Mircea Eliade. Istoric al religiilor

Mircea Eliade. Istoric al religiilor
-28%
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Personalitati
Preț: 23,04 lei
32,00 lei (-28%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Mircea Eliade. Istoric al religiilor de Natale Spineto. Cu o corespondenta inedita Mircea Eliade– Károly Kerényi

Mircea Eliade (Bucuresti, 1907– Chicago, 1986) este unul dintre cei mai cunoscuti reprezentanti ai istoriei religiilor din secolul  XX si unul dintre istoricii religiilor care au influentat cel mai mult cultura timpului nostru. La douazeci de ani de la moartea sa, el continua sa dea nastere la discutii, fiind chiar, in ultima vreme, obiectul a diverse volume ce trateaza mai ales tema activitatilor lui politice din tinerete si conceptia lui asupra istoriei religiilor ca disciplina autonoma; fiecare dintre acestea a provocat dezbateri si polemici jurnalistice. Cu toate acestea, o reconstituire punctuala si completa a scrierilor, vietii si gândirii lui Eliade, care sa puna in lumina formarea lui progresiva, clarificându-i cadrul cultural de referinta, nu a fost inca efectuata. Aceasta lucrare propune o reconstituire a principalelor faze ale biografiei intelectuale a savantului român, o analiza a conceptelor cheie din gândirea sa (comparatia, arhetipul, hermeneutica, simbolul) si a doua componente fundamentale ale formatiei sale: relatia cu„maestrul“ Raffaele Pettazzoni si cea cu exponentii asa-numitei„gândiri traditionale“. Cartea doreste sa contribuie la efortul de a readuce dezbaterea in jurul personalitatii lui Eliade in planul care, in actualul stadiu al cercetarilor, cu multimea de materiale noi si mai putin noi de care dispunem acum, promite a fi cel mai fructuos: cel autentic istoriografic.

Anexele contin transcrierea, traducerea si comentariul schimbului de scrisori dintre Eliade si un alt protagonist al studiilor religioase din vremea sa: Károly Kerényi (1897–1973). Epistolarul, inedit, documenteaza relatiile, complexe si adesea conflictuale, dintre doua personaje care, având in comun opozitia fata de istoria religiilor de tip istoricist, prezinta in realitate mari diferente de orientare in analiza faptelor religioase.

Natale Spineto este profesor de istoria religiilor la Universitatea din Torino. A publicat volumele: Psicologia e storia delle religioni nel pensiero di Mircea Eliade (Ferrara, 1992); I simboli nella storia dell’uomo (Milano, 2002, tradus in cinci limbi); Dionysos a teatro. Il contesto festivo del dramma greco (Roma, 2005). De asemenea, a editat: M. Eliade–R. Pettazzoni, L’histoire des religions a-t-elle un sens? Correspondance 1926–1959 (Paris, 1994); Esploratori del pensiero umano. Georges Dumézil e Mircea Eliade (in colab. cu J. Ries) (Milano, 2000— ed. franceza revazuta, Turnhout, 2003); La storia comparata delle religioni (in colab. cu G. Filoramo) (Pisa-Roma, 2002); Interrompere il quotidiano. La costruzione del templonell’esperienza religiosa (Milani, 2005).

Titlu original: Mircea Eliade storico delle religioni
Traducator: Serban Stati si Magdalena Ionescu
Format: 15,50× 22,50 cm
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 296
Vezi și alte cărți: Eliade

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1271 sec