Calificarea si conflictul de calificari in dreptul international privat

Calificarea si conflictul de calificari in dreptul international privat
-20%
Autor:
ISBN: 973-655-750-2
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 514
Categoria: Carti diverse
Preț: 11,92 lei
14,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Calificarea si conflictul de calificari in dreptul international privat

Prezentare:

Lucrarea este structurata pe trei titluri. In titlul I s-a efectuat un examen teoretic general al institutiei calificarii, avandu-se in vedere institutia normelor conflictuale din dreptul international privat, obiectul operatiunii calificarii, ordinea publica de drept international privat. Principiul calificarii lex fori a fost analizat prin raportare la sistemul, aparent antagonist, al calificarii lex causae.
Metoda abstractizarii aspectelor de fapt prin consacrarea juridica a acestora sub forma unor concepte generice a fost identificata ca reprezentand fundamentul teoriei calificarii in dreptul international privat.

Titlul II al lucrarii are ca obiect de analiza institutia conflictului de calificari. A fost evidentiat punctul de vedere potrivit caruia importanta nu este numai operatiunea calificarii, ci solutionarea conflictului de calificari. Calificarea lex fori nu constituie o componenta a institutiei calificarii, ci a institutiei conflictului de calificari, evidentiindu-se ca o modalitatea de solutionare consacrata, de lege lata, principial de sistemul roman de drept. Au fost analizate conflictele de calificari in material persoanelor juridice, in materia conditiilor de fond si de forma exterioara ale actului juridic, in materia regimului matrimonial si succesoral, in materia prescriptiei dreptului material la actiune.

Titlul III al acestei lucrari analizeaza exceptiile de la principiul calificarii lex fori consacrat de art. 3 din Legea nr. 105/1992 cu privire speciala asupra calificarii - suport al determinarii dreptului aplicabil contractului comercial. Autonomia de vointa a fost analizata din perspectiva principiului lex voluntatis, iar calificarea in arbitrajul international a fost analizata din perspectiva determinarii legii aplicabile conventiei arbitrale, precum si din perspectiva determinarii legii aplicabile procedurii arbitrale.
Calificarea legala, calificarea in caz de retrimitere, precum si calificarea institutiilor necunoscute legii forului au constituit obiectul unor analize detaliate.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1275 sec