Daniel Ghita, Executarea obligatiilor prin mijloace indirecte

Daniel Ghita, Executarea obligatiilor prin mijloace indirecte
-20%
Preț: 31,92 lei
39,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 242
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Executarea obligatiilor prin mijloace indirecte
 
Lucrarea prezinta o abordare cu practica a unei materii care a beneficiat de statuari constante ale doctrinei si ale jurisprudentei, reusind sa surprinda specificul noilor reglementari cuprinse in Codul civil, Codul de procedura civila sau in legi speciale si sa argumenteze optiunea legiuitorului pentru anumite solutii.
 
Sunt fundamentate mecanismele juridice care actioneaza pe planul executarii obligatiilor prin solutii proprii ori prin argumente oferite de literatura juridica si de practica instantelor. Analiza acestor instrumente juridice se face integrat si sistematic, atat pe planul dreptului material, in cadrul conturat de noul Cod civil, cat si pe planul dreptului procesual, unde solutiile legiuitorului noului Cod de procedura civila sunt inovatoare.

Procedeul stabilirii unor sume de bani pe zi de intarziere pentru a-l determina pe creditor sa execute personal o obligatie a aparut ca o creatie a jurisprudentei, fiind rezultatul unei necesitati practice de a asigura executarea unor obligatii de a face si s-a impus, treptat, prin fundamentarea teoretica de catre doctrina si prin consacrarea in domeniul unor legi speciale. Solutiile noi ale legiuitorului sunt superioare celor din vechea reglementare, insa nu acopera in totalitate unele critici privind eficienta practica a instrumentelor oferite creditorului pentru a-l determina pe debitor sa execute obligatia asumata atunci cand caile executionale clasice nu pot fi utilizate.

 Viziunea autorului

Lucrarea incearca sa contureze specificul executional al unor categorii de obligatii si sa identifice mijlocele indirecte adecvate pentru asigurarea executarii acestora. Analiza integreaza statuarile doctrinare si jurisprudentiale pentru a justifica optiunea legiuitorului pentru un astfel de mecanism indirect de executare, surprinzand, in acelasi timp, eficienta practica a unor mecanisme de constrangere indirecta si sfera lor de aplicare.

 Din cuprins

    conceptul de obligatie
    efectele obligatiilor
    executarea silita in natura a obligatiilor
    executarea obligatiilor de a da
    executarea obligatiilor de a face
    executarea obligatiilor de a nu face
    daunele cominatorii
    amenzile cominatorii
    penalitatile prevazute de noul Cod de procedura civila
    regimul juridic al mijloacelor indirecte de constrangere la executare

 Puncte forte

    prezentarea principalelor modalitati de executare a obligatiilor
    analiza comparativa a categoriilor de obligatii existente pe taram civil
    abordarea principalelor mijloace de executare a obligatiilor din perspectiva civila si procesual civila, cu referiri la dispozitiile cuprinse in legi speciale
    integrarea solutiilor oferite de jurisprudenta instantelor nationale, precum si a opiniilor doctrinare franceze
    structura clara, concisa, accesibila
    ample referinte bibliografice

Despre autor
Daniel Ghita este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Drept, Universitatea Craiova, avocat Baroul Dolj

Nr. de pagini: 242
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.064 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.