Egalitatea in drepturi a cetatenilor si nediscriminarea

Egalitatea in drepturi a cetatenilor si nediscriminarea
-10%
Anul publicării: 2010
Categoria: Constitutional
Preț: 39,60 lei
44,00 lei (-10%)
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 3 - 5 zile lucratoare

DESCRIERE

Monografia prezentata astazi se adreseaza unei palete largi de cititori, de la specialisti in Drept pana la cei de alta specializare care au legatura sau sunt interesati sa cunoasca problematica analizata.

Lucrarea"Egalitatea in drepturi a cetatenilor si nediscriminarea" reprezinta rezultatul unui intens efort de cercetare stiintifica realizat de autor in cadrul studiilor doctorale efectuate la Universitatea din Bucuresti, sub indrumarea reputatului profesor Ioan Muraru. Studiul abordeaza o tema de incontestabila actualitate teoretica, dar si cu implicatii practice in contextul consolidarii statului de drept, democratic si social in Romania.

Domeniul de cercetare este precizat inca din titlu si este limitat numai la problematica egalitatii in drepturi a cetatenilor, excluzandu-se astfel abordarea mult prea intinsa a egalitatii tuturor subiectelor de drept. Subiectul cuprinde o abordare vasta atat din perspectiva dreptului comparat, cat si din aceea a dreptului intern.

Studiul este structurat pe trei mari titluri. Titlul I este consacrat consideratiilor teoretice generale privind egalitatea in drepturi a cetatenilor si nediscriminarea. In mod distinct este analizata si notiunea de discriminare. Tot in cuprinsul acestui titlu, se realizeaza un examen teoretic al jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii Constitutionale a Romaniei. Titlul II trateaza unele aspecte particulare pe care le ridica egalitatea in drepturi si nediscriminarea in celelalte ramuri ale dreptului public si privat. Titlul III trateaza protectia juridica interna si internationala a egalitatii in drepturi a cetatenilor si a nediscriminarii.

In cuprinsul monografiei este mentionata existenta duala ca terminologie a egalitatii si nediscriminarii, atat in constitutiile statelor cat si in standardele internationale din domeniul drepturilor omului.

In final, putem afirma ca nediscriminarea este o justitie egala pentru toti fara privilegii si fara discriminari.

Monografia prezentata este actualizata cu definirea conceptelor de egalitate in drepturi si de nediscriminare abordate din perspectiva teoriei valorilor juridice, pornind de la proclamarea egalitatii ca valoare universala si indivizibila de catre Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

De asemenea, lucrarea mai cuprinde un numar de 8 anexe care cuprind cateva dintre principalele acte normative incidente in materia egalitatii si a nediscriminarii, precum si tabele comparative instructive care ilustreaza evolutia istorica a reglementarilor constitutionale romane in acest domeniu sau comparatii intre documente internationale relevante, pana la extrase de jurisprudenta a Curtii Constitutionale a Romaniei sau a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Nr. de pagini : 672
Anul aparitiei : 2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.1667 sec