Dumnezeul crestinilor. Cateva clarificari

Dumnezeul crestinilor. Cateva clarificari
PRP: 28,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 25,20 lei
Diferență: 2,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2017

DESCRIERE

Cartea autorului Remi Brague „Dumnezeul crestinilor. Cateva clarificari" de la editura DEISIS

La baza numeroaselor confuzii existente astazi in dezbaterile religioase si in optiunile indivizilor sta premisa acceptata ca axioma indiscutabila ca, daca Dumnezeu exista, El ar fi acelasi pentru toate religiile, El fiind totodata dincolo de toate imaginile si notiunile pe care si le fac despre El oamenii.
Dumnezeul crestinilor e diferit de cel al evreilor si musulmanilor si se lasa cunoscut intr-un mod propriu. Este unu, dar intr-un mod special. Este Tata, dar nu este barbat. A vorbit, dar fara sa ne ceara ceva. Iarta, fara a trece peste hotararea libertatii noastre.
Sunt teme teologico-dogmatice fundamentale ale credintei crestine, pe care Remi Brague le repovesteste cu multa subtilitate si rafinament intelectual in cele sapte capitole ale cartii de fata. Rezultatul e o incantatoare si plina de prospetime apologie a Dumnezeului crestin de care cu siguranta cititorul ortodox inteligent de azi, satul de blocajele ritualiste si de catehismele inepte, se va indragosti fara indoiala inca o data.

Cuprins

Cuvant-inainte
1. Ca sa terminam odata cu,, cele trei\\"
I. Trei monoteisme?
1. Monoteismul nu e esentialmente religios / 2. Nu sunt decat trei / 3. Monoteismul si politeismul se infrunta? / 4. Adevarata intrebare / 5. Monoteismul islamic / 6. O recunoastere reciproca a monoteismelor?
II. Trei religii ale lui Avraam?
1. Personajele comune / 2. Acelasi Avraam? / 3. Trei religii ale lui Avraam sau una singura?
III. Trei religii ale cartii?
1. O expresie inselatoare / 2. Trei carti foarte diferite / 3. Trei raportari la carte / 4. Ideea de revelatie
IV. Trei religii?
1. Cum anume se disting cele trei religii intre ele? / 2. Trei carti?
Concluzie

2. A cunoaste pe Dumnezeu
I. A cunoaste
1. Ce inseamna,, a cunoaste\\"? / 2. A cunoaste singularul / 3. Cunoasterea de sine, cunoasterea personala, cunoasterea lui Dumnezeu / 4. A cauta in locul bun
II. Un obiect special
1.,, Deschide-ti ochiul, si pe cel bun!\\" / 2. Credinta si cunoastere / 3. A cunoaste un obiect paradoxal / 4. Credinciosie, vointa, iubire

3. Un Dumnezeu unu
I. Unicitatea
1. Monoteismul ca pericol / 2. Redescoperirea politeismului / 3. Dogma trinitara si teologie politica
II. Unitate
1.,, Monoteismul\\", o notiune vaga / 2. Unicitate si unitate / 3. Problema concreta
III. Unirea: modelul uman
1. Legatura iubirii / 2. Iubire si identitate / 3. A-l accepta pe celalalt ca altul
IV. Unire: modelul trinitar
1. Relatia / 2. A-l institui pe celalalt
Concluzie: Uniti cu Dumnezeu unu?

4. Un Dumnezeu Tata
1. Sexualitate si chip al lui Dumnezeu / 2. Masculinitate si virilitate / 3. Creatie si paternitate / 4. Decuplarea paternitatii si a virilitatii
Concluzie

5. Un Dumnezeu care a spus tot
I. Nu mai e nimic de spus
1. Puterea, sau cuvantul / 2. Un har avar / 3. Religia definitiva / 4. Un Dumnezeu redus la tacere / 5. Discursul Dumnezeului care tace
II. Tacerea trupului
1. Cine vrea mai mult vrea mai putin / 2. Fara intoarcere / 3. Cuvantul intrupat / 4. Treimea
III. Dupa tot
1. Ce-i de facut cand totul e spus? / 2. Cuvantul ne apartine / 3. O regula generala
Concluzie

