18 Lectii despre societatea industriala

18 Lectii despre societatea industriala
-24,9%
ISBN: 973-684-505-2
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 280
Categoria: Carti diverse
Preț: 7,43 lei
9,90 lei (-24,95%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Predate pe parcursul anului universitar 1955-1956, la Sorbona, in cadrul Facultatii de litere, cele 18 lectii despre societatea industriala (prima piesa a unui triptic inchegat de Aron in 1964 si 1965 prin La lutte de classes. Nouvelles lecons sur les societes industrielles, respectiv Democratie et totalitarisme) au vazut lumina tiparului in anul 1962, formand o prima selectie de reflectii asupra viitorului societatilor industriale, asupra relatiilor dintre economie si sociologie si asupra raporturilor dintre structurile sociale si regimurile politice.

Chiar daca pastreaza caracteristicile unei lucrari dedicate invatamantului - instrument de lucru pentru studenti(i de la sociologie), tributar pe alocuri improvizatiei si oralitatii, recurgand la expunerea unor notiuni elementare de economie sau avansand rezultate fara detaliile analizelor si ale calculelor specifice si, pe aceasta cale, evitand tehnicizarea extrema a limbajului - cursul reprezinta . o introducere obiectiva in studiul unor probleme exacerbate de pasiunile politice [. ] Fara sa impuna raspunsuri dogmatice, el demonteaza mitologia "evolutiei necesare a capitalisamului catre sistemul sovietic", pe aceea a "convergentei fatale a celor doua tipuri de societati industriale", ca si pe aceea a "caracterului omolog al diverselor faze ale dezvoltarii, indiferent de epoca si de regimul politic."

Pe bazele teoretice puse in literatura temei de cartea lui Walt W. Rostow, The Stages of Economic Growth, ale distinctiei intre fazele cresterii economice derivate din opozitia intre regimurile politice, lectiile predate de Raymond Aron (14.03.1905-17.10.1983) vorbesc despre echipotenta intre doua notiuni, tip de societate industriala si faza de dezvoltare, subliniind nu numai diferenta clasica intre capitalism si socialism, ci chiar disonantele aparute intre evolutiile diferitelor componente-tari ale unui sistem.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Carti diverse

Created in 0.2406 sec