Avram Iancu. O viata de erou

PRP: 60,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 45,00 lei
Diferență: 15,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

Editie aniversara. Text integral
 

Editie ingrijita, studiu introductiv si nota asupra editiei de Ioan Bolovan si Sorin ?ipos
Cuvant de pretuire de Ioan-Aurel Pop, Presedintele Academiei Romane
Prefata de Liviu Maior

 

Proiect editorial aparut la 150 de ani de la trecerea in eternitate a lui Avram Iancu si la 60 de ani de la cea a lui Silviu Dragomir sub egida: Academia Romana, Institutul de Istorie „George Baritiu”, Centrul de Studii Transilvane, Fundatia Transilvania Leaders, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Societatea Cultural-Patriotica „Avram Iancu” din Romania si Asociatia ?coala Ardeleana de Editare si Promovare a Cartii.

Ilustratia copertei: Teodor Bogoi
 

Colectia Istorie contemporana este coordonata de Prof. univ. dr. Vasile Puscas


Unicul dor al vietii mele este sa-mi vad Natiunea mea fericita… (AVRAM IANCU)
 

Analizand viata lui Avram Iancu la lumina unei informatii mai cuprinzatoare, istoria critica nu poate decat sa confirme vointa sa neinfranta de a izbandi drepturile natiunei si dragostea netarmurita fata de poporul din muntii cei mai saraci ai Ardealului. A fost reprezentantul cel mai de seama al revolutiei romane si un veritabil erou al poporului, ale carui virtuti le-a facut sa straluceasca peste veacuri, ca o pilda vie urmasilor iubitori de patrie si ca un izvor luminos de mandrie nationala. (SILVIU DRAGOMIR)

 

Avram Iancu s-a stins din aceasta lume acum un secol si jumatate, dar spiritul lui strabate anii, si va strabate multe secole de-acum inainte, cel putin atat timp cat va exista poporul roman, fiindca el este erou national, asezat de mult in Panteonul romanesc. (IOAN-AUREL POP)

 

Dintre comemorarile legate de Revolutie, din pacate, a mai ramas una singura: ?ebea, cimitirul la care romanii continua sa mearga in fiecare mijloc de septembrie pentru a cinsti memoria sa si pentru a reafirma, de fapt, idealurile unui revolutionar ocupant, pe buna dreptate, al unui loc special in mentalul romanesc. A cunoaste si a cinsti drama Iancului servesc mai mult decat cred destui dintre contemporanii nostri si ne ajuta sa nu se mai repete istoria. (LIVIU MAIOR)

 

Avram Iancu este o legenda nationala prin ceea ce a facut in timpul vietii sale si prin inspirarea unui mod de a trai si a te darui semenilor. El este inca o prezenta vie in mintile si sufletele multor romani, in fosnetul copacilor din Apuseni si in memoria celor care-si iubesc neconditionat ?ara. Din cartea lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu putem afla cum faptele tanarului avocat roman din Transilvania au daltuit in Istorie eroismul si dedicarea totala binelui natiunii. Astazi, cand miturile se nasc din plasmuiri virtuale, ne lipsesc legende despre fapte si eroi adevarati. Asa cum intruchipeaza Avram Iancu! (VASILE PU?CA?)

 

Silviu Dragomir nu a facut decat sa sintetizeze, pe baza unui imens material documentar, a unei bibliografii aproape exhaustive, dar si a traditiei orale, imaginea unui Avram Iancu providential. Monografia lui a contribuit in mod decisiv la impunerea si in mediile stiintifice a mitului eroului national din Apuseni, astfel ca niciun specialist al revolutiei pasoptiste din Transilvania nu mai poate ocoli aceasta lucrare. (IOAN BOLOVAN, SORIN ?IPO?)
 

