Cristina Banciu, Infractiunile de coruptie. Ghid practic de interpretare si investigare a infractiunilor de coruptie (Colectia Praxis)

Cristina Banciu, Infractiunile de coruptie. Ghid practic de interpretare si investigare a infractiunilor de coruptie (Colectia Praxis)
-20%
Preț: 31,92 lei
39,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 306

DESCRIERE

Lucrarea abordeaza fenomenul coruptiei printr-o analiza istorica, conceptuala, legislativa si jurisprudentiala, punand accent pe continutul constitutiv al infractiunilor, astfel cum sunt incriminate de Codul penal. De asemenea, pentru o abordare cuprinzatoare sunt prezente trimiteri la reglementarile Legii nr. 78/2000.

Este prezentata in detaliu sfera notiunii de functionar public, propriu-zis si asimilat, explicatiile teoretice fiind insotite si de hotararile prealabile pronuntate de instanta suprema in legatura cu anumite categorii profesionale subsumate acesteia (de pilda, medicul angajat cu contract de munca ori expertul tehnic judiciar).

Un spatiu insemnat este rezervat atributiilor si competentelor legale ale Directiei Generale Anticoruptie, dar si organizatiilor neguvernamentale, indeosebi din perspectiva prevederilor Legii nr. 571/2004, inclusiv in ceea ce priveste avertizorii de integritate.

Sub aspect procesual, lucrarea trateaza modurile de sesizare a organelor judiciare (incluzand sesizarea prin amicus curiae de catre organizatiile neguvernamentale); specificul actiunii penale si civile; probatiunea specifica (prezentand conditiile de dispunere a acestora si forta lor probanta) si regimul juridic al nulitatilor.
Nu in ultimul rand, este infatisat modul de individualizare a represiunii penale (legala, judecatoreasca si administrativa) atat in ceea ce priveste pedepsele principale, cat si cele accesorii ori complementare, fiind examinate criteriile generale de individualizare si pedepsele aplicabile.

Din cuprins

    Coruptia. Definitii. Clasificari
    Cadrul legislativ intern si extern
    Sesizarea infractiunilor de coruptie de catre organizatiile neguvernamentale
    Particularitati ale infractiunilor de coruptie
    Individualizarea pedepselor

Puncte forte

    abordare istorica a notiunii de coruptie
    prezentarea detaliata a rolului pe care il au avertizorii de integritate si organizatiile neguvernamentale in descoperirea si sesizarea infractiunilor de coruptie
    analiza detaliata a mijloacelor de proba si procedeelor, insotita de exemple din practica judiciara
    o jurisprudenta bogata ce cuprinde 12 decizii ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, 6 decizii ale Curtii Constitutionale si 21 de cauze ale Curtii Europene a Drepturilor Omului
    analiza rolului pe care il joaca referatul de evaluare in individualizarea pedepsei

Despre autori

Cristina Banciu este consilier juridic in cadrul ONG-ului Transparency International Romania.
Liliana Ciuperca este judecator in cadrul Sectiei penale a Tribunalului Bucuresti.

Nr. de pagini: 306
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.085 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.