Cioran naiv si sentimental
23,74 lei
28,95 lei (-18%)

Cioran naiv si sentimental

Cioran naiv si sentimental
-18%
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse
Preț: 23,74 lei
28,95 lei (-18%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Eseul lui Ion Vartic e construit deopotriva pe opera lui Cioran si pe scrisorile din tinerete ale acestuia descoperite dupa 1989– mai ales 12 scrisori catre Bucur Tincu din 1930-1933–, pe cartile preferate inca din adolescenta si pe intilnirile autorului cu un Cioran aflat la virsta senectutii, in Paris, la inceputul anilor 1990. Emil Cioran al lui Ion Vartic este naiv si sentimental prin nostalgia locurilor natale si a Sibiului sau in relatia cu femeile (un intreg capitol e dedicat relatiei cu Sorana Topa), dar si, de multe ori, in existenta lui pariziana„de mansarda”, din Rue de l’Odeon. Nu lipsesc interesante comparatii cu colegii de generatie, Eliade, Ionesco etc.

„Ion Vartic este campionul criticii detectivistice romanesti. Nu lucreaza cu scafa si mistria, ci cu lupa si penseta. Maestru al razuirii palim-psestelor, pasionat de psihanaliza, de tot ce tine de aburosul metafizic, capcanele fantasmelor si feericul nevropatiei, el este familiar cu Ibsen, Bulgakov, Thomas Mann, Kierkegaard, Hesse, Kafka, Musil, Ionesco, Beckett& Co. Forfotind cu sagacitate in biografia si maruntaiele gindirii celui pentru care filosofia nu era decit«le passe-temps d’une vipère elegiaque», Vartic descopera in fiinta lui Cioran«complexul lui Fiesco» (Romania: un fleac fata de pantheonul din vinele mele!), legaturi sufletesti cu anarhismul rus (inainte de hitlerism), captivante filiatii cu scrisorile din Berlin ale lui Mateiu Caragiale si afinitati cu fabuloasa lume a Romantismului. O incintare pentru initiati.” (Dan C. Mihailescu)


Cuprins: Cioran inainte de Cioran• Craii de„Sub Arini”• Peer Gynt si inteleptul las•„Cum poti sa fii roman?”• Cu fetele lui Bergson in„motorul” de Ocna• Cioran, printul obosit si Caligula• Intoarcerea din exil sau regresiunea reusita• Din pivnita lui Kafka in mansarda lui CioranANUL APARITIEI:    2011
NUMAR PAGINI:    320
FORMAT:    145x225

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1940 sec