Adrian Severin - Romania, subiect sau obiect al geopoliticii? - Lista lui Severin pe intelesul tuturor

Adrian Severin - Romania, subiect sau obiect al geopoliticii? - Lista lui Severin pe intelesul tuturor
-15%
Preț: 34,00 lei
40,00 lei (-15%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 416
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Va mai amintiti de „lista lui Severin”? Cea tratata ca o fictiune, o iluzie, o boroboata, o gafa? Ei bine, n-a fost nimic din toate astea, dar a fost un moment decisiv al istoriei noastre recente. Ca si referendumul din 29 iulie 2012, fotografiat din mii de pozitii frontale ingaduite, dar nu si din cele incomode si revelatoare.
 
Despre aceste lucruri, despre justitia-instrument si despre evolutia arhitecturii de securitate globala si regionala care ne apasa - cea in care suferim ca „obiect”, in loc sa fi fost „subiect”, cum s-ar fi cuvenit, Adrian Severin vorbeste in cartea de fata deschis, in timp real si pe intelesul tuturor. 
 
-  Adina Keneres
 
Potentatii abuzivi aflati la carma respectivelor baronate, la randul lor, au acceptat ori chiar au cautat arbitrajul corupt si coruptibil al unei conduceri centrale formate din.
 
In ceea ce-i priveste pe cei din urma, spre a-si pastra statutul si a-si perpetua sistemul de privilegii garantat de el, acestia au teritoriul asupra caruia domnesc (dar pe care nu-l guverneaza) strainatatii, respectiv noilor imperii european si euroatlantic. Protectia externa (evident, generos compensata prin cedarea atributelor suveranitatii statale, dar si a controlului direct asupra celor mai strategice active / resurse autohtone) este menita sa descurajeze sau sa contrabalanseze contestarile interne.

Intr-un atare context si in atari conditii, natiunea a devenit un teritoriu, poporul– o populatie, statul– o colonie, cetateanul– un serb, iar democratia– o impostura.>

Adrian Severin, din articolul, 8 noiembrie 2013

Adrian Severin (nascut in 1954 la Bucuresti) a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde si-a dat si doctoratul (1987), urmand apoi cursuri postuniversitare in diverse domenii ale dreptului (privind proprietatea industriala, comertul international), in management si marketing la universitati din tara si la Business University School din Londra.

Jurisconsult la Romconsult (1978-1986), a predat dupa aceea constant dreptul comertului international, drept civil si comercial comparat, drept international public si constructie europeana in mediul academic romanesc (Academia de Studii Social-Politice, Universitatea din Bucuresti, SNSPA– la infiintarea careia a si contribuit–, Universitatea). Intre 1987 si 2010, a fost membru al Curtii de arbitraj comercial international a Romaniei (presedinte 2008-2010). A fost, de asemenea, membru al Curtii de arbitraj comercial international de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris, al American Arbitration Association si al curtilor de arbitraj comercial ale Sloveniei si Maltei.

Deputat in Parlamentul Romaniei (1990-2007), a detinut functiile de viceprim-ministru si ministru pentru Reforma, Relatii si Informatii Publice in guvernul Roman (1990-1991), presedinte al Agentiei Nationale de Privatizare si Dezvoltare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii in guvernul Stolojan (1991-1992) si viceprim-ministru

si ministru al Afacerilor externe in guvernul Ciorbea (1996-1997).
Presedinte si presedinte-emerit al Adunarii Parlamentare a OSCE (1999-2003), a fost desemnat apoi raportor special al ONU pentru situatia drepturilor omului in Belarus. Participant la Conventia pentru viitorul Europei in 2002-2003, a prezidat apoi Sub-comisia pentru Afaceri externe a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (2004-2007). Membru al Parlamentului European (2007-2014), a fost vicepresedinte pentru politica externa, de securitate, aparare si extindere al Grupului Socialistilor si Democratilor (2009-2011), presedintele delegatiei PE pentru relatiile cu Ucraina (2007-2009) si raportor permanent al PE pentru relatia cu Rusia (2009-2011).

