Borne pentru matematicieni. Algebra si Analiza, Clasele IX-XII

Borne pentru matematicieni. Algebra si Analiza, Clasele IX-XII
-20%
Editura:
Preț: 13,60 lei
17,00 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Prefata scrisa de profesor universitar Dan Branzei. Autorul, Lucian - Georges Ladunca, a fost candva olimpic. Acum este distins profesor la un liceu iesean de prestigiu si un colaborator asiduu al Gazetei. In aceasta noua carte a sa, el asimileaza menirea de profesor de matematica drept sarcina a unui ghid, familiarizand in mod activ elevi (si profesori) spre cunoasteri active ale unei bune parti a matematicii accesibile la nivel liceal.

Rasfoind manuscrisul (inca neterminat), am avut impresia ca a colectionat bijuterii matematice. Personal, nu renunt complet la aceasta metafora: rezultatele au o frumusete matematica intrinseca, atractiva, convingatoare. Recunosc, insa, ca Lucian a gasit pentru titlu o metafora mai adecvata: borne. Parcurgand matematica dupa traseele (uneori cam stereotipe) ale manualelor sau dupa cererile (uneori infricosatoare) ale problemelor din culegeri si reviste, elevul poate resimti teama unor rataciri.

Este vorba de o cetate imensa, edificata pe mai multe niveluri, cu locuri de arat, dar si cu scari spiraland pieptis spre belvederi de sinteza, reconfortante. Senzatiile de ratacire, deci si de temerile de a cauta in van ace in car cu fan, pot avea efecte descurajante, demoralizatoare. Problemele tari nu rasar in lungul magistralelor traseelor din manuale; sunt mai mereu ascunse si accesibile doar pe poteci stiute doar de cei bine familiarizati cu geografia cetatii. Formulam un prim indemn: inversunat de o problema cui, rezolvitorul sa revada activ harta bornelor lui Lucian; opinam ca va descoperi incantat rosturi si temeiuri ascunse ale cuiului. Mai vine un indemn: dupa spargerea unei probleme (de unul singur sau ajutat de o solutie uneori excesiv de schematica), sugeram o noua cautare printre borne; opinam ca o astfel de cautare va evidentia temeiuri adanci si va suplimenta bucuria desfacerii nodului gordian.

Explicitam indemnurile: consultati ghidul alcatuit de Lucian in paralel cu studiul manualelor, inainte si dupa intalnirea unei pietre de incercare. Treptat, veti avea o carte conceputa initial de Lucian, dar completata de dumneavoastra pentru dumneavoastra (sau pentru elevii pe care veti avea dreptul si obligatia de a-i indruma).

 Succes!

Format: 19 x 27 cm
Anul aparitiei: 2010
Nr. pagini: 140

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1296 sec