Cheia
18,50 lei
23,12 lei (-19,98%)

Cheia

Cheia
-20%
Editura:
Anul publicării: 2010
Categoria: Carti diverse
Preț: 18,50 lei
23,12 lei (-19,98%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

"Nu dintr-o intamplare titlul acestei carti e Cheia. Cheia si usa, ca obiecte care intermediaza, fac posibil accesul in spatii interzise, care protejeaza, indeparteaza ori apropie, sunt motiv recurent in cele patru texte, toate plasate prin didascalii in spatii inchise. Vitellius e practic sechestrat, in masura posibilului, de anturajul care-l indeamna sa abdice, o camarila ce se perinda pe usa si o controleaza.

Ospatarul bate la usa Actritei, o usa neinchisa, lasata neincuiata de ea insasi, usa de la apartamentul Barbatului are o cheie, dar usa, in sine, e hotarul dintre obsesia persecutiei si linistea interioara a Femeii de serviciu. Relatiile dintre cei doi frati din ultima piesa se invart in jurul pretextului cheii, iar usa apartamentului e un fel de capac al cutiei Pandorei, prin care intra toate nenorocirile. Dramaturgia lui András Forgách e una prin excelenta a interstitiilor, a intre-lumilor, prin care circula fluidele unei vieti ce nu se ia excesiv in serios, desi e definitiv roasa de nevoia contactului uman, a regasirii si salvarii prin celalalt."

Iulia Popovici

"Una din marile virtuti ale lui András Forgách este ca scrie roluri incomplete: lasa un spatiu generos de joc pentru actori. Este in acelasi timp scriitor si regizor, care gandeste in drama si in teatru."

Tamás Koltai, Élet és irodalom, 18 noiembrie 2005

András Forgách s-a nascut la Budapesta in 1952. In 1976, dupa absolvirea Facultatii de Filologie, a lucrat ca dramaturg la Teatrul din Kecskemét. Prima piesa de teatru a scris-o dupa nuvela Jucatorul de Dostoievski si a fost prezentata in 1985 pe scena Teatrului "Katona József" din Budapesta. In 1992, pentru piesa Vitelius, prezenta si in cuprinsul acestui volum, i s-a decernat Premiul Criticilor din Ungaria. Forgách a publicat doua romane de mare anvergura (Aki nincs, 1999, si Zehuze, 2007), precum si mai multe volume de eseuri si unul de teatru. Este autorul mai multor scenarii de film, fiind printre altele si traducatorul in limba maghiara al unor piese apartinand lui Heinrich von Kleist, Tennessee Williams, Harold Pinter, Jean Genet, Frank Wedekind, Beaumarchais, Victor Hugo, Schiller s. a. In anul 2005, revelatia de necontestat a stagiunii budapestane a fost piesa Cheia, cea care da si titlul volumului de fata; prezentata pe scena Teatrului "Katona József" in regia celebrului Tamás Ascher, a castigat premiul pentru "Cea mai buna piesa a anului".

Pentru creatia sa, András Forgách a fost recompensat cu distinctii de mare prestigiu, cum ar fi Premiul Attila József, Premiul Mari Jászai, Premiul Béla Balázs si Premiul Milán Füst.


Colectie: Byblos
Titlu original: A kulcs
Traducator: Anamaria Pop
Coperta: Griffon and Swans (www. griffon. ro)
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 240
Format: 13 × 20 cm
ISBN: 978-973-669-913-9

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.2037 sec