Che Guevara, un revoluţionar controversat

Che Guevara, un revoluţionar controversat
Editura:
Anul publicării: 2007
Pagini: 800
Format: 15 x 22,5 cm
Categoria: Tratat
Preț: 58,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Che Guevara, un revoluţionar controversat.

Cartea este o prezentare minuţioasă a întregii vieţi a lui Che Guevara, folosind multe din propriile lui cuvinte din discursuri, jurnale şi citate din surse de încredere.
În sfârşit o carte onestă despre Che. Probabil că veţi constata că în acest caz omul este în realitate mai măreţ decât mitul.
Paco Taibo s-a documentat şi a spus povestea vieţii lui Che într-un mod care dă viaţă mitului, aşa cum puţin biografi au reuşit să o facă. Acesta este Ernesto Guevara, aşa cum a trăit şi a murit şi puteţi înţelege cum a devenit „El Che”, simbolul „Americii reformate” şi ceea ce l-a împins implacabil către glontele care i-a curmat viaţa în şcoala părăsită din La Higuera. Autorul are un acut simţ al istoriei şi a inserat propriile comentarii care luminează multe din evenimentele hotărâtoare din viaţa lui Che.

El a privit acest personaj dintr-o perspectivă latino-americană, ceea ce i-a permis o mai bună înţelegere a mentalităţii popoarelor din această regiune. De exemplu, comparaţia dintre legendarul comic mexican Cantiflas şi Che – al cărui umor scotea în evidenţă absurditatea vieţii – diferenţiază această biografie de toate celelalte încercări de descriere a vieţii lui Che. Se luminează astfel o altă latură a legendei.
Istoria lui Che prinde viaţă în mâinile lui Paco Taibo. Simbolul rebeliunii şi al luptei pentru dreptate socială traduce viaţa unei fiinţe umane incredibile, pasionale şi admirabile.

Deşi autorul este un adevărat admirator al lui Che, el evidenţiază totuşi greşelile pe care acesta le-a făcut, dar cel mai important lucru este că furnizează toate aceste informaţii în contextul real al evenimentelor, aşa cum s-au petrecut ele.
Istoria Revoluţiei cubaneze şi colaborarea cu guvernul lui Fidel reprezintă o lectură incitantă, dar poate cele mai impresionante fragmente ale cărţii sunt reprezentate de ultimele capitole ce detaliază expediţiile mai puţin reuşite din Congo şi Bolivia. Campania din Bolivia este povestită sub forma unui recviem, dar chiar şi aici ies în evidenţă hotărârea şi umorul modest ale protagonistului. Ultimul capitol constituie un rezumat plin de inspiraţie al unei vieţi fără compromisuri şi este probabil cel mai bun elogiu adus acestei vieţi.

Traducere: Cristiana-Maria Hâncu, Sanda Bordei

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.139 sec