Alex Stefanescu, ISTORIA LITERATURII ROMANE CONTEMPORANE 1941 - 2000

Alex Stefanescu, ISTORIA LITERATURII ROMANE CONTEMPORANE 1941 - 2000
Anul publicării: 2007
Categoria: Stiinte umaniste
Preț: 196,20 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

ISTORIA LITERATURII ROMANE CONTEMPORANE 1941 - 2000 cartea aceasta are un titlu convenţional, care poate să-l dezamăgească pe un cititor sensibil. Drama povestită în paginile ei nu se regăseşte în neutra sintagmă Istoria literaturii române contemporane. Este ca şi cum o povestire despre un naufragiat înfometat care ar ajunge să mănânce scoarţă de copac s-ar intitula Prânz la iarbă verde. Titlul potrivit ar fi fost Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul comunismului (sau măcar Literatura română în timpul comunismului). Am renunţat însă la el întrucât în ultimii ani s-a ajuns la un fel de alergie la tot ce aminteşte de politică. Unii cititori ar fi putut crede că au în faţă o scriere propagandistică, ceea ce această lucrare, în realitate, nu este.
 
A mai existat o variantă, gândită de Nicolae Motoc, pe vremea (îndepărtată) când publicam fragmente dintr-o ipotetică istorie a literaturii române contemporane în revista Tomis din Constanţa: Istoria exactă a literaturii române contemporane. Mi-a plăcut acest titlu, în care adjectivul "exactă" urmăreşte să pună în evidenţă modul meu tranşant de a mă pronunţa în diverse probleme (în opoziţie cu stilul evaziv al altora). Cititorii ar fi crezut însă că mă laud cu exactitatea informaţiilor din carte, ceea ce i-ar fi stimulat să se pasioneze de vânarea unor inadvertenţe. Inadvertenţe, probabil, n-ar fi găsit, sau ar fi găsit prea puţine, dar ar fi citit cartea, în mod sigur, greşit. Alte fragmente - de data aceasta din forma ultimă a lucrării - au apărut după 1989 în România literară, sub genericul La o nouă lectură.
 
Şi acesta ar fi fost un titlu adecvat pentru carte, adecvat, dar incomplet, referindu-se doar la comentariile critice propriu-zise, nu şi la analizele unor practici, tendinţe etc. specifice perioadei postbelice. Până la urmă m-am întors, resemnat, la formularea tradiţională, folosită (şi implicit verificată) de înaintaşi, Istoria literaturii române contemporane, căreia i-am adăugat anii luaţi ca reper: 1941-2000. Dar, repet, în esenţă cartea reprezintă un răspuns la întrebarea "ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul comunismului"? Consider că am datoria morală să povestesc ce s-a întâmplat, pentru că mi-a fost dat să fiu şi eu unul dintre martori. (Alex. Ştefănescu) A aparut o noua istorie a literaturii romane contemporane.
 
Autorul: Alex. Stefanescu. Mai aparuse doar una comparabila cu aceasta, aceea intitulata "Istoria literaturii romane de azi pe maine", a mult controversatului critic literar Marian Popa. Aceasta, a lui Alex. Stefanescu, a fost pusa sub cel mai neutru titlu cu putinta.
 
Autorul a botezat-o chiar asa: "Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000". Am zis "comparabila". Asta vrea sa faca referinta la cuprinderea istorica a celor doua intreprinderi istoriografice: ambele descriu istoria literara romaneasca de la al doilea razboi mondial pana spre prezent. Pana in 1989, la Marian Popa. Pana in 2000, la Alex. Stefanescu.
 
Altminteri nimic nu e comparabil intre cele doua lucrari. Marian Popa este exhaustiv. Descrie tot: si pe cei mai neimportanti autori, si factorii politico-propagandistico-ideologici ai vremurilor. Alex. Stefanescu este selectiv: nu retine decat autori importanti ori semnificativi in cazuistica istoriei (extra)literare.
 
 
Alex Stefanescu, Istoria literaturii romane contemporane (1941-2000), conceptia grafica: Mihaela Schiopu, fotografii de Ion Cucu, Bucuresti, Ed. Masina de scris, 2005

Conceptia grafica: Mihaela Schiopu
Fotografii: Ion Cucu
An aparitie: 2005
ISBN: 973-8491-215
Format: 22, 5x28, 5
Nr pagini: 1176 pagini

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.133 sec