6. Un Dumnezeu care nu ne cere nimic
I. Stiu ce sa fac
1. Amploarea normativului / 2. Ce anume cere Dumnezeu? / 3. Sfarsitul Legii
II. Asteptarea lui Dumnezeu
1. Modelul vegetal / 2. Vechiul Legamant / 3. Noul Legamant
III. Raspunzand asteptarii
1. A manca / 2. Credinta / 3. Trufie si umilinta / 4. Sacrificiul/jertfa
Concluzie:,, Sensul vietii\\"

7. Un Dumnezeu care iarta pacatele
I. Cateva clarificari
1. Pacate si placere / 2. Il ofensam pe Dumnezeu? / 3. Pacatul presupune iertarea
II. Pacatul meu
1. Unde e raul? / 2. Pentru orice pacat exista iertare / 3. Lasarea/remiterea
Concluzie

Originea textelor
*
Remi Brague, actualmente membru al Institutului Frantei, profesor emerit, este unul dintre cei mai importanti ganditori ai momentului. Nascut in 1947, a absolvit in 1967 prestigioasa Ecole Normale Superieure, functionand intre 1967 si 1976 ca profesor de liceu. Catolic practicant, casatorit, tata a patru copii. Cofondator in 1972 al revistei catolice internationale Communio. Doctor in filozofie in 1976, a fost pana in 1987 cercetator la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Paris. Din 1988 pana in 2012 a predat filozofia antica si medievala la Dijon intre 1988 si 1990, la Paris I, Pantheon-Sorbonne intre 1990 si 2011, iar intre 2002 si 2012 si la Munchen.
Autor a zeci de studii de istoria filozofiei antice, medievale (traducator de texte scrise in greaca, latina, ebraica si araba) si moderne, grupate intr-o serie de volume devenite de referinta: despre dialogul Menon al lui Platon (1978), despre timp la Platon si Aristotel (1982) si despre contextul cosmologic si antropologic al ontologiei lui Aristotel (1988). Trei recente volume aduna studiile sale de istoria filozofiei antice (Introducere in lumea greaca, 2015), de istoria filozofiilor medievale crestine, ebraice si arabe (In mijlocul Evului de Mijloc, 2006), dar si a celor moderne si contemporane (Moderat moderni. Epoca moderna sau inventia unei mistificari, 2014).
Volumul esential de teoria culturii despre modelul cultural european al identitatii excentrate plamadit de crestinismul roman (Europa, calea romana, 1992, trad. rom. Ed. IDEA Design & Print, 2002) l-a impus in dezbaterile intelectuale de pe scena pariziana. In acelasi sens se inscrie si recenta pledoarie pentru recuperarea metafizicii ca infrastructura a vietii umane din volumul Ancorati in cer, 2011.
Consacrarea ca figura de ganditor esential al epocii noastre o reprezinta ampla trilogie redactata si publicata in ultimul sfert de secol, in care trateaza despre: experienta umana a universului la antici, medievali si moderni (Intelepciunea lumii. Istoria experientei umane a universului, 1999; trad. rom. Ed. Tact, 2012), despre istoria filozofica a aliantei dintre Dumnezeu si lege la evrei, crestini si musulmani (Legea lui Dumnezeu, 2005) si despre geneza si esecul proiectului modern (Imparatia omului, 2015) cu un post-scriptum despre impasul umanismului si relansarea lui biblica (Propriul omului. Despre o legitimitate amenintata, 2013).
Cele sapte studii din Despre Dumnezeul crestinilor (2008) publicate in traducerea de fata ni-l arata pe Remi Brague in postura pascaliana a unui apologet subtil al unui crestinism dincoace de orice integrisme si postmodernisme facile, un crestinism inteligent, viu si proaspat.ISBN: 978-606-740-013-7
Format: 13x20 cm
Anul aparitiei: 2017

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1206 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.