Biruinta unei iubiri. - Pillat Monica

Biruinta unei iubiri. - Pillat Monica
-20%
Preț: 29,60 lei
37,00 lei (-20%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2008
Categoria: Proza Diversa

DESCRIERE

Avem aici marturia tulburatoare ca iubirea autentica si de neinlocuit nu este doar o poveste frumoasa in care nimeni nu mai crede. Iubirea adevarata este cu atat mai vie si mai cutremuratoare cu cat supravietuieste socurilor existentei, valurilor tulburi ale istoriei, nedreptatilor, dar mai ales mortii.

Partea comunicabila a bucuriilor si spaimelor iubirii dintre Dinu Pillat si Nelli Filipescu razbate pana la noi prin forta vietii scrisorilor reunite in acest volum de fiica lor, Monica Pillat, ca semn de dragoste in lipsa.

 

 

 

Subiectul acestui volum este, intr-adevar, iubirea atotbiruitoare dintre un barbat si o femeie greu incercati de vremuri.

Barbatul este Dinu Pillat (1921-1975), fiul poetului Ion Pillat, "cap de lot", alaturi de Constantin Noica, in sinistrul proces inscenat de Securitate, la sfarsitul anilor '50, unui grup de intelectuali socotiti vinovati de "uneltire contra ordinii sociale"; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic si istoric literar.

Femeia este Nelli (Cornelia) Filipescu, viitoarea cercetatoare si memorialista, colega de facultate la Litere si Filozofie cu Dinu Pillat si, din 1944, sotia lui.

 

Dupa moartea lui Nelli in 2005, Monica Pillat-Saulescu, ea insasi scriitoare, a reconstituit dialogul epistolar al parintilor sai, completandu-l cu pagini de corespondenta adiacente, fotografii si facsimile.

Scrisorile, pastrate cu sfintenie in familie, au fost grupate de editoare, dupa datele lor, in patru etape definitorii pentru biografia cuplului Pillat:

- idealurile si iluziile de tinerete ale celor doi corespondenti (1942-1946);

- naufragiul produs in viata lor de regimul comunist (1947-1962);

- intoarcerea din inchisoare a lui Dinu Pillat si viata familiei pana la moartea acestuia (1964-1975);

- dainuirea iubirii dincolo de moarte (1976-2001).

 

In ultima etapa, Nelli Pillat corespondeaza cu fiica sau cumnata sa, dar Dinu Pillat e prezent in fiecare rand pe care-l scrie; iar spre capatul vietii, iubirea pentru el devine sursa de iluminare spirituala, ca pentru a confirma ce ii scrisese Dinu in 1946: "Intre noi doi, un sfarsit nu va putea aduce nici macar moartea cea adevarata, fiindca dincolo de viata de aci ne asteapta alta viata".

 

"Misterul acestei iubiri nu se elucideaza nici in moarte, precum iubirea dintre Romeo si Julieta; nici in violenta, precum iubirea manipulata perfid dintre Othello si Desdemona; nici in asumarea unei sarcini istorice marete, precum iubirea dintre Enea si Didona; nici in insondabilul mister al esecului, precum iubirea dintre Marie Arnoux si Frederic Moreau. Iubirea dintre Nelli si Dinu se elucideaza in misterul promisiunii Eu voi fi cu tine si Iata, Eu vin curand... Cartea iubirii lui Nelli si Dinu este, prin adancimea ei neverosimila, o carte despre Judecata de Apoi (cartea pierduta a lui Dinu Pillat se numea Asteptand ceasul de apoi), o carte despre ce ramane din noi dupa ce moartea ori rautatea oamenilor ne-a smuls dintre vii." ( H.-R. Patapievici )

 

 

ISBN: 978-973-50-1941-9
Editia: I Anul editiei: 2008
Grafica: Ioana Dragomirescu Mardare
Redactor: Oana Barna
Format: 13x20
Numarul de pagini: 384

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.074 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.