Bright Lights, Big City
19,17 lei
24,90 lei (-23,01%)

Bright Lights, Big City

Bright Lights, Big City
-23%
Editura:
Anul publicării: 2009
Categoria: Romane
Preț: 19,17 lei
24,90 lei (-23,01%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Bright Lights, Big City. Bright Lights, Big City a fost publicat In 1984, pentru a fi mai tarziu ecranizat in filmul cu acelasi nume, regizat de James Bridges. Romanul surprinde segmente din viata unui new yorkez, prins In ritmul haotic al orasului, un personaj-tipic al metropolei americane din anii '80, a carui existenta pare sa se rateze pe toate planurile, pornind de la cel personal si culminand cu cel profesional si social. Titlul cartii corespunde unui celebru blues din anii '50, semnat de binecunoscutul muzician de R&B, Jimmy Reed. Mai tarziu, melodia a fost preluata de formatii precum The Rolling Stones si The Animals. Primele versuri ale cantecului formeaza un lait motiv al romanului semnat de McInerney:"Bright lights, big city... gone to my baby's head.... I tried to tell the woman but she... don't believe a word I said".

Sotia naratorului, Amanda, este atrasa de luminile orbitoare ale New York-ului. Se lanseaza Intr-o cariera de fotomodel pe care nici ea, nici naratorul-personaj nu o iau In serios, pentru ca, In cele din urma, sa fie sedusa de acea lume sclipitoare si, In acelasi timp, anosta. Romanul este scris la persoana a doua - de altfel, este unul dintre putinele creatii literare americane care sa fie narate Intr-o astfel de nota - fapt ce permite autorului sa construiasca un personaj fara nume, a carui identitate poate fi preluata de oricine - povestea lui se Inscrie In limitele unui cotidian al suprafetelor, lipsit de esenta, artificial, In care oamenii tind sa devina simple elemente de decor:
Stai In fata la Saks Fifth Avenue si te holbezi la manechin. Intr-o zi, saptamana trecuta, cand ai Inceput sa tipi la el, a venit un politist si ti-a spus sa pleci. Exact asa arata ea la sfarsit, privirea goala, buzele stranse, o expresie reticenta. De ce a devenit manechin?
In ciuda dramei care se contureaza, romanul ofera o lectura spumoasa, plina de umor. Personajul-narator este un scriitor cu potential, care In timpul zilei lucreaza pe post de corector la o revista literara, unde s-a angajat In speranta ca, la un moment dat, va obtine un spatiu In care sa Isi poata exersa talentul scriitoricesc. In timpul noptii, viata lui se schimba radical, epuizandu-se Intre petreceri, droguri si cluburi.
Un scenariu care mascheaza ratarea individului si, pe o scara mai larga, se constituie Intr-o replica ironica a societatii profund superficiale din New York-ul anilor '80.

"Un roman spumos, teribil de amuzant, care isi atinge tinta: sufletul omenesc." Raymond Carver

Te afli intr-un club de noapte si vorbesti cu o fata rasa-n cap. Clubul este fie Heartbreak, fie Lizard Lounge. Daca te-ai putea furisa pana la baie ca sa mai tragi putina cocaina, totul ar deveni mai clar. Sau nu...
Asa a debutat Jay McInerney, in 1984: cu un roman care isi ia personajul de brat si-i spune tu, insotindu-l vreo cateva zile si nopti de primavara newyorkeza, de-a lungul prezentului zdrentuit pe care il traieste.

Bright Lights, Big City este un roman clasic al genului, care l-a facut celebru pe Jay McInerney, la 25 de ani si l-a asezat printre scriitorii majori ai timpurilor noastre. Titlul cartii corespunde unui celebru blues din anii '50, semnat de binecunoscutul muzician de RB, Jimmy Reed. Mai tarziu, melodia a fost preluata de formatii precum The Rolling Stones si The Animals.

"O carte sofisticata si deosebita... de un umor debordant." Sunday Times

"Un roman inteligent, emotionant... in care este vorba despre singuratatea si izolarea libertina din New York" The Times


Autor: Jay McInerney
Traducator: Raluca Maria Dumitru
Nr. de pagini: 208

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.3679 sec