Stefan cel Mare. Dimensiunea internationala a domniei (Eugen Denize)

Stefan cel Mare. Dimensiunea internationala a domniei (Eugen Denize)
Anul publicării: 2013
Categoria: Carti diverse
Preț: 32,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Initiativa Editurii Cetatea de Scaun de a reedita lucrarea lui Eugen Denize, Dimensiunea internationala a domniei lui Stefan cel Mare, este benefica pentru a readuce in atentia publicului interesat, iubitor de istorie, opera unui prestigios cercetator.

Disparitia prematura a lui Eugen Denize, in anul 2007, a insemnat o grea pierdere pentru istoriografia romana, vaduvita de o personalitate aflata la varsta deplinei creatii stiintifice.

Nascut in anul 1954, Eugen Denize a fost un absolvent de marca al Facultatii de Istorie Bucuresti (in anul 1978), a devenit doctor in istorie in anul 1995 si a fost unul dintre cei mai straluciti cercetatori ai Institutului de Istorie Nicolae Iorga, fiind deopotriva director adjunct (din 1997) si director in perioada 2006-2007.

Opera sa numara peste 200 de articole si monografii, fiind un specialist reputat in istoria medievala universala, fascinat de istoria Peninsulei Iberice si a Venetiei in secolele XIV-XVI, dar si un excelent cunoscator al istoriei romanesti.

Preocuparile sale au depasit granita istoriei medievale si cea mai elocventa dovada este monumentala Istorie a Radiodifuziunii Romane, in 3 volume, ce acopera perioada de la aparitia Radiodifuziunii pana la sfarsitul anilor 1989.

Dimensiunea internationala a domniei lui Stefan cel Mare este o lucrare de sinteza, care face un adevarat tur de orizont al relatiilor internationale de mare anvergura pe care domnul Moldovei a reusit sa le edifice in cei 47 de ani de domnie.

Despre personalitatea lui Stefan cel Mare si despre epoca sa s-a scris foarte mult in istoriografia romana, iar interesul pentru aceasta epoca a depasit granitele noastre, domnul Moldovei fiind o figura binecunoscuta de specialistii din Polonia, Rusia, Ucraina, Ungaria, Austria si nu numai. Tocmai de aceea monografia scrisa de Eugen Denize in anul 2004, cand se implineau 500 de ani de la moartea marelui dommn, a fost binevenita, pentru ca a abordat personalitatea coplesitoare a lui Stefan cel Mare in contextul relatiilor internationale europene, de la Mediterana la Marea Neagra si pana in indepartata Persie a lui Uzun Hasan, ca si de la Moscova la Constantinopol.

Dimensiunea bicontinentala a politicii externe dusa cu multa abilitate si perseverenta de domnul moldav este surprinsa cum nu se poate mai bine in cele 5 capitole ale lucrarii de fata. Aceasta imbratiseaza, intr-o sinteza admirabil documentata, contextul european in care Moldova lui Stefan cel Mare avea sa devina un pion de baza al luptei antiotomane, iar domnul insusi avea sa fie numit de papa Sixt al IV-lea„Atletul lui Christos”, aparator al crestinatatii in fata expansiunii tot mai amenintatoare a Imperiului otoman.

Stefan cel Mare a stiut, ca nimeni altul, sa faureasca si sa apere prestigiul„european” al tarii sale, manuind cu aceeasi abilitate sabia si arma diplomatiei. El a reusit sa fie considerat deopotriva de imparatul Maximilian I, de regele polon Ioan Albert si de regele Boemiei, Vladislav Jagiello, competitori la tronul vacant al Ungariei (in 1490), drept singurul arbitru, capabil sa incline balanta puterii in favoarea unuia dintre ei.

O reeditare a lucrarii de fata nu face decat sa serveasca la buna cunoastere a epocii si imaginii lui Stefan cel Mare si consideram ca publicul iubitor de istorie va saluta cu interes demersul. (Dr. Ileana Cazan)

Nr. de pagini : 260
Anul aparitiei : 2013

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.1118 sec