Tratat despre Calea de Mijloc

Tratat despre Calea de Mijloc
-20%
Preț: 19,20 lei
24,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 973-7970-77-2
Editura:
Anul publicării: 2006
Pagini: 240
Format: 13 x 22 cm

DESCRIERE

Tratat despre Calea de Mijloc

Prezentare:

Tratatul despre Calea de Mijloc (Madhyamakasastra) este cea mai veche sinteza a sutrelor din "Perfectiunea Intelepciunii" (Prajnaparamita). Influenta acestei opere inegalabile nu s-a atenuat nicicand de-a lungul secolelor, in China la fel ca si in Japonia sau in sfera gandirii indo-tibetane. Constituie textul prin excelenta capital pentru cine vrea sa porneasca pe calea eliberarii din ciclu si sa aiba acces la revolutia pe care un astfel de demers o cere.

A intreprinde o exegeza completa a filozofiei Caii de Mijloc, a scolilor si a deosebirilor dintre ele, a controversei dintre Chandrakirti si Bhavaviveka si a multor altora care s-au iscat de-a lungul secolelor si continua pana in zilele noastre privind semnificatia ultima a gandirii lui Nagarjuna, sensul celor doua adevaruri, textele cu sens provizoriu si cele cu sens definitiv, "statutul" vacuitatii si al conventiilor, toate acestea nu pot fi dezvoltate aici: ar fi necesar sa li se consacre cel putin cateva volume. Aici se ofera doar textul de baza impreuna cu interpretarea lui Tsongkhapa: Oceanul rationamentului, si al lui Chone Drakpa Chedrub (1675-1748): Un vas pentru a te avanta pe "Oceanul rationamentului", care, in ciuda scurtimii sale, ramane fidel maestrului. Aceasta exegeza particulara, cea a traditiei Gelugpa din budismul tibetan, intemeiata de Tsongkhapa (1357-1419), insista asupra validitatii conventiilor ca simple relativitati si a existentei fenomenelor ca simple specificatii, vide de natura proprie si interdependente. Dupa textele ce au fost adunate in canonul budist, acest tratat este considerat de o importanta covarsitoare in intelegerea esentei doctrinei propovaduite de Buddha.

Cuprins

Preliminarii 17

Analiza conditiilor 23

Analiza miscarii 35

Analiza facultatilor 48

Analiza agregatelor 54

Analiza elementelor 59

Analiza dorintei si a subiectului ei 63

Analiza compusilor 68

Analiza actiunii si a agentului 82

Analiza pre-existentului 87

Analiza focului si a combustibilului 92

Analiza extremitatilor anterioare si posterioare 99

Analiza suferintei 104

Analiza formatiunilor 109

Analiza contactului 114

Analiza naturii proprii 119

Analiza aservirii si a eliberarii 124

Analiza actului 130

Analiza eului si a fenomenelor 141

Analiza timpului 152

Analiza imbinarii 156

Analiza producerii si a distrugerii 166

Analiza Celui-astfel-plecat 174

Analiza confuziilor 182

Analiza adevarurilor superioare 191

Analiza trans-suferintei 204

Analiza celor doisprezece factori ai existentei 213

Analiza opiniilor 217

Glosar roman�sanskrit�tibetan 228

Bibliografie 231

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.084 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.