Basmele romanilor. Volumul III
10,40 lei
14,44 lei (-27,98%)

Basmele romanilor. Volumul III

Basmele romanilor. Volumul III
-28%
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Povestiri
Preț: 10,40 lei
14,44 lei (-27,98%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Ion Pop-Reteganul (1853-1905) este unul dintre cei mai apreciati culegatori de folclor din Transilvania. S-a nascut in satul Reteag (judetul Bistrita-Nasaud) intr-o familie de oameni sarmani. Incepe sa invete carte la scoala din sat, studiind mai apoi la Nasaud, Gherla si Deva. La numai 20 de ani ajunge invatator in localitatea sibiana Orlat. Se remarca inca din tinerete prin spiritul militant, pasiunea si curajul pe care le pune in slujba luptei pentru emancipare nationala a romanilor transilvaneni. Ulterior, ajunge sa predea in Hateg, Fagaras, Blaj, Nasaud, locuri pe care le indrageste. Fascinat de cultura si traditiile oamenilor simpli si la indemnul unor prieteni precum G. Catana sau Artur Gorovei, incepe sa culeaga si sa publice creatii folclorice felurite– basme, legende, colinde, balade, oratii de nunta.

A condus numeroase publicatii (Convorbiri pedagogice, Revista ilustrata, Gazeta de duminica) si a colaborat la periodice precum Telegraful roman, Gazeta Transilvaniei, Familia, Contemporanul, Gazeta poporului, Tribuna, Gutinul, Noua revista romana. Pe langa activitatea de culegator, Ion Pop-Reteganul a scris si proza, povestirile si nuvelele lui, plasate intr-un univers rural si din care adeseori razbat intentii moralizatoare, bucurandu-se de un real succes printre contemporani.

Printre cele mai insemnate volume care i-au fost publicate in timpul vietii se numara Povesti ardelenesti culese din gura poporului (5 volume, 1888), Povesti din popor (1895), Poezii poporale. Cantece batranesti (1900), De la moara. Povesti si snoave (1903).

Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 252
Format: 19× 23 cm

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1078 sec