Bardo Thodol - Cartea tibetana a mortilor

Bardo Thodol - Cartea tibetana a mortilor
-20%
Preț: 12,48 lei
15,60 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 973-7970-14-4
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 238
Format: 19.5 x 13
Categoria: Ezoteric

DESCRIERE

Bardo Thodol - Cartea tibetana a mortilor.

Despre carte:

Bardo Thodol, sau Cartea tibetana a mortilor este un text esoteric, straniu, pro­fund, tulburator, insa pe care am fi tentati sa-l catalogam, cu optica noastra de europeni, ca fiind lipsit de credi­bilitate si de-o indrazneala fara margini. Cine poate lua o scriere care ne prezinta, cu lux de amanunte, ceea ce se petrece dupa moarte mai in serios decat ca pe-o fabula bine scrisa si-atat? Cu toate acestea, in masura in care a patruns pana acum la noi, prin traduceri in limbile de larga circulatie, dar mai ales in Occident, Cartea tibetana a mortilor se bucura de o mare audienta, si aceasta nu numai datorita valen­telor poetice deosebite ale scriiturii. Este vorba aici de un fenomen psiho-social mult mai complex si mai dra­matic, de pierdere a sentimentului religios, manifes­tandu-se in special, asa cum afirma Mircea Eliade, printr-un senti­ment de desacralizare a mortii. Forta scrierilor sacre orientale, cu impact deter­minant asupra constiintei euro­peanului nerefractar la ineditul lor, consta tocmai in revalorizarea actului mortii, in solutiile ontologice oferite, in depasirea gandirii conceptuale, care, in general, se opreste epuizata in fata actului suprem al existentei si in utili­zarea rezultatelor concrete obtinute prin tehnicile speci­fice de interiorizare si me­di­tatie. In seria acestor scrieri, Cartea tibetana a mor­tilor este textul cel mai direct aplecat asupra fenomenului mortii, ca aplicatie fidela a doctrinei buddhismului tantric tibetan.
In acelasi timp, Bardo Thödol are si un caracter exo­teric. Prin insasi modalitatea ei ritualica de utilizare, aceea de a fi citita de un initiat la capataiul defunctului obisnuit, fara antecedente religioase, are oarecum un carac­ter popular si accesibil. Insa aceasta nu cu pretul simplifi­carii mutilante a preceptelor doctrinale si a simbolisticii ci mai degraba printr-o inegalabila maies­trie a metaforelor, comparatiilor, sugestiilor, in general prin ca­racterul puternic vizualizant al stilului care da stranietatea si adancimea umana a textului.

Tipul tiparirii: Policromie, carton laminat
Colectie: CARTI FUNDAMENTALE

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.