Demnitatea in munca de Cristina Samboan

Demnitatea in munca de Cristina Samboan
-20%
Preț: 35,92 lei
44,90 lei (-20%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 2 - 4 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2017
Pagini: 406
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Analiza interdisciplinara a raporturilor de munca
 
Numarul de pagini, pretul si data de aparitie sunt orientative si pot fi modificate pana la momentul aparitiei lucrarii
Cuvintele autorului despre lucrare

De mai bine de trei decenii, tema protectiei demnitatii salariatului in contextul dezechilibrului de putere specific raportului asimetric de munca a intrat in atentia cercetatorilor si practicienilor din spatiul occidental si continua si azi sa capteze interesul. Inca de la mijlocul anilor ʼ80 au aparut primele cercetari psiho-sociologice dedicate efectelor hartuirii la locul de munca si fenomenelor sociale extrem de toxice pe care aceasta le genereaza. Incepand cu anii ʼ90, preocuparile s-au transferat in zona normativa si jurisprudentiala, subiectul bucurandu-se, treptat, de o atentie tot mai pregnanta, inclusiv in doctrina juridica.


Demnitatii in munca i-au fost dedicate studii, cercetari multidisciplinare, recomandari elaborate la nivel institutional si chiar acte normative specifice, iar sfera ei s-a dovedit, in practica, mai ampla decat cea initial semnalata de sociologi, ecuatia complexa a demnitatii extinzandu-se si asupra dinamicii drepturilor cetatenesti ale salariatului in interiorul raportului de munca. Aceste drepturi suporta serioase presiuni in contact cu prerogativa de conducere, generos reglementata legal, de care se bucura angajatorul. Interferentele in viata privata a salariatului, protectia datelor sale personale, monitorizarea persoanei si activitatii sale la locul de munca, limitarea libertatii sale de exprimare si a dreptului de a dispune de sine insusi – toate aceste realitati ale muncii subordonate ridica inevitabile dileme si impun chibzuite ajustari in orice societate autentic democrata. In aceste conditii, abordarea strict marginala a subiectului in spatiul doctrinar romanesc si absenta unor studii aprofundate dedicate demnitatii lucratorului reprezinta deja o grava inadecvare ce poate sugera, pe buna dreptate, subestimarea unui fenomen social consistent, apt sa genereze si sa perpetueze dezechilibre profunde, atat in plan social, cat si economic.


In acest context, lucrarea isi propune sa marcheze debutul unui demers obligatoriu si demult asteptat intr-o tara aflata in plin efort de cizelare a unei veritabile democratii, aducand in atentia teoreticienilor si practicienilor dreptului fenomene sociale de maxima importanta, care de prea mult timp isi revendica un mai consistent interes si o mai robusta interventie.

Din cuprins

    conceptul de demnitate
    protectia juridica generala a demnitatii; drepturile personalitatii
    demnitatea reflectata in jurisprudenta si izvoarele normative de drept al muncii
    protectia juridica a demnitatii in munca

Puncte forte

    analiza unor cercetari multidisciplinare, recomandarilor elaborate la nivel institutional si actelor normative specifice
    prezentarea conflictelor inerente dintre realitatile muncii subordonate si interferentele in viata privata a salariatului, protectia datelor sale personale, monitorizarea persoanei si activitatii sale la locul de munca, limitarea libertatii sale de exprimare si a dreptului de a dispune de sine insusi
    pledoarie in favoarea constientizarii unui fenomen social consistent, apt sa genereze si sa perpetueze dezechilibre profunde, atat in plan social, cat si economic
    documentare bogata, cu indicarea surselor normative, bibliografice si jurisprudentiale de drept comparat;

Despre autor

Cristina Samboan este doctor in drept magna cum laudae, avocat definitiv in Baroul Bucuresti, incepand cu anul 1997; asistent universitar dreptul afacerilor si dreptul muncii – Universitatea ARTIFEX, Facultatea de Finante-Banci; membru al Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii (UNELM).


Nr. de pagini: 406
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.075 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.