Nota asupra editiei

In ultimele decenii, monografia consacrata lui Avram Iancu de catre ilustrul istoric Silviu Dragomir a cunoscut mai multe editii. Prima dintre ele, aparuta postum, a fost tiparita in 1965, iar dupa alte decade, aceasta a fost republicata, in editie anastatica, de catre Sorin ?ipos, cu un studiu introductiv documentat si extins, care a refacut pentru prima data in istoriografia romaneasca etapele cartii lui Silviu Dragomir, pe baza documentelor descoperite. Alte editii au mai vazut lumina tiparului inainte de 1989, la Editurile ?tiintifica si Minerva, una dintre ele beneficiind de o prefata semnata de Francisc Pacurariu. Dupa Revolutia din 1989, Editurile Dacia XXI si Eikon au reluat eforturile de promovare a lucrarii lui Silviu Dragomir, avand ca reper editia din 1965, realizata de catre Vasile Maciu. De altfel, trebuie sa o spunem, fara echivoc, mono­grafia a fost perceputa ca o veritabila cotitura in istoriografia romaneasca, detasata de tezele cominterniste si staliniste, ce urmarea restabilirea adevarului in privinta revolutiei romanilor si a lui Avram Iancu. Depasind sfera stiintifica, intr-un plan mai larg, monografia a reprezentat o reafirmare a spiritului si a demnitatii nationale, intr-un moment in care factorii politici din Romania incercau o desprindere de sub controlul comunismului sovietic. Dincolo de nivelul asteptarilor din societatea romaneasca, de ma­niera in care a fost receptata ultima contributie a istoricului, lu­crarea reprezinta, potrivit majoritatii specialistilor, apogeul cerce­tarilor lui Silviu Dragomir asupra Revolutiei de la 1848.
Implinirea, in acest an, a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu si a 60 de ani de la moartea lui Silviu Dragomir ne-a determinat sa reeditam aceasta lucrare. Am optat sa ne abatem de la titlul, forma si structura editiei din 1965, bazandu-ne pe numeroasele variante de lucru aflate in fondul Silviu Dragomir al arhivei de la Deva. Astfel, in dosarele 50, 51 si 53 se gasesc doua manuscrise olografe ale istoricului, denumite de noi ca variantele 1 si 2 din lucrarea manuscrisa, iar in dosarele 52, 56 si 57 se gasesc trei variante dactilografiate ale aceleiasi lucrari. O varianta finala a monografiei, pregatita de autor pentru tipar, se gaseste in dosarul cu numarul 54.
Dupa analizarea si compararea diferitelor variante de lucru cu varianta definitivata pentru tipar in 1958 si cu lucrarea publicata la Editura ?tiintifica, in 1965, putem sa identificam etapele parcurse de Silviu Dragomir in redactarea manuscrisului si sa precizam cat s-a implicat factorul politico-ideologic in versiunea finala. Referentii editurii au intervenit asupra textului, dupa moartea autorului, in unele chestiuni de fond si de forma. Aceste interventii ale editorului Vasile Maciu, in editia din 1965, le-am corectat prin verificarea si compararea lor cu varianta de manuscris predata de autor editurii spre publicare. De asemenea, am introdus toate cuvintele, expresiile si frazele prezente in lucrarea manuscrisa, dar eliminate in editia din 1965 din motive ideologice.
Prin urmare, consideram ca editia de fata este ceea ce si-a dorit autorul sa fie tiparit, pastrand insa si o parte din notele sale cu trimitere la clasicii marxismului, lucrarea fiind scrisa in spiritul epocii, tocmai pentru ca lectorul de azi sa observe imixtiunile ideologicului in scrisul istoric. Fata de editia din 1965, cand s-a folosit notiunea Transilvania in loc de Ardeal, noi am propus forma Ardeal, asa cum este in manuscris, iar termenul/conceptul de popor, introdus de editorul din 1965, l-am readus la forma natiune, folosita de Dragomir. Am inlocuit cuvinte sau expresii din prima editie cu cele din manuscris (cete –> gloate, lagar –> loagar, atentie –> atentiune, consideratie –> consideratiune, concesie –> concesiune s.a.) si am pastrat formele vechi ale substantivelor in cazul dativ/genitiv (natiunei, limbei, reactiunei s.a.), precum si scrierea numelor romanesti si a localitatilor (Papiu Ilarianu, Ilie Macelariu, Targul Muresului, Abrudsat s.a.), pentru a reda parfumul unor formulari din fondul vechi al limbii romane. De asemenea, am corectat tacit greseli de dactilografiere, punctuatie, dezacorduri si am intervenit selectiv in ortografia vremii (in deosebi –> indeosebi, de loc –> deloc s.a.) pentru a nu ingreuna lectura. Am considerat de cuviinta si inversarea titlului original (O viata de erou: Avram Iancu), rezultand astfel: Avram Iancu. O viata de erou, noutatea editiei de fata repre­zentand publicarea in premiera a textului integral din manuscrisul pregatit de autor pentru tiparire.
In studiul introductiv, am incercat sa reconstituim etapele parcurse de istoric in elaborarea biografiei eroului Revolutiei si sa subliniem eforturile lui Silviu Dragomir pentru publicarea lucrarii, precum si imixtiunile cenzorilor in manuscrisul predat editurii. Toate acestea ne arata stradania istoricului de a-si pastra libertatea de gandire intr-o lume aflata in schimbare si supusa tot mai puternic cenzurii si politicii Partidului Comunist. Astfel, dincolo de lucrarea in sine, avem in fata noastra imaginea anilor de lucru dedicati realizarii unei editii complete despre Avram Iancu.
Gandul nostru este de a prezenta cititorului adevarata viziune si judecata a lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu, pentru ca istoricul sa ramana in memoria colectiva asa cum a fost el in realitate. (IOAN BOLOVAN, SORIN ?IPO?)

 

Cuprins

Cuvant de pretuire, de Ioan-Aurel Pop
Avram Iancu in Panteonul romanesc, de Liviu Maior
Studiu introductiv. Silviu Dragomir si elaborarea biografiei lui Avram Iancu: etape si implicatii ideologice, semnificatii istorice, de Ioan Bolovan si Sorin ?ipos
     I. Silviu Dragomir – repere biografice
     II. Cercetarile lui Silviu Dragomir despre Avram Iancu din anii 1955-1962
     III. Monografia Avram Iancu
     IV. Concluzii
Nota asupra editiei, de Ioan Bolovan si Sorin ?ipos
Avram Iancu. O viata de erou, de Silviu Dragomir

Cuvant inainte

Capitolul I
     Leaganul eroului

     Adolescenta

     Zori de libertate

Capitolul II

     Primavara lui 1848

     Tribunul poporului

Capitolul III

     Unica solutie: revolutia

     Prefectura din munti

     Cele dintai lupte

Capitolul IV

     Prietenul fatarnic

     Victoria revolutionarilor maghiari

     Cetatea din munti

Capitolul V

     Misiunea deputatului Dragos

     Iancu si Hatvani

     Drama lui Dragos

     Infrangerea lui Hatvani

     Moartea lui Buteanu

Capitolul VI

     Iancu si Kemeny Farkas

     Fantanelele

     Oastea motilor si comandantii sai

Capitolul VII

     Iancu si Kossuth

     Balcescu, Iancu si Kossuth

     Sfarsitul revolutiei ungare

Capitolul VIII

     Romanii din Transilvania si imparatul

     Biruinta austro-rusa

Capitolul IX

     Lupta impotriva reactiunei

     Iancu si imparatul

Capitolul X

     Umbra

     Sfarsitul

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0673 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.