Cartea intelepciunii de Ibn Arabi

Cartea intelepciunii de Ibn Arabi
-18%
Preț: 27,06 lei
33,00 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 4 zile lucratoare
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 272

DESCRIERE

Sufismul este un curent dificil de rezumat intr-o formula, data fiind diversitatea de tendinte si pluralitatea factorilor spirituali si istorici care i-au determinat aparitia, accentuand sau defavorizand dezvoltarea sa.

El este inainte de toate o metoda de perfectionare interioara, de echilibru, o sursa de fervoare traita profund si autentic. Considerat de unii drept o cale divergenta, paralela practicilor canonice, el este, inainte de toate, din punctul de vedere al lui Ibn 'Arabi, demersul unei categorii de spirite privilegiate, insetate de Dumnezeu, dornice sa traiasca doar prin El si pentru El in cadrul legii Lui meditate, interiorizate, experimentate. Sinteza pe care o reprezinta opera lui Ibn 'Arabi este rezultatul unui permanent efort de a ingloba tendinte dintre cele mai diverse, unele dintre ele chiar divergente. De aici si dificultatea criticii (mai ales musulmane) de a se raporta la ea cu obiectivitate, punctele de vedere fiind adesea contradictorii.

Referindu-se la complexitatea operei lui Ibn 'Arabi, S. H. Boubakeur o va considera: "O antologie bogata in paradoxuri si contradictii, un amalgam de idei heteroclite imprumutate de la diverse teorii filozofice, centrate pe mitul omului perfect (insan al-kamil) si pe originea realitatilor (Dumnezeu). Se descopera aici resurgenta andaluza a dahirismului intransingent, un gnosticism panteistic, un stoicism poetic, un ismaelism subversiv, un pitagorism si un neo-platonism islamizate in mod artificial". Sa nu uitam insa, ca indiferent de pozitia pe care se situeaza diferitii sai comentatori, el este considerat, fara echivoc, cel mai mare mistic al Orientului musulman. Este important sa mai precizam ca in epoca lui Ibn 'Arabi apar atat formularile teoretice, cat si institutiile care vor orienta toate dezvoltarile ulterioare ale misticii islamice pana in zilele noastre.

*

Cartea a carei traducere integrala o prezentam acum are, in cadrul esoterismului islamic si in intregul univers traditional, o functiune de exceptie. Transmisa, cu acest titlu, «celui mai mare dintre Maestri» (al-Shaykh al-Akbar) prin Profetul insusi, ea contine o doctrina universala de o altitudine metafizica si de o amploare existentiala si ciclica fara pereche.”

Charles-André Gilis,
Pref. la Le Livre des Chatons des Sagesse

 

 

Cuprins

Cuvant-inainte ... 5
Ibn Arabī: viata si opera
Schita biografica ...  39

CARTEA INTELEPCIUNII
Despre Intelepciunea Divina in Cuvantul lui Adam...  45
Despre Intelepciunea Inspiratiei divine in Cuvantul lui Set ...  64
Despre Intelepciunea Transcendentei in Cuvantul lui Noe ...  84
Despre Intelepciunea Sfanta in Cuvantul lui Enoh (Idrīs) ...  89
Despre Intelepciunea Iubirii inflacarate in Cuvantul lui Avraam...  96
Despre Intelepciunea Adevarului in Cuvantul lui Isaac ...  106
Despre Inalta Intelepciune in Cuvantul lui Ismael ...  121
Despre Intelepciunea luminoasa in Cuvantul lui Iosif ...  126
Despre Intelepciunea Profetiei in Cuvantul lui Isus (´Issā) ...  140
Despre Intelepciunea Beatitudinii milostive in Cuvantul lui Solomon ...  164
Despre Intelepciunea Sublima in Cuvantul lui Moise ...  185
Despre Intelepciunea Singularitatii in Cuvantul lui Muhammad   ...  216

Glosar de termeni arabi   ...  244
Bibliografie selectiva  ...  266

Nr. de pagini: 272
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.082 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.