Despre fiscalitate si competitivitate. Principii, probleme, solutii

Despre fiscalitate si competitivitate. Principii, probleme, solutii
-10%
Anul publicării: 2012
Categoria: Tratate
Preț: 53,10 lei
59,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Dublul titlu al cartii lui Gabriel Biris -"Despre fiscalitate si competitivitate" si"Despre fiscalitate si bun simt" - este faraîndoiala incitant. Dincolo de titlu, cartea merita atentie avândîn vedere faptul ca autorul este un tânar avocat specializatîn fiscalitate, careîn dezbaterile publice se remarca prin competenta si bun simt. De ce semnez eu prefata acestei carti? Fiscalitatea nu se numaraîntre prerogativele Bancii Nationale. Am totusi trei motive sa o fac. Primul motiv: fiscalitatea poate contribui laîntarirea stabilitatii financiare, domeniuîn care Banca Nationala are mari raspunderi. Al doilea motiv: sanatatea economiei depindeîn mod fundamental de un mix de politici (politica monetara, politica fiscala, politica salariala, politica de restructurare) care sunt complementare. Al treilea motiv: autorulînsusi, pe careîl apreciez pentru judecatile luiîn materie de fiscalitate.

În mai 2010, la Forumul Financiar organizat la Bucuresti, am fost invitat sa vorbescîn deschidere.Îmi amintesc ca,în acel context, m-am referit si la nevoia deîmbunatatire rapida a disciplinei fiscale. Am salutat atunci prezentaîn sala a unui specialistîn fiscalitate care vorbea deja, despre aceleasi subiecte, de câtiva ani buni.

Si iata ca specialistul s-a decis saîsi adune ideile pe care le-a sustinut de-a lungul timpuluiîntr-o lucrareîn care fiscalitatea este pusaîn relatie cu competitivitatea. O carte a carei aparitie trebuie salutataîn primul rând pentru curajul autorului de a prezenta simplu, concis si sincer multe din problemele fiscalitatii românesti, dar si pentru modulîn care aînteles sa o faca: propunând solutii legislative pentru fiecare dintre problemele identificate si descrise de elîn cele mai importante trei legi fiscale: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si Legea privind combaterea evaziunii.

Modulîn care este scrisa lucrarea, ca de altfel si articolele selectate de Gabriel Birisîn"Despre fiscalitate si bun simt", arata o preocupare oarecum ciudata pentru un avocat, stiut fiind ca avocatii pot câstiga din specularea neclaritatilor sau exceptiilor din legislatia fiscala. Logica autorului pare a fiînsa alta. Elîsi doreste o legislatie fiscala competitiva, realizând ca o astfel de legislatie poate crea bunastare prin crestere economica solidaîn sectoare cu valoare adaugata mare.Îsi doreste ca legislatia fiscala sa fie clara, usor deînteles si de aplicat atât de catre contribuabil, cât si de catre autoritati. Siîsi doreste cât mai putine exceptii pentru a se asigura largirea bazei impozabile iar prin aceasta stabilitatea veniturilor bugetare si inclusiv a legislatiei fiscale, dar si instrumente prin care sa atraga investitii straine sau sa scoata la lumina economia subterana, nefiscalizata.

Foarte multa lume vorbeste despre aceste deziderate, Gabriel Biris a facutînsa un pasîn plus: ofera solutii practice, usor de implementat. Autorul o faceîntr-un modîn care responsabilitatea si moralitatea seîmbina interesant. Si chiar daca, firesc, nu suntem toti de acord cu solutiile propuse, faptul ca ele sunt supuse dezbaterii publiceîi confera cu atât mai mult valoare acestei carti.

Aceasta lucrare merita deci o lectura atenta. Inclusiv a contribuabililor, pentru ca explica,într-un limbaj relaxat, multe din cauzele problemelor de care ei s-au lovitîn ultimii ani.


Mugur Isarescu

Guvernatorul Bancii Nationale a României


Data aparitiei: Ianuarie 2012
Numar de pagini: 180 + 248
Format: A5

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1742 sec