Dimensiuni aplicative ale psihologiei sociale (Pantelimon Golu)

Dimensiuni aplicative ale psihologiei sociale (Pantelimon Golu)
-25%
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Carti diverse
Preț: 22,50 lei
30,00 lei (-25%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Psihologia sociala contemporana examineaza conduita omului asa cum se exprima ea intr-o serie de arii concrete ale vietii de zi cu zi: comunicare, munca, somaj, educatie, sanatate, sport, politica, domeniul juridic, conflicte si agresiuni, prejudecati si stereotipuri, timp liber, credinte religioase, identitate sociala si personala, relatii familiale, sexualitate, dragoste, fericire. Ea este si devine parte din viata, propunandu-si sa ofere o explicatie comprehensiva a relatiilor cotidiene.

Interesandu-se de aceste numeroase dimensiuni ale vietii cotidiene, psihologia sociala, ca stiinta aplicata, poate furniza sugestii si strategii de facilitare a coechilibrarii omului cu lumea sociala  o lume contradictorie, polimorfa, dificila  ajutandu-l sa-i identifice resorturile si sa descopere cai posibile de invingere a obstacolelor.

Studiind conduita sociala si efectul situatiilor sociale asupra omului, psihologia sociala deschide cai de acces spre domeniul unor fenomene extraordinare si fascinante.


In cursul unei perioade istorice relativ scurte, de cand s‑a constituit ca stiinta, cu un statut propriu, psihologia sociala nu numai ca a ajuns sa‑si precizeze, in ordine teoretica, domeniul de referinta, aparatul conceptual si metodologic, grilele de recoltare si interpretare a datelor, dar a reusit sa‑si intinda antenele catre cvasitotalitatea zonelor vietii cotidiene, acolo unde traiesc, comunica si interactioneaza, de fapt, agentii sociali– oamenii.

Viata cotidiana este o retea densa de relatii si activitati, de situatii si evenimente. Omul, prins in impletitura lor, are prilejul sa‑si arate diversele lui fatete– bune sau rele– sa‑si puna in evidenta abilitatile, sa‑si dezvaluie motivatiile, atitudinile, preferintele si aspiratiile, conlucrand sau competitionand cu semenii sai. Tot ceea ce intreprinde el lasa urme in social si in propria personalitate, induce schimbari, care, cumulate, se repercuteaza asupra vietii cotidiene, infrumusetand‑o sau alterand‑o. El se consuma ca o torta si renaste in alte ipostaze, initiind noi cicluri de schimbari.

Sanatosi sau bolnavi, odihniti sau obositi, satisfacuti sau dezgustati de viata, singuri sau in asociere cu altii, oamenii cauta sa descopere un sens al vietii pentru ei, o cale de acces, fie si firava, catre ceea ce se cheama fericire, bucuria de a trai. Unii o gasesc in munca, altii in activitati de petrecere a timpului liber, in alcool, in sex, in placerea de a se intalni cu prietenii si de a conversa cu ei, ori de a ramane singuri si de a medita.

Viata cotidiana este influentata continuu de solicitari ale practicii sociale, de decizii politice, de modele, norme si valori morale, juridice, religioase, iar indivizii si grupurile trebuie sa invete sa‑si structureze si sa‑si regleze conduita de raspuns in raport cu aceste modele, norme si valori. Unii reusesc sa o faca in proportie de suta la suta, fiind inalt conformisti, altii nu reusesc deloc, fiind inalt devianti. A cunoaste aceste prestatii si efectul lor pe termen lung este o sarcina ispititoare pentru cercetatorul social, care trebuie sa dezvaluie, intre altele, factorii si conditiile ce concura la starea de bine a omului, la reusitele si performantele lui profesionale si relatioanle, la motivarea tentativei lui de a dobandi, cu orice pret, dreptatea si adevarul, la intretinerea dorintei lui legitime de a trai intr‑un mediu social si fizic curat.

A trai si activa in societate, ca om printre oameni, nu este un lucru simplu si usor de realizat, chiar daca ne nastem in societate si suntem predestinati sa devenim fiinte sociale. Suntem panditi la fiecare pas de griji, nevoi, amenintari, de temeri pentru ziua de maine, generate de o proasta gestionare a resurselor societatii, de un management politic defectuos, de inlocuirea valorilor cu nonvaloarea pe aproape toate palierele scarii sociale, a altruismului cu egoismul feroce, care, pentru foarte multi, constituie astazi crezul vietii. Capata amploare goana paroxistica dupa profit, discursurile bombastice, gaunoase ale liderilor, inselatoria, abuzul, minciuna, manipularea, violenta, sexualitatea nuda, desantata, vidata de orice nota de romantism, care submineaza integritatea si sanatatea morala si mentala a individului. Reuseste acesta sa se descurce in acest peisaj pestrit si neprietenos? Gaseste el o modalitate de a supravietui, de a comunica si de a se face ascultat si inteles in aceste conditii frecvent ostile?

Interesandu‑se de aceste numeroase dimensiuni ale vietii cotidiene– sanatate, comunicare, relationare, munca, timp liber, justitie, politica, raportare la mediul ambiant– psihologia sociala aplicata poate furniza sugestii si strategii de facilitare a coechilibrarii omului cu lumea sociala care este asa cum este– contradictorie, polimorfa, dificila– ajutandu‑l sa‑i identifice resorturile si sa descopere cai posibile de evitare a capcanelor si de invingere a obstacolelor pe care viata i le scoate in cale.

Cartea de fata incearca sa imbratiseze o mare varietate de aspecte practice, din care emerge substanta vietii cotidiene a omului, care, finalmente, cauta febril raspuns la intrebarea„cine este el”, cat de asemanator este cu altii si prin ce se deosebeste de ei.

Cuprins:

Cuvant inainte / 7

Introducere: Teoretic si aplicativ in psihologia sociala contemporana / 11

Capitolul 1: Relationarea sociala / 23

Capitolul 2: Munca, dimensiune centrala si esentiala a vietii / 66

Capitolul 3: Timpul liber si utilizarea lui / 87

Capitolul 4: Psihologia sociala si sanatatea / 102

Capitolul 5: Comunicarea cotidiana / 156

Capitolul 6: Psihologia sociala si mediul ambiant / 180

Capitolul 7: Satisfactia si starea de bine / 191

Capitolul 8: Psihologia sociala si politica / 203

Capitolul 9: Psihologia sociala si justitia / 225

Capitolul 10: Dimensiunea psihologica si psihosociala a fenomenului religios / 235

Capitolul 11: Aplicatii ale psihologiei sociale in domeniile militar si sportiv / 251

Capitolul 12: Identitate personala, identitate sociala, atribuire, categorizare, stereotipuri / 262

Bibliografie / 306


Autor: Pantelimon Golu, Florinda Golu
Anul aparitiei: 2012
Nr. pagini: 330

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.2169 sec