Jaap Scholten, Tovarasul baron. O calatorie in lumea pe cale de disparitie a aristocratiei transilvanene

Jaap Scholten, Tovarasul baron. O calatorie in lumea pe cale de disparitie a aristocratiei transilvanene
-25%
Editura:
Anul publicării: 2015
Categoria: Carti diverse
Preț: 27,09 lei
36,12 lei (-25%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

„Cartea lui Jaap Scholten despre nobilimea maghiara recupereaza si salveaza o parte din istoria Transilvaniei care apartine, in egala masura, ungurilor si romanilor. O istorie plina de frumuseti subtile sau spectaculoase, de iubiri si de excentricitati ca in romanele lui Miklós Bánffy [...], dar si de suferinte si pierderi ingrozitoare.”
FILIP-LUCIAN IORGA

VOLUM DISTINS CU LIBRIS HISTORY PRIZE 2011

In zorii intunecati ai zilei de 3 martie 1949, intreaga aristocratie transilvaneana a fost luata pe sus din paturi si incarcata in camioane. In aceeasi zi, Partidul Muncitoresc Roman anunta cu mare satisfactie deportarea tuturor marilor mosieri si confiscarea averilor acestora. Pentru victoria definitiva a comunismului se impunea distrugerea ultimilor dusmani de clasa.
Sub teroarea regimului lui Gheorghiu-Dej si mai tarziu al lui Ceausescu, aristocratii au fost nevoiti sa duca o viata dubla: in timpul zilei lucrau in cariere de piatra, in combinate siderurgice si in ateliere de tamplarie; seara se adunau in secret pentru a perpetua ritualurile unei lumi apuse.
Pentru a se documenta asupra acestui episod prea putin cunoscut din istoria recenta, Jaap Scholten a calatorit mult in Romania si Ungaria, in cautarea putinilor aristocrati ramasi in viata, martori ai evenimentelor din noaptea de 3 martie 1949. A vorbit cu oameni care au supravietuit gulagului romanesc si s-a intalnit cu membrii tinerei generatii, descendenti ai acestor distinsi nobili, pentru a discuta cu ei despre situatia retrocedarii proprietatilor lor si despre viitor. Cum se poate reconstrui ceva intr-o tara confruntata cu realitatea unui vid moral?


Traducere: Carmen Ion

Nr. de pagini: 448
Anul aparitiei: 2015
Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos:
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1350 sec