A publicat volume de autor (Lacrimile diminetii– slabiciunile Guvernului Roman, Editura Scripta, Bucuresti, 1995 ; Locurile unde se construieste Europa, in dialog cu Gabriel Andreescu, Editura Polirom, Iasi, 2001 ; Elemente fundamentale de drept al comertului international, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2005) si a colaborat la volume colective (Subiectele colective de drept in Romania, Editura Academiei, Bucuresti, 1981 ; Law in Greater Europe– Towards a Common Legal Area, Kluwer, Haga, 2000 ; Un concept romanesc asupra viitorului UE, Editura Polirom, Iasi, 2001). A contribuit, ca jurnalist si analist politic, cu numeroase articole de drept, politologie si geopolitica, la publicatii in format traditional si online din Romania si din strainatate.


De ce e Romania anormala sau„Lista
lui Severin” pe intelesul tuturor

Oricat ar parea de ciudat, are si anormalitatea faze si grade. Prin 2011-2012, in Romania majoritatea gasea ca totul e„anormal”, era furioasa si revoltata. In 2014, a fost perplexa la„anormalul” alegerilor prezidentiale, iar acum, pe la jumatatea lui 2015, e exasperata, traind deja panica intr-un climat care miroase anormal de puternic a primejdie.

Nici n-ar putea fi altfel pentru cei mai multi dintre noi, caci locuim in consecintele unor jocuri, targuri si compromisuri, interne si externe, pe care nu noi le facem, si deci nu le intelegem. In plus, suntem in bataia vantului compus din manipulari, diversiuni, mistificari, intimidari, predici solemne si pledoarii gaunoase care sufla prin canalele media– toate interesate de bifarea agendei si atingerea scopului lor, iar nu de propasirea sau clarificarea noastra.

Totusi, un om avertizat, adica„instiintat”, face cat doi, spune un proverb francez. Nu sunt multe locuri si cai pentru a te„in-stiinta” cu politica nationala si internationala autentica daca iti lipsesc indrumarile teoretice, exercitiul profesional in materie, iar scena lumii ti-e accesibila doar prin intermediul povestilor gata cusute si vopsite pe care ti le livreaza presa scrisa si audiovizuala romaneasca. Romania– subiect sau obiect al geopoliticii? este un asemenea izvor rar. Texte cu circulatie mica publicate de Adrian Severin intre 2012 si 2014, insotite aici de excursuri explicative si ample puneri in context ca de la catedra, fac oficiu de manual. Un manual fara precedent, caci acest curs de geopolitica si relatii trans- si internationale e compus direct pe aplicatii practice, unele aflate chiar in curs, si nu in vreo insula pierduta in Oceanul planetar, ci chiar pe viata si pe tara noastra.

E in ordinea anormalitatii romanesti ca informatii utile si lamuriri necesare sa ne vina de la un„disident” al pattern-ului politic universal acceptat si recomandat. (In ultimele doua decenii, acest pattern a capatat clare trasaturi birocratice, astfel incat„bunul” om politic a devenit o creatura executanta de vitrina, fara atitudini si initiative, fara interogatii iritante si fara speech nelinistitor, o portavoce cu partitura preinregistrata si volum reglabil de la distanta.) Dar, daca disidenta lui Adrian Severin e gata pedepsita cu operatiuni menite sa discrediteze persoana si s-o scoata din joc prin orice mijloace, faptele si sensurile lor, incapatanate, nici nu dispar si nici nu se transforma automat din maligne in benigne prin asemenea scamatorii. Ce poate fi deci mai anormal de normal ca„un cap taiat” si pus pe un platou sa mai si vorbeasca, si chiar cu vocea lui?
Pentru a face ca acul balantei sa se miste dinspre talerul cu minus– pe care simtim prea bine ca suntem asezati si zgaltaiti de turbulente de-a dreptul periculoase– spre cel cu plus, e limpede ca nu ne vor fi de vreun folos inactiunea precauta, plecaciunile servile, asteptarea semnalelor de la altii si declamarea unor false victorii sau umflate cifre macroeconomice. Folositoare nu mai sunt de-acum decat sinceritatea si realismul care li s-au cerut dintotdeauna oricaror decidenti responsabili, acea specie rara– dar o specie, nu un unic exemplar providential– reprezentand ultima sansa a unei natiuni.

