Poate muri un popor? Transilvania volumul XII

Poate muri un popor? Transilvania volumul XII
-10%
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse
Preț: 21,58 lei
23,98 lei (-10,01%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

De la inceput, tara e [la noi] un lucru mare si sfant, legat de un grup de oameni, care-si trec mostenirea aceasta, menita sa fie iubita din toata inima, amestecata in toate gandurile, aparata cu toate puterile si stropita cu sudorile tuturor muncilor si cu sangele tuturor jertfelor.
 
Cata deosebire intre greoaiele cuvinte materialiste de terre, terra, tierra, ale fratilor nostri, [din spatiul romanic] si aceasta spiritualizata, idealizata, incalzita"tara" a noastra! Zemlia a slavilor nu se ridica mult mai sus, cum nici chora a grecilor, de unde vine numele taranului"choriates". Iar ce semnifica Land al germanilor din a lor Deutschland sau din Welschland a celtilor veniti, apoi a romanilor si romanilor, se vede din sensul cu care a trecut la francezi in lande, unul din felurile cum se prezinta, ca scoarta a globului pamantului...

"Tara" inseamna, fara niciun alt adaus, pamant romanesc liber, tn toata intinderea sa si cu tot sacrul drept care se cuprinde tn el. O"tara" ingustata prin violenta strainului, care de la sine s-a refacut in vechile hotare prin acea elasticitate de spirit care e unul din marile elemente ale vitalitatii unui popor.
Si de aceea a muri pentru tara a fost cea mai inalta datorie pentru generatile care, aparand-o, au inchis ochii inainte de vreme.

Nr. de pagini: 512
Anul aparitiei: 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1525 sec