Civilizatia romana sateasca

Civilizatia romana sateasca
-15%
Editura:
Anul publicării: 2006
Pagini: 168
Format: 13 x 20cm
Categoria: Carti diverse
Preț: 13,90 lei
16,35 lei (-14,98%)
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Civilizatia romana sateasca - Ernest Bernea.


Editie ingrijita de Rodica Pandele
ERNEST BERNEA(1905-1990), personalitate a scolii etnografice si sociologice romanesti, a fost membru al echipelor monografice infiintate de Dimitrie Gusti, conferentiar universitar, cercetator.
Autor al unui mare numar de studii si articole, Ernest Bernea a fost putin publicat, asupra operei lui apasand din greu anatema unor credinte politice de dreapta.
Intre anii 1939 si 1962 a trecut prin lagare si inchisori, a suferit umilinta domiciliului fortat, dupa care, lasat in libertate supravegheata, a incercat fara ragaz sa-si publice rezultatul cercetarilor de teren si pretioasele studii de sinteza.
Putinele scrieri publicate inainte de 1989 au fost marcate de cenzura si de autocenzura.
Satul romanesc de azi, in majoritatea cazurilor, nu mai este o realitate organica echilibrata, ci o realitate intrata intr-un puternic proces de destramare [...]. In lucrarea de fata incercam sa desprindem ceea ce apartine civilizatiei romane satesti, cercetand indeosebi acea categorie de asezari care ne pune mai direct in stapanirea datelor fundamentale ale acestei civilizatii.
Nu studiem orice sat romanesc de azi, ci numai pe acela care pastreaza forme arhaice, cu un continut de viata aparte, concreta si ireductibila in conditiile sale locale etnice.
Ernest Bernea

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.1216 sec