 
CUPRINS:

CUVANT INAINTE
 • Sunt un< corupt cinstit>!
 • Declaratie facuta in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei la deschiderea procesului pornit de la scandalul provocat de The Sunday Times

SUBMINAREA UNEI NATIUNI: FALSE MODELE, FALSA POLITICA, FALSA ISTORIE
Generoasa fundatie MM
 • Ce nu ne spune presa romana despre Occidentul euroatlantic
Utopia exasperarii 
 • Corul si partitura societatii civile
De la represiune la infractiune– esecul gandirii autoritar-populiste in politica penala 
 • Represiune contra expansiune
Dimensiunea externa a< razboiului> politic romanesc
 • Libertatea de a trage sfori politice
 • Actori interni de uz extern
< Interlocutorii-cheie> ai doamnei Reding
Romania nu poate avea decat o singura politica externa
 • Despre incompetenta, frica, tradare
National-populism si justitiar-populism
Cui ii servesc, de fapt,< agentii lui Basescu>?
De la puciul lui Ianaev la< lista lui Severin>
O tara a nimanui la portile Occidentului

O CRIZA CU IMPACT GLOBAL: TEXTUL SI PRETEXTUL< RELATIA UCRAINA-RUSIA>
Putin dupa Putin
 • Retorica belicoasa si demonizare in loc de politica
Ucraina intre solidaritatea portocalie si interesele geopolitice
 •< Armistitiu> sau< capitulare>– consecintele unei confuzii
Refuzul gandirii geostrategice omoara Parteneriatul estic al UE
 • Imposibila politica externa a UE
Vilnius nu trebuie sa fie un alt München! (I)
 • Razboi? Da, dar numai in mass-media
Vilnius nu trebuie sa fie un alt München! (II)
 • Sarada ucraineana in context eurorus
 • Utopie si realism sau succes si dezastru
Epilog la un summit ratat
Batalia pentru statu quo in criza ucraineana
Criza in Ucraina– reflectii de la fata locului (Confruntarea Occidentului cu Rusia– Cronica unui esec anuntat)
 •< Strada> si< masa> agendelor politice
 • Farmecul zgomotos al propagandei de razboi
Pactul Ribbentrop-Molotov redivivus sau Securitatea dinamica a macroechilibrului strategic
Al doilea razboi al Crimeii
Criza ucraineana este criza ordinii globale (I)
Criza ucraineana este criza ordinii globale (II)
 • Progresul tehnologic< omoara> diplomatia
Arta posibilului si acceptarea imposibilului
Tacerea Maidanului

O FOTOGRAFIE DE GRUP NERETUSATA: NOI ALATURI DE UE, GERMANIA, SUA
Romania si Pactul fiscal
 • Este Germania unita incompatibila cu Europa federala?
UE si patriotismul national– o relatie complexa
 • Extinderea teoretica a UE ca expansiune practica
Raportul MCV sau Derapajul democratic al Europei corupte
Exista democratie in afara statului-natiune? (I)
Ordinea inter-nationala
Exista democratie in afara statului-natiune? (II)
Ordinea trans-nationala
 • Rataciti printre carente, manipulari si diversiuni
Exista democratie in afara statului-natiune? (III)
Ordinea supra-nationala
 • Varietati si variante ale euroscepticismului
De la Europa germana la Germania europeana si retur
 • Egoismul nevoilor puterii si lupta geografiei cu istoria
 • Germania si Mitteleuropa– toti diferiti, toti nemultumiti
 • Drumul desfundat de la Europa-piata la Europa-putere
Criza cipriota si sfarsitul democratiei
Desacralizarea Occidentului (I)
In 2012, masca principiilor morale a cazut de pe fata Occidentului
Desacralizarea Occidentului (II)
Europa unita nu poate exista ofensand indentitatea culturala a romanilor

