Arnost Lustig, Ruga pentru Katerina Horovitzova

Arnost Lustig, Ruga pentru Katerina Horovitzova
-20%
Editura:
Anul publicării: 2014
Categoria: Altele
Preț: 19,26 lei
24,08 lei (-20,02%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Probabil cel mai cunoscut roman al lui Arnošt Lustig, unul dintre marii scriitori ai Holocaustului, Ruga pentru Kateřina Horovitzová (1964) are ca sursa de inspiratie un fapt real si a fost scris intr-o singura noapte.

Kateřina Horovitzová este o tanara cu visuri mari: sa fie o dansatoare faimoasa. Nu si-a contrazis niciodata tatal, dar odata ajunsa pe rampa de triere a lagarului, viata vrea cu orice pret sa invinga: "Nu vreau sa mor", spune ea si isi paraseste familia in voia unei sorti atat de clare pentru a se alatura unui grup de industriasi ce fac parte dintr-un transport special, parte a unui schimb de prizonieri.

Cat costa o viata? Destul, dar suportabil, din punctul de vedere al conducatorului informal al grupului de privilegiati, domnul Herman Cohen. Sub protectia lui se va afla Kateřina Horovitzová si domnul Cohen, om de cuvant si de afaceri, este multumit de rigoarea nemteasca ce presupune chitante, inscrisuri si documente de tot felul; acestea sunt dovezi ale intelegerii la care s-a ajuns, dovezi irefutabile ale solutiei finale in urma careia un tren trebuie sa ii duca spre libertate.

La foarte scurt timp dupa aparitie, in 1965, romanul a fost ecranizat in regia lui Antonín Moskalyk, iar in 2012 o dramatizare a fost jucata in cateva tari central-europene intr-un tren alcatuit din doua vagoane pentru animale.

Ruga pentru Kateřina Horovitzová este prima carte a lui Arnošt Lustig tradusa in limba romana.

    "Un roman maiestuos. O poveste de neuitat."
    The Washington Post

    "Ca marturie asupra brutalitatii raului, aceasta carte
    este comparabila cu Jurnalul Annei Frank."
    Minneapolis Tribune

Scriitorul, scenaristul si jurnalistul Arnošt Lustig (1926-2011) s-a nascut la Praga, unde a locuit pana in 1942, cand a fost deportat la Terezín, de unde mai apoi a fost trimis la Auschwitz si Buchenwald. In martie 1945 a reusit sa fuga dintr-un tren care mergea catre Dachau si a ajuns din nou la Praga, unde a luat parte la Insurectia din mai 1945.

Dupa razboi, a urmat Scoala de Studii Politice si Sociale, iar intre 1948_1949 a luat parte la primul conflict arabo_israelian in calitate de jurnalist. La intoarcere, a lucrat cativa ani pentru radiodifuziunea cehoslovaca; din 1958 a fost redactor al publicatiei saptamanale Mladý svĕt, iar din 1960 scenarist al studiourilor de film Barrandov. In 1967, la al Patrulea Congres al Uniunii Scriitorilor, Lustig si-a dat demisia din partidul comunist. Sustinator al politicii lui Alexander Dubček si prieten apropiat al lui Václav Havel, Lustig a ales sa paraseasca Cehoslovacia dupa invazia trupelor Pactului de la Varsovia; s-a stabilit pentru o lunga perioada in Statele Unite, unde a tinut cursuri de literatura si film in diferite universitati americane. In 2003 s-a intors definitiv la Praga, unde a si murit.

De-a lungul timpului, i-au fost acordate numeroase premii: Premiul Festivalului de Film de la Locarno, Premiul Festivalului de Film de la Monte Carlo, Premiul Gottwald, Premiul B, nai B, rith, National Jewish Book Award, Premiul Emmy, Publishers Weekly Award, Premiul Franz Kafka.

Numar pagini: 176
Anul aparitiei: 2014
 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1958 sec