Dumnezeu si destinul Universului

Dumnezeu si destinul Universului
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Religie
Preț: 40,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

In acest studiu, prezentat in cartea Dumnezeu si destinul Universului s-a facut efortul pe care, cu absoluta necesitate, omenirea culta trebuie sa-l faca in acest nou inceput de mileniu. In cele doua milenii scurse, credinta crestina a uzat haina si formele cu care a imbracat-o filosofia si stiinta elena. Este timpul ca formele si formulele ei sa fie revazute, innoite, ajustate la corpul ei crescut si in armonie cu spiritul vremurilor noi.
   Azi dam rezultatul a 40 de ani de studiu si reflectii si-l dedicam acelora care, din aceleasi motive ca si mine, cauta o credinta in locul celei pierdute, pe care ratiunea s-o poata accepta fara s-o contrazica si fara sa se contrazica.


Din capitolul II.


Originea si evolutia vietii. Degradarea energiei si viata

   Ceea ce se poate numi evolutia universului fizic material consta, dupa cum am vazut, intr-un fel de moarte lenta si progresiva a materiei. Cel de al doilea principiu al termodinamicii este o condamnare la moarte sigura, inceata dar inexorabila a universului fizic. Daca directia principala a evolutiei materiei este catre o degradare a energiei, o directie subsidiara a ei merge catre forme de materii tot mai diferentiate si complexe. Directia evolutiei materiei vii este in diferite feluri opusa evolutiei materiei organice. Acest proces poate fi redat in acesti termeni: mai multa viata, mai multa diferentiere in cantitate si calitate; tot mai multa materie substrasa starii anorganice si incorporata vietii, constituind astfel procesul de denivelare si de diferentiere a materiei vii, in corpuri de forma din ce in ce mai complexa, opus procesului de nivelare si de omogenizare al energiei fizico-chimice care constituie entropia. in timpul cat dureaza aceasta lunga agonie a materiei, a universului fizic - entropia -, se constata ca globul pamantesc evolueaza ca si cum ar fi un imens ou, pe care soarele din care a iesit il cloceste cu razele sale si-l face sa treaca printr-o serie de faze geologice si climaterice care permit si inlesnesc aparitia vietii si evolutia ei, prezentand o reala analogie cu evolutia embrionara a unui ou in incubatie.
   Cu alte cuvinte, procesul lent al degradarii energiei, adica al mortii Universului, permite si prepara conditii favorabile vietii si procesului evolutiei materiei vii, cu care merge paralel si concomitent. Astfel, pe pamant, viata se nutreste si traieste din moartea materiei, materia murind, energia degradandu-se, ofera conditiile nasterii vietii si dezvoltarii ei.
   Procesul evolutiei vietii scapa legii degradarii energiei, triumfa contra ei si o contrariaza."Daca materia inerta se supune celui de al doilea principiu termodinamic, ceea ce numim viata parvine sa i se sustraga. Se poate chiar defini rational viata ca posedand aptitudinea speciala de a scapa acestei legi. Probabil nu poate scapa legilor fizicii atomice, dar este capabila sa se sustraga legilor statistice ale probabilitatilor. Cu cat viata este de un nivel mai inalt, cu atat este mai mare capacitatea sa de evaziune.
   intrucat exista exceptii de la legea entropiei pe fata pamantului, acestea sunt opera vietii, zice James Jeans. Iata, zice dansul, aurul care, in loc sa fie raspandit pe toata suprafata pamantului, cum a fost el la origine, il vedem concentrandu-se in anumite regiuni si centre, si asta in contrazicere cu cel de-al doilea principiu al termodinamicii. Tot astfel se constata ca focul si caldura se produc in tarile reci si in timpul iernii, dupa cum gheata se produce vara in timpul celor mai mari calduri, ceea ce constituie o flagranta infrangere a termodinamicii. Este ca si cum te-ai astepta ca apa sa inghete cand ai pus-o la foc sa fiarba. Toate aceste exceptii la legea entropiei sunt ispravile vietii si ale omului in special.
   Desi viata si procesul ei evolutiv contrazic termodinamica si sunt incompatibile cu ea, totusi ea n-a fost, zice Lecomte du Nouy, decat stadiul de preparatie al aparitiei vietii, care ar fi astfel fenomenul principal catre care tindea evolutia energetica de la inceput si pe care legile valabile pentru materia inerta nu permiteau sa-l prevezi". (Lecomte de Nouy, L'avenir de l'esprit, pag.70).
   Aparitia brusca a vietii a marcat inceputul unui proces de evolutie, care, ca si cel de-al doilea principiu al termodinamicii, s-a suprapus celor care existau deja.


Prefata ... 7
Introducere ... 14
Nota asupra editiei ... 17

Capitolul I ... 18
   Evolutia cosmica. Nasterea si compozitia materiei ... 18
   Structura si evolutia Universului ... 20
   Sistemul Solar. Nasterea Pamantului si evolutia geologica ... 23

Capitolul II ... 29
   Originea si evolutia vietii. Degradarea energiei si viata ... 29
   Problema originii vietii ... 31
   Evolutia formelor vitale ... 43

Capitolul III ... 66
   Omul si evolutia sa istorico-spirituala ... 67
   Originea supraterestra a omului ... 68
   Evolutia social-spirituala a omenirii ... 76

Capitolul IV ... 89
   Paralelismul celor trei evolutii (Cosmica, Vitala, Spirituala) ... 89
   Independenta si interdependenta materiei vietii si spiritului ... 93
   Paralelismul celor trei evolutii: materiala, vitala si social-spirituala ... 98
   Monism si trialism ... 104
   Originea omului si a zeilor    ... 119
   Geneza si Evolutia Divinului in Omenire ... 153
   Geneza si evolutia ideii de Dumnezeu ... 172
   Natura specifica transcendenta a omului ... 173
   Escamotarea mortii: nemurirea ... 175
   Cultul mortilor, eroi si stramosi ... 180
   Doua ipoteze se pot face in aceasta privinta ... 188
   Dumnezeu Tatal si Dumnezeu imparat ... 190
   incarnarea spiritului in om si in omenire ... 201
   Dumnezeu, personificare a idealului omenirii ... 205
   Raporturile dintre Dumnezeu si oameni ... 207
   Cultul, Riturile si inceputurile stiintei ... 208

Apendice ... 212
   Reflectii asupra problemei  cunostintei ... 214
   Bacon si Descartes ... 255
   Descartes, filosoful vederii ... 261

Concluzii ... 303
   Raportul dintre simturi si intelect    ... 305
   Logica si ontologie ... 338
   Logica si Ontologia Sociala ... 362


Anul aparitiei: 2011
Format: 17.5x25
Nr.pagini: 368

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1622 sec