 • Orientul cu complexe si Occidentul cu prejudecati
Asa grait-a doamna Merkel (I)
< Apararea> statului de drept national prin incalcarea dreptului international
Asa grait-a doamna Merkel (II)
Cand unii sunt mai egali in drepturi decat altii  
 • Fictiunea justitiei universale ca realitate a justitiei nationale
Asa grait-a doamna Merkel (III)
Cand< siguranta> celor mari implica nesiguranta celor mici
 • Arcanele inavuabile ale contractului EADS– un studiu de caz
Un american la Berlin 
 • O alta coregrafie dar acelasi scenariu
UE si Romania– mariaj, coabitare sau partaj
 • Tangram-ul geografic si etnic al Ucrainei
Alegerile germane– cine castiga si cine pierde?
 • De la euroscepticism la secesionism
Razboiul Rece– etapa a primului razboi mondial de o suta de ani
Reaua vestire dupa Viktor Orbán
Si a fost Summit-ul NATO...
Dileme si contratimpi romanesti la vreme de alegeri prezidentiale

REFERENDUMUL DIN 29 IULIE 2012–UN CUTREMUR NATIONAL CU REPLICI GEOPOLITICE
se transforma in< razboi de eliberare>
 • 1989 sau Romania ca dilema europeana
Victoria referendumului asupra poporului roman       
 • Traian Basescu strivit intre onoare si tranzactionism politicianist
Destul!
 • A trada in folosul sau Despre vanzarea patriotilor care nu pot fi cumparati
< Iesiti afara! Se fura o tara!>
 •< Lista lui Severin> povestita si decriptata

ROMANIA INCOTRO? SAU DESTINUL NEDECRIPTAT AL ROMANILOR
Protestele romanilor in context global
 • Legitimitate sau autoritate?
Juventinismul– populismul centrului
 •< Revolutia hegemonica>– spre o morala unica fara tinta si o natiune unica fara identitate
O natiune pe cale de disparitie?
 • Denigrare si autodenigrare
Un pont pentru partenerul strategic american
 • Cat de corupta este lupta impotriva coruptiei?
 • O Romanie obedienta e mai buna decat una rezistenta
Cine concepe si cine raspunde pentru actiunea externa a Romaniei?
 • Intre personificarea si personalizarea puterii
Alegerea domnului Basescu
 • Falsa justitie fata cu adevaratii alegatori
O victorie stralucitoare si inspaimantatoare
 • USL entuziasmeaza, dribleaza si... esueaza
Geostrategia SUA sau (de)veselirea romanului sub scut
 • Recunoasterea esecului ca premisa a unei noi strategii globale a SUA
 • Romania– stat cu suveranitate limitata, independenta negarantata si securitate amenintata
Politica externa a Romaniei ca tragedie greaca (1)
Spre Moscova prin Paris 
 •< Visul maghiar> despre un trecut mai bun si< cosmarul european> al unui prezent nesigur
Politica externa a Romaniei ca tragedie greaca (2)
Spre Moscova prin Berlin 
 • A fost odata diplomatia noastra trilaterala
Politica externa a Romaniei ca tragedie greaca (3)
Spre Moscova prin Washington 
 • Moscova– un pol etern al echilibrului strategic
 • De la parteneriat la protectorat
In cautarea parteneriatului pierdut
 • Contradictii, spaime si iluzii in geopolitica romaneasca
Diplomatie economica fara parghii economice?
Colonizarea unei natiuni esuate (I)
De la national-comunism la neofeudalism 
 • O alta lectura a istoriei comunismului romanesc
Colonizarea unei natiuni esuate (II)
De la ordinea neofeudala la ordinea neocoloniala
 • Iluzii pierdute in balciul desertaciunilor
Se reseteaza politica externa
a Romaniei?
 • O inevitabila schimbare de azimut sau o necesara schimbare de stil?
Interesul national si interesele nationale
Romania in pericol!

Nr. de pagini: 416
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Carti diverse - Cele mai comentate cărți

Created in 0.494 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.