Dictionarul limbii romanesti. Etimologii, intelesuri, exemple, citatii, arhaisme, neologisme, provincialisme. (DLR)

Dictionarul limbii romanesti. Etimologii, intelesuri, exemple, citatii, arhaisme, neologisme, provincialisme. (DLR)
-10%
Anul publicării: 2013
Categoria: Dictionare
Preț: 57,65 lei
64,05 lei (-9,99%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Dictionarul lui Augustin Scriban a fost gandit ca un instrument de lucru, care sa-i ofere cititorului sau celui dornic sa invete limba romana toate sau aproape toate informatiile de care are nevoie pentru fiecare dintre cele cca. 38. 000 de cuvinte cuprinse in paginile sale.

EI indica, astfel, pronuntia exacta, fonetica, a tuturor termenilor, accentul, etimologia, principalele forme flexionare, sferele de apartenenta pe domenii (arhitectura, botanica, gramatica, medicina etc.), sferele stilistice ("barbarism, familiar, figurat, ironic"), categoria lexicala (arhaism, neologism, provincialism, termen argotic etc.), locul de obarsie, in cazu! regionalismelor, vechimea primelor inregistrari etc.

Dar cea mai importanta calitate a Dictionarului o constituie faptul ca el aduna intre copertile sale un bogat material din limba vorbita, neinregistrat vreodata in niciuna din celelalte lucrari lexicografice similare; insusire pe care prof. lorgu Iordan tinea s-o evidentieze in mod special in receenzia dedicata cartii:"Desi [lucrarea lui Scriban] vine dupa [Dictionarul] lui Tiktin, al
Academiei, al lui Candrea s. a., acest dictionar nu face deloc impresia ca ar fi o reeditare, mai mult sau mai putin modificata, a celor dinaintea lui. Se vede usor ca autorul a lucrat, in genere, cu mijloace proprii, utilizand, de obicei, material adunat de el insusi, timp de aproape 4 decenii, din izvoare de toate felurile: scrise (culte si populare), orale (comunicari, informatii etc. de la cunoscuti, fosti elevi etc.) si, mai cu seama, directe (experienta sa personala)... In aceasta privinta pot servi ca mijloc de orientare si criteriu de apreciere Notele publicate de mine in prezentul volum al Buletinului [Institutului de Filologie Romana], unde citez la tot pasul pe Scriban si unde se vede, In special, bogatia dictionarului sau, cateodata chiar fata de al Academiei.

I. Oprisan

Nr. de pagini: 1450
Anul aparitiei: 2013 Pentru a vedea fragmente din carte dati click pe imaginea de mai jos: Dictionarul limbii romanesti

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Dictionare - Cele mai comentate cărți

Created in 0.1339 sec