Trei tratate isihaste (Angelicoudes Calist)

Trei tratate isihaste (Angelicoudes Calist)
-10%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Religie
Preț: 30,60 lei
34,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

„De aici, din noi adica, este dragostea curata de Dumnezeu, cand ne atinge stralucirea dumnezeiestii iluminari. Caci ce este mai vrednic de iubire, spun parintii, decat dumnezeiasca frumusete, a carei inchipuire sufletul o patimeste in Duh in tainita constiintei? Cand sufletul se desparte cu toata ravna de toate in afara de Dumnezeu, atunci nu mai alearga dupa nimic altceva decat dupa Dumnezeu si numai de El se lipeste si numai intru El isi afla bucuria, pacea si indelunga rabdare, incat sporeste din belsug in credinta si bunatate, ranit fiind numai de frumusetea aceea negraita, nestricacioasa si nevazuta. Si, patimind acestea, [sufletul] se uneste cu Dumnezeu, fiind sub stapanirea dumnezeiestii iubiri celei mai presus de minte, si, aprins de focul dragostei dumnezeiesti, se uimeste de dumnezeiasca stralucire si se desfata foarte de frumusete si se bucura mai presus de fire de mireasma lui Dumnezeu data de Duhul Sfant, aruncandu-l intr-un extaz negrait.“

Sfantul Calist Angelicoudes, Cuvantul al XXIII-lea


Calist Angelicoudes este unul dintre scriitorii isihasti prolifici ai secolului al XIV-lea, cu o opera impresionanta, dar foarte putin cunoscuta. A intemeiat o manastire in Macedonia de Nord, la Melenic, de unde i s-a tras si supranumele de Melenichiotul, manastire ridicata la rangul de stavropighie, in 1370, la cererea sa, de catre Patriarhul isihast Filotei Kokkinos. Calist este cunoscut ca autor al unei colectii de treizeci de cuvinte si tratate isihaste, reunite sub titlul Mangaierea isihasta si pastrate integral doar in manuscrisul Vaticanus gr. 736 si, partial, in alti codici, din care s-a asimilat in Filocalie doar Cuvantul al XXII-lea, cu titlul Mestesugul linistirii. Volumul de fata cuprinde trei tratate inedite dintre cele treizeci de cuvantari ale Mangaierii isihaste.

Colectia Viata in Hristos. Pagini de Filocalie isi propune sa puna in lumina, prin noi traduceri, texte si autori din bogata literatura duhovniceasca a Rasaritului crestin. Prima aparitie in colectie a fost Sfantul Maxim Marturisitorul, Intrebari si nedumeriri. Volumul urmator al colectiei va cuprinde traducerea a doua lucrari scrise de Sfantul Anastasie Sinaitul (sec. VII).

Pr. Dragos BAHRIM

Anul aparitiei : 2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1318 sec