Constructie si deconstructie identitara in RSS Moldoveneasca (1940-1941, 1944-1989)

Constructie si deconstructie identitara in RSS Moldoveneasca (1940-1941, 1944-1989)
Preț: 79,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

Aceasta lucrare isi propune sa ofere o imagine de ansamblu asupra proiectului sovietic de fabricare a identitatii „moldovenesti” pe parcursul a patru decenii si jumatate. Este prezentata originea acestui proiect in RASSM si transpunerea sa in RSSM, obiectivele si fatetele proiectului identitar in RSSM, strategiile de deconstructie si constructie identitara in primul deceniu postbelic, aparitia fenomenului de renastere nationala in anii „dezghetului” hrusciovist si contraofensiva regimului comunist; schimbarea de paradigma privind constructia identitara in contextul razboiului propagandistic antiromanesc al URSS de la mijlocul anilor 1960. Expresia recalibrarii proiectului identitar a fost amplificarea tendintelor mistificatoare privind etnogeneza „poporului moldovenesc” si a „limbii moldovenesti” de sine statatoare, intensificarea actiunilor interne si externe ale propagandei sovietice pentru impunerea identitatii „moldovenesti”.

O alta consecinta a cursului spre o identitate „proprie” este politica de izolare culturala a RSSM fata de Romania, prin eliminarea cartilor si publicatiilor periodice romanesti, restrangerea schimburilor turistice si a contactelor umane, combaterea radiodifuziunii din RSR. Este relevat rolul miscarii de renastere nationala in demolarea mitului „limbii moldovenesti”, descrisa batalia lingvistica, reabilitarea limbii roane si a alfabetului latin din RSSM in anul 1989, care au dus la falimentul teoriei limbii si identitatii „moldovenesti” de extractie sovietica.

Autorii

Anul aparitiei: 2023

Nr. pagini: 456

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0609 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.