Abel Sanchez. Sfantul Manuel cel Bun

Abel Sanchez. Sfantul Manuel cel Bun
-25%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Non-fiction
Preț: 18,68 lei
24,90 lei (-24,98%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Abel Sánchez si Joaquín Monegro sunt prieteni inca din copilarie. Abel e sociabil, prietenos, rasfatat de soarta. Pe scurt, un invingator. Joaquín e antipatic, retras si studios, plin de sine si mai ales invidios. Cei doi aleg cai diferite in viata: Abel devine artist, iar prietenul lui studiaza Medicina. Cand Abel picteaza portretul Helenei, verisoara lui Joaquín, de care acesta din urma este indragostit, iar mai apoi se casatoreste cu ea, Joaquín este iremediabil cuprins de invidie. Patima intunecata il consuma si ajunge sa isi vada sufletul otravit oglindit peste tot, pana si in pacientii sai, in rautatea ascunsa a societatii. Sentimentele i se amplifica la nasterea fiului lui Abel si se pare ca pizma lui Joaquín nu are leac: pana si nepotul nascut in urma casatoriei copiilor celor doi prieteni devine motiv de vrajba si dezbinare.

 

Cu multa finete psihologica, Miguel de Unamuno construieste aceasta variatie moderna pe tema mitului lui Cain si Abel, sondand in profunzime resorturile si consecintele invidiei–„pacatul national”– pe care autorul il atribuia Spaniei inceputului de secol XX.

 

A doua nuvela din acest volum (Sfantul martir Manuel cel Bun) este considerata de critici testamentul spiritual al scriitorului. Unamuno introduce aici o perspectiva filosofica ce vizeaza constiinta oamenilor organizati intr-o comunitate, dar si uitarea colectiva luminata fulgurant, din cand in cand, de o constiinta. Prin intermediul cuvantului scris, eul poate fi creat si recreat si poate contribui la formarea lumii fiecaruia dintre cititorii sai. Este ceea ce faceÁngela Carballino atunci cand se hotaraste sa indeparteze uitarea, scriindu-si propria evanghelie despre sfantul martir Manuel cel Bun.Ángela isi asuma riscul cuvantului scris, despre care„numai Dumnezeu stie care-i va fi soarta“. Chiar daca episcopul din regiune si autoritatile bisericesti s-ar folosi de textul ei pentru a-l condamna pe sfantul Manuel,Ángela se simte nevoita sa consemneze tot ce stie despre„adevaratul meu parinte spiritual“, iar asta pentru ca misiunea ei este sa transmita istoria sfantului, pentru ca acesta sa poata fi recreat de altii, de cititorii sai.
Numar pagini:192

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1160 sec