David Sylvester, Interviuri cu Francis Bacon - Brutalitatea realitatii

David Sylvester, Interviuri cu Francis Bacon - Brutalitatea realitatii
-10%
Anul publicării: 2010
Pagini: 176
Categoria: Memorialistica
Preț: 16,92 lei
18,80 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Descris de Margaret Thatcher drept„omul care picteaza acele imagini ingrozitoare", Francis Bacon a ajuns in anii '80, prin imaginile in care exploateaza „brutalitatea realitatii", cel mai scump pictor in viata. Interesul lui Bacon fata de natura umana si sociala seamana mai degraba cu cel al unui entomolog pasionat de insectele pe care le asaza cu atentie clinica intr-un insectar.„Incerc sa creez imagini cat mai fidele ale sistemului meu nervos.
 
Nici macar nu stiu ce inseamna jumatate din ele... Dintotdeauna m-a interesat mai degraba ceea ce numim si decat ceea ce numim", spunea autorul celebrelor Tripticuri.

Volumul de interviuri acordate criticului de arta britanic David Sylvester nu reviziteaza doar„laboratorul" creativ si teoretic al lui Francis Bacon, din care aflam cum suprarealismul este mai aproape de realitate decat insusi realismul sau cum arta abstracta ar fi o simpla chestiune de moda, ci si o biografie in fata careia fictiunea nu are nici un cuvant.

Copilaria petrecuta in umbra unui tata opresiv, slujbe minore inlocuite de aventuri opulente si asumarea unei identitati sexuale considerate, la acea vreme, ilegale, sunt doar cateva dintre episoadele pe care Bacon le reconstruieste in aceste interviuri. Esential pentru intelegerea unuia dintre cele mai prolifice mecanisme creatoare, volumul isi conduce cititorii in labirinturile unei minti pentru care artistul trebuie, in primul rand,„sa rezolve problema artei", pentru a scapa de„pacatul" divertismentului exclusivist.

Francis Bacon (1909-1992), artistul de origine irlandeza care vedea in crucifixele ce-i impanzesc opera„o armatura pe care poti agata tot felul de sentimente si senzatii", este considerat cel mai valoros pictor britanic al secolului XX. Revolutionar prin tehnicile sale deconstructiviste si prin exploatarea unor zone intunecate a imaginarului, Bacon a fost influentat de Grünewald, Vélazquez, Picasso si de suprarealisti. Picturile in triptic i-au devenit„marca inregistrata", lucrarea Tryptich, 1976 stabilind in 2008 recordul pentru cel mai mare pret platit intr-o licitatie de arta postbelica: 86, 28 milioane de dolari, in schimbul carora pictura a intrat in colectia miliardarului rus Roman Abramovici.

Nr. de pagini: 176
Anul aparitiei: 2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Cărți noi - Memorialistica

Created in 0.1344 sec