuit în acelasi apartament vreme de peste 55 de ani si a parasit India pentru prima data acum trei ani, când discipolii sai occidentali l-au invitat sa predea în Vest. O caracteristica majora a lui Ranjit Maharaj este aceea ca el poate conversa în engleza. Nici Maestrul sau si nici Nisargadatta Maharaj (un alt învatator bine cunoscut în Vest si discipol ca si Ranjit Maharaj al lui Siddharameswar Maharaj) nu stiau engleza.

Cele trei aspecte principale ale învataturii predate de el sunt: 1) întelegerea prin dialoguri, 2) meditatia cu mantra si 3) adoratia. Cartea aceasta prezinta dialogurile lui cu studentii. Meditatia cu mantra e data de Maestru pe baze individuale. Adoratia pentru Maestru reprezinta apogeul învataturii si e discutata în cursul dialogurilor. Nota editorului : am fost de fata la toate discutiile prezentate în aceasta carte (cu exceptia uneia). Toate dialogurile din prezenta editie provin din interpretarea acestor discutii. Abordarea este cea impusa de editare, dar cuvintele si ideile sunt numai ale Maestrului. Aceasta carte n-ar fi fost publicata fara ca Sri Ranjit sa aprobe întregul text.

Înregistrarile s-au facut în Bombay, Paris, Anglia, Germania, Sedona (Arizona) si Berkeley (California). Discutiile sunt prezentate în ordine cronologica. Casetele au fost alese la întâmplare si unele, cu cea mai buna auditie, au fost traduse. Unele repetitii au fost eliminate, dar majoritatea studentilor lui Maharaj considera utile repetitiile, asa încât n-au fost înlaturate integral. Este destul de dificil sa prezinti în text atât umorul spontan al Maestrului, cât si ambianta întrunirilor unde aveau loc discutiile. În general se accepta ca o transmitere directa, în persoana, este calea ideala de a-l asculta pe Maestru si în momentul publicarii acestei carti, Maharaj continua sa predea învatatura în Bombay, India (sau Mumbai cum i se spune acum). Maharaj îi primeste cu bunavointa pe toti în camaruta lui pentru discutii, dar uneori, mai ales în lunile de iarna, aceasta e aglomerata. El vorbeste în engleza o data pe zi, cam o ora, cinci zile pe saptamâna. La sfârsit de saptamâna acesta merge în suburbiile Bombay-ului si vorbeste în marathi discipolilor sai indieni. Un mic templu (samadhi) al Maestrului sau se afla chiar în Bombay si el se dedica adoratiei acolo duminica, dimineata devreme. De asemenea în camera lui, zilnic, dimineata, la prânz si seara practica bhajan si arati. În sfârsit, munca la aceasta carte a fost posibila cu ajutorul multor oameni, carora vreau sa le multumesc. Aranjarea zilnica a cuvântarilor lui a fost o practica în sine si sunt recunoscator pentru ocazia ce mi-a fost data de a „pisa” astfel învatatura. Vorbele nu pot exprima niciodata recunostinta pe care o simt fata de Maestru. El spunea de multe ori ca Maestrul si discipolul sunt una, dar totusi...

Robert Wolff

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.100 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.