Antisemitismul lui A.C. Cuza in politica romaneasca

Antisemitismul lui A.C. Cuza in politica romaneasca
-28%
Editura:
Anul publicării: 2012
Categoria: Carti diverse
Preț: 21,60 lei
30,00 lei (-28%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Cartea lui Horia Bozdoghina despre A.C. Cuza va ramane, fara indoiala, o lucrare de referinta pentru cei care vor dori sa se documenteze in privinta genezei si a istoriei antisemitismului extremist romanesc si a componentelor sale fasciste. In ciuda rolului sau de parinte-fondator al uneia dintre cele doua miscari fasciste majore din Romania, A.C. Cuza ramane, intr-o oarecare masura, uitat. Cauzele acestei stari de fapt se datoreaza caracterului grotesc al politicianului roman, la care personajul de operetta se suprapune instigatorului la crima. Numarul redus de zile in care guvernul Goga-Cuza a stat la putere contribuie, de asemenea, la o partial ocultare a lui A.C. Cuza.
Ruda indepartata a lui Alexandru-Ioan Cuza, socialist in 1882, apoi professor universitar la Iasi, A.C. Cuza era oarecum indreptatit sa afirme ca a fost fascist inaintea lui Mussolini si nazist inaintea lui Hitler. Daca inainte de Primul Razboi Mondial, A.C. Cuza a fost un antisemit virulent, radicalizarea sa dupa conflagratia mondiala de la inceputul secolului l-a determinat sa coaguleze rapid una dintre principalele miscari fasciste din Romania, Liga Apararii National-Crestine (LANC), infiintata in 1923 si a carei emblem politica era svastica.
RADU IOANID

 

Horia Bozdoghina s-a nascut la Sibiu in anul 1971. A absolvit Facultatea de Istorie si Antropologie din Sibiu in anul 1995 si cursuri de Studii Aprofundate in Istoria Transilvaniei din Secolul XX. A urmat, in plus, cursuri de specializare in istoria Holocaustului, organizate de Universitatea Babes-Bolyai si de Institutul de Iudaistica si Istorie a Evreilor din Cluj-Napoca, participand la manifestari stiintifice legate de Holocaust in Romania, Israel si Statele Unite ale Americii. Este doctor in istorie din anul 2004. A publicat diverse articole despre istoria partidelor politice din perioada interbelica in reviste de specialitate. Este autorul monografiei Nicolae Iorga si Partidul Nationalist-Democrat in viata politica a Romaniei, Editura Universitatii„Lucian Blaga“, Sibiu, 2007. Alaturi de dr. Peter Manu, a publicat Polemica Paulescu: stiinta, politica, memorie, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2010.Numar pagini:256
Anul aparitiei:2012

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Carti diverse - Cele mai comentate cărți

Created in 0.1181 sec