Disparitia - Un roman fara e-uri

Disparitia - Un roman fara e-uri
-10%
Anul publicării: 2010
Categoria: Romane
Preț: 9,00 lei
10,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

"Disparitia”, tradusa in peste zece limbi, de fiecare data respectand conventia literei lipsa, este o carte-hibrid, ca mai toate specimenele literare iesite din laboratorul Perec, artist care, pe langa scris, a testat si cinematografia experimentala. Parodie cu accente noir, intorsaturi de situatie si echilibristica de stil, toate acestea sunt dublate de straturi subtile in care este pusa voalat in discutie insasi formula textului si constrangerile lipogramatice.

Tradus in limba romana de Serban Foarta, jucator "de categoerie grea” cand vine vorba de experimente imposibile la prima vedere, romanul "Disparitia” este, de la primul la ultimul rand, nu doar o provocare marca Perec, ci si o demonstratie ca la carte despre imblanzirea limbii romane.
O carte-experiment, din care litera "e” lipseste cu desavarsire. Un roman fara precedent, in premiera pentru piata editoriala romaneasca, de la un maestru al provocarilor literare si un expert in traduceri aparent imposibile.

Scris in 1969 de Georges Perec (1936-1982), dupa regulile Oulipo, celebrul "subcomitet” al Colegiului de Patafizica, romanul "Disparitia” este, cat se poate de literal, o carte fara "e”-uri. Din cele peste trei sute de pagini ale cartii lipseste cu desavarsire, exceptand numele autorului, cea mai frecvent folosita litera a limbii franceze, confirmand inca o data apetenta lui Perec pentru alchimii lingvistice si contorsionisme formale.

Lipogramatica, de altfel, a fost una dintre artele practicate riguros de autorul vomului "Viata: manual de intrebuintare”, premiat in 1978 cu Médicis; astfel, daca in"Disparitia” litera "e” lipseste, in 1972 publica "Les revenentes”, in care "e”-ul este singura vocala folosita.

Nr. de pagini: 336
Anul aparitiei: 2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1462 sec