Vasile Alecsandri, Chiritele (Ilustratia copertei: Femeie in rochie roz, Ioan Andreescu)

Vasile Alecsandri, Chiritele (Ilustratia copertei: Femeie in rochie roz, Ioan Andreescu)
-15%
Editura:
Anul publicării: 2017
Categoria: Proza diversa
Preț: 7,65 lei
9,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 6 zile lucratoare

DESCRIERE

Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri si al Elenei Alecsandri, nascuta Cozoni. Dupa unii cercetatori, anul nasterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. Locul nasterii sale este incert, deoarece nasterea s-a petrecut in timpul refugiului familiei Alecsandri in munti din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se considera ca s-a nascut undeva pe raza judetului Bacau. A avut un frate, Iancu Alecsandri si o sora, Catinca Alecsandri, casatorita cu Constantin Rolla, boier si om politic roman, militant infocat pentru Unirea Principatelor Romane (1859) si ministru in mai multe randuri in guvernele Moldovei.

Alecsandri si-a petrecut copilaria la Iasi si la Mircesti, unde tatal sau avea o mosie si unde a revenit pe intreaga durata a vietii sale sa-si gaseasca linistea. A inceput invatatura cu un dascal grec, apoi cu dascalul maramuresean Gherman Vida.

Intre anii 1828 si 1834, s-a deschis la Iasi pensionul lui Victor Cuenim. Spatarul Alecsandri l-a inscris pe fiul sau la pensionul francez, unde a studiat alaturi de Mihail Kogalniceanu si de Matei Millo, actorul de care l-a legat o mare prietenie si admiratie si pentru care a scris Chiritele si o mare parte din Canticelele comice.


Cuprins:


Chirita in Iasi sau Doua fete s-o neneaca
Chirita in povincie
Cucoana Chirita in voiaj
Cucoana Chirita in balon


Anul aparitie: 2017
Nr. pagini: 191

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